Buvę KGB rūmai Rygoje atvers duris visuomenei

Rygoje gegužės 1-ąją duris atvers buvę KGB rūmai. Ilgą laiką stovėjęs apleistas pastatas atgims kaip muziejinė parodų ir kultūros erdvė.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-04-22 17:23, atnaujinta 2018-02-14 12:34

Jugendo stiliumi dekoruoti neoklasikiniai rūmai su aukštomis lubomis, ištaigingu fojė ir laiptais buvo suprojektuoti architekto Aleksandro Vanago. Rūmų statybos baigtos 1912 metais, tarpukariu čia veikė įvairios parduotuvės, biurai ir organizacijos.

Kampinis Laisvės (Brivibas) ir Stulpo (Stabu) gatvių pastatas žinomas kaip pirmosios sovietinės okupacijos metu čia veikusio Valstybės saugumo komiteto būstinė ar KGB rūmai. Daugelio Latvijos šeimų likimai vienaip ar kitaip susiję su tarp šių sienų priimtais sprendimais. Rūmuose buvo sprendžiama dėl būsimų įkalinimų, tardymų, tremčių ir represijų.

Sovietų saugumiečiams skubiai pasitraukus 1991-aisiais, pastatas daugelį metų stovėjo apleistas, o dabar jis atgims kaip kultūros ir parodų centras. Tikimasi, jog ši erdvė taip pat taps diskusijų apie praeitį ir ateitį, istoriją ir susitaikymą vieta. Nuo gegužės iki spalio vidurio čia veiks šešios parodos, skirtingomis meninės raiškos priemonėmis atskleisiančios valdžios ir žmonių santykius.

Pirmajame pastato aukšte pristatoma paroda apie pačius rūmus ir jų istoriją – čia lankytojai pamatys buvusį saugumiečių priimamąjį, anoniminių įdavimų dėžutę, sulaikymo ir tardymo kameras, galės susipažinti su kalinių gyvenimo sąlygomis. Paroda „Latvio lagaminas“ atskleis šalies egzodo patirtis. Joje nagrinėjama, kokie daiktai skubiai paliekant šalį sutelpa į vienintelį nedidelį lagaminą pirmiausiai, kas tokiu atveju yra svarbiausia ir kas lieka pamiršta.

Buvusiuose KGB rūmuose taip pat veiks paroda, pasakojanti apie nacių okupaciją ir piešinių, sukurtų tremties vagonuose ir Sibiro lageriuose, ekspozicija. Savo vietą atras iš šiuolaikinio meno kūrėjai, analizuojantys didžiųjų ir mažųjų tautų santykius šiuolaikinėje geopolitinėje tikrovėje bei daiktų, liudijančių lemtingus istorinius įvykius, šiandienos reikšmes.

Šis projektas yra programos „Ryga – Europos kultūros sostinė 2014“ dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.