Krymo aneksiją kritikavęs Rusijos profesorius neteko posto

MGIMO pranešime nurodoma, kad institutas nutraukė darbo sutartį su profesoriumi. Pasak instituto, A.Zubovo „pareiškimai apie įvykius Ukrainoje ir Rusijos užsienio politiką universitete kelia pasipiktinimą ir nuostabą“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2014, 12:07 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:33 AM

Maskvos valstybinis tarptautinių santykių institutas (MGIMO), pavaldus Užsienio reikalų ministerijai, pirmadienį paskelbė pašalinęs iš posto filosofijos profesorių Andrejų Zubovą už jo išsakytą viešą kritiką, nukreiptą prieš Rusijos veiksmus Ukrainai priklausančiame Kryme.

A.Zubovas kovo 1 dieną verslo dienraštyje „Vedomosti“ paskelbė straipsnį, kuriame Maskvos veiksmus, nulėmusius Krymo inkorporavimą į Rusijos Federacijos sudėtį, lygino su 1938 metų anšliusu, kai nacistinė Vokietija aneksavo Austriją.

MGIMO pranešime nurodoma, kad institutas nutraukė darbo sutartį su profesoriumi. Pasak instituto, A.Zubovo „pareiškimai apie įvykius Ukrainoje ir Rusijos užsienio politiką universitete kelia pasipiktinimą ir nuostabą“.

„Jie kertasi su Rusijos užsienio politikos kryptimi, reiškia beatodairišką ir neatsakingą vyriausybės veiksmų kritiką“, – pridūrė MGIMO.

„Esu diskriminuojamas dėl savo politinių pažiūrų“, – A.Zubovas sakė naujienų agentūrai AFP, pridūręs, kad planuoja apskųsti savo atleidimą.

Institutas nurodė, kad kovo 5-ąją oficialiai perspėjo A.Zubovą, jog jo „vieši pareiškimai apie įvykius Ukrainoje ir Kryme ... yra nesuderinami su MGIMO profesoriaus statusu“.

A.Zubovas pateikė „netinkamų ir įžeidžiamų istorinių sugretinimų“, pridūrė universitetas.

Daugiau nei tūkstantis MGIMO studentų ir absolventų antradienį pasirašė internetinę peticiją, kurioje reikalaujama grąžinti A.Zubovui profesoriaus pareigas, o universiteto vadovybė kaltinama „politine cenzūra“.

„Per 12 metų, kai dirbau MGIMO, paskelbiau daug straipsnių ir paskaitų, kurios skyrėsi nuo Rusijos užsienio reikalų ministerijos pozicijos. Tai nesukėlė problemų, – aiškino A.Zubovas. – Jeigu visi vieningai džiaugsis valdžia, kas jiems pasakys, kad kažkas negerai? Tačiau akivaizdu, kad laikai pasikeitė.“

A.Zubovas MGIMO dėstė religinės minties istoriją.

Pietiniame Maskvos rajone įsikūręs institutas yra Rusijos diplomatų ir politinio elito kalvė. Jo absolventai yra dabartinis Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir opoziciją palaikanti televizijos laidų vedėja Ksenija Sobčak.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.