Nyderlandai pirmąją Karaliaus dieną nusidažė oranžine spalva

Šimtai tūkstančių

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 26, 2014, 6:33 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:54 AM

Populiarųjį karalių ir Argentinoje gimusią jo žmoną, karalienę Maximą, šalies šiaurės vakaruose esančiame žvejų miestelyje De Reipe, kur jie dalyvavo tradiciniuose olandų žaidimuose, sutiko tūkstančiai entuziastingai nusiteikusių gerbėjų.

Karalienė Maxima pataikė kamuoliu į nasrus banginio modeliui, kuris simbolizavo miestelio, kaip banginių perdirbimo centro, praeitį, ir sulaukė griausmingų plojimų, o paskui gerbėjų buvo apdovanota gėlėmis.

Iš De Reipo karališkoji procesija, kurioje dalyvavo ir karaliaus motina, dabar – princesė Beatrix, pernai po 33 valdymo metų atsisakiusi sosto sūnaus labui, nuvyko į pietus, į Amstelveną netoli Amsterdamo.

Karališkosios poros laukė trys dukterys – 10-metė kronprincesė Amalia, aštuonerių princesė Alexia ir šešerių metų princesė Ariane, kurių pasirodymas buvo netikėtas. Paskui pora atidengė didžiulį paveikslą miesto centre.

46-erių Willemas-Alexanderis buvo prisaikdintas pernai balandžio 30 dieną ir yra pirmasis Olandijos karalius vyras per daugiau kaip 120 metų.

Šeštadienį minima pirmoji per istoriją Karaliaus diena – anksčiau būdavo švenčiama Karalienės diena. Šios tradicijos buvo laikomasi valdant virtinei Olandijos karalienių, o įvesta ji buvo maždaug 1890 metais.

Šventė vyksta monarcho gimtadienio šį sekmadienį išvakarėse. Šalį užliejo oranžinės spalvos banga – olandai pasidabino karališkosios šeimos spalvos kepurėmis, marškiniais, šalikais, akiniais nuo saulės ir net pripučiamomis karūnomis.

Maždaug 89 tūkst. žmonių šeštadienį ryte traukiniais suvažiavo į tradicinį linksmybių centrą Amsterdamą, pranešė Olandijos geležinkelių kompanija. Jie prisidės prie maždaug 800 tūkst. kitų mieste laukiamų svečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.