Per neramumus Vietname žuvo daugiau kaip 20 žmonių

Vietname kilus masiniams

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters", BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-05-15 11:11, atnaujinta 2018-02-13 22:28

Beveik visos aukos žuvo naktį į ketvirtadienį, per riaušininkų įvykdytą ataką prieš didžiausią Vietnamo plieno lydymo gamyklą centrinėje šalies dalyje.

Vietnamo Ha Tinho provincijos centrinės ligoninės gydytojai spaudai tvirtino, jog į įstaigą buvo pristatyti penkių vietnamiečių ir 16 kinų lavonai, o medicininės pagalbos prireikė „beveik šimtui žmonių“.

Taivano žiniasklaida skelbia, kad Vietname užpultas plieno fabrikas priklauso „Formosa Plastics Group“ korporacijai ir nėra niekaip susijęs su Kinijos Liaudies Respublika. Tuo tarpu pietinėse šalies provincijose, kur ir prasidėjo neramumai, apie patirtą žalą teisėsaugai pranešė 460 fabrikų valdytojai. Vietinės policijos pareigūnų duomenimis, tramdant riaušininkus nukentėjo per 40 pareigūnų, suimta daugiau kaip 600 asmenų.

Vietnamo spaudoje pasirodė pranešimų, jog verslus Vietname turintys etniniai kinai nuo smurto masiškai bėga į kaimyninę Kambodžą ir Kiniją.

„Vakar daugiau kaip 600 kinų iš Vietnamo kirto Baveto tarptautinę perėją ir atvyko į Kambodžą“, – sakė Kambodžos policijos atstovas Kirtas Chantharithas.

Bavetas yra kelyje, jungiančiame Vietnamo komercinį centrą Hošiminą ir Kambodžos sostinę Pnompenį.

Etnine neapykanta persmelkti protestai ir riaušės Vietname prasidėjo antradienį, reaguojant į Kinijos bandymą perkelti mobilią naftos gręžimo platformą į Vietnamo teritorinius vandenis Pietų Kinijos jūroje. Pekinas jau seniai reiškia teritorines pretenzijas į jūros dalį tarp Vietnamo, Taivano, Malaizijos ir Filipinų, tačiau pastaruoju metu nuo aštrios retorikos pereita prie realių, konfliktą provokuojančių veiksmų. Savo susirūpinimą situacija Vietname išreiškė ir JAV Baltieji rūmai, paraginę Pekiną ir Hanojų nesutarimus spręsti diplomatinėmis priemonėmis.

Kinija ketvirtadienį išreiškė rimtą susirūpinimą dėl smurto Vietname ir paragino jį nubausti įstatymo pažeidėjus, taip pat – sumokėti kompensacijas prieš kinus nukreiptų riaušių, kurios pareikalavo daugiau kaip 20 gyvybių, aukoms.

 Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying  tokius komentarus išsakė per eilinę trumpą spaudos konferenciją.

Minimos riaušės išprovokavo vieną didžiausių krizių Kinijos ir Vietnamo santykių srityje nuo 1979 metų trumpo pasienio karo.

Pekinas apkaltino Hanojų veikiant išvien su protestuotojais, kurie per demonstracijas prieš Kinijos naftos gavybos platformą ginčijamuose vandenyse nužudė mažiausiai vieną Kinijos pilietį.

Smurtas Vietname yra „tiesiogiai susijęs su Vietnamo pastarųjų dienų nuolaidžiavimu ir pataikavimu kai kurioms antikiniškoms vidaus jėgoms ir įstatymo pažeidėjams“, – sakė Hua Chunying.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.