Dėl šaudymo Briuselio žydų muziejuje suimtas įtariamasis

Dėl praėjusios savaitės

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, BBC, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 1, 2014, 1:05 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:36 AM

Įtariamasis 29 metų Mehdi Nemmouche'as penktadienį buvo areštuotas Pietų Prancūzijos Marselio mieste.

29 metų prancūzas, kuris buvo areštuotas dėl žmonių aukų pareikalavusio praėjusios savaitės šaudymo Briuselio žydų muziejuje, vaizdo klipe prisiėmė atsakomybę, sekmadienį sakė prancūzų prokuroras.

Vyras nufilmavo trumpą klipą, kuriame pripažino, kad įvykdė tą gegužės 24 dienos išpuolį ir taip pat parodė ginklus, kuriuos panaudojo, spaudos konferencijoje sakė Paryžiaus prokuroras Francois Molins’as.

Prokuroras taip pat sakė, kad M.Nemmouche‘as daugiau kaip metus praleido Sirijoje.

Per užpuoliko šaudymą Briuselio žydų muziejuje iš karto žuvo trys žmonės, izraeliečių pora ir prancūzė, o ketvirtą auką – 24 metų belgą – ištiko klinikinė mirtis.

Pareigūnai paskelbė šiurpią saugumo kamerų nufilmuotą medžiagą, kurioje matyti užpuolikas su kepure ir akiniais nuo saulės, įeinantis į muziejų, išsitraukiantis iš krepšio automatą ir šaudantis pro duris, o paskui išeinantis.

Muitinės pareigūnai sulaikė M.Nemmouche‘ą Marselio autobusų stotyje, iš Amsterdamo per Briuselį atvykusiame autobuse.

Kaip sakė tyrimui artimi šaltiniai, jo bagaže buvo Kalašnikovo automatas, pistoletas ir amunicija, taip pat – miniatiūrinė vaizdo kamera.

Šis vyras iš Rubė Šiaurės Prancūzijoje, kaip manoma, 2013 metais buvo nuvykęs prisidėti prie islamistų kovotojų Sirijoje ir buvo žinomas Prancūzijos vidaus žvalgybos agentūrai DGSI, sakė šaltiniai.

Jis buvo sulaikytas dėl įtarimų nužudymu ir bandymu nužudyti ryšium su teroristiniu sumanymu, sakė šaltinis teismų sistemoje.

Jį apklausia DGSI, kuri jį gali laikyti iki 96 valandų – iki antradienio – arba 144 valandas iki ketvirtadienio, jei tyrėjai taikys išlygą dėl realios teroristinės grėsmės.

  Manoma, kad įtariamasis yra iš Rubė miesto Prancūzijos šiaurėje. Jis taip pat įtariamas palaikantis ryšius su islamistais, kariaujančiais Sirijoje.

Pasak tyrimui artimų šaltinių, pirmąsias 24 tardymo valandas M.Nemmouche‘as tylėjo.

Ataka Briuselyje yra pirmas toks incidentas Belgijoje per daugiau kaip 30 metų. Jis atgaivino nuogąstavimus, kad į Europą gali grįžti smurtinis antisemitizmas.

Belgijoje gyvena maždaug 40 tūkst. žydų, maždaug pusė jų – Briuselyje, o kita pusė – Antverpeno uostamiestyje.  Po žudynių buvo sustiprinta apsauga žydų susibūrimo vietose visoje Belgijoje.

M.Nemmouche‘o atvejis taip pat turi padėti atgaivinti ginčą Prancūzijoje dėl stebėjimo tų, kurie išvyksta iš šalies kovoti Sirijoje.

Balandžio mėnesį Prancūzija pristatė planus, kaip bandyti mažinti didėjantį jaunų Prancūzijos musulmonų, vykstančių kovoti Sirijos pilietiniame kare ir grįžtančių į tėvynę su radikalesnėmis pažiūromis, skaičių. Prezidentas Francois Hollande‘as  sekmadienį sakė, kad įtariamasis buvo „areštuotas, kai tik įkėlė koją į Prancūziją“.

„Vyriausybė yra mobilizuota susekti džihadistus ir sutrukdyti jiems padaryti daugiau žalos“, – sakė jis ir pridūrė, kad kovos su jais veiksmų planas „artimiausiais mėnesiais bus sustiprintas“.

Kaip rodo naujausi duomenys, maždaug 780 žmonių išvyko iš Prancūzijos kovoti džihadistų gretose Sirijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.