Po išpuolio žydų muziejuje prancūzai areštavo dar 4 žmones

Prancūzijos policija

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 2, 2014, 3:25 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:40 AM

Vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as apie šį reidą pranešė per radiją „Europe1“, bet nepatikslino, ar šie areštai Paryžiaus regione ir Pietų Prancūzijoje yra susiję su Briuselio žydų muziejuje gegužės 24 dieną šaudžiusiu, kaip įtariama, Mehdi Nemmouche'u.

„Yra tokių (žmonių), kurie verbuoja džihadistus, – sakė ministras. – Buvo areštų Il de Franse ir Prancūzijos pietuose“.

B.Cazeneuve'as sakė, jog šiuo metu daugiau nieko nedetalizuos, bet šaltinis policijoje sakė, kad trys iš areštuotų asmenų yra įtariami kovotojų verbavimu.

29 metų M.Nemmouche'as, kuris penktadienį buvo areštuotas Pietų Prancūzijos Marselio mieste, kaip manoma, įrašė klipą, kuriame prisiima atsakomybę už išpuolį Briuselyje, per kurį buvo nužudyti 4 žmonės. Tas 40 sekundžių įrašas buvo rastas pas jį, drauge su Kalašnikovo automatu ir pistoletu.

Paryžiaus prokuroras Francois Molins'as sakė, jog šis „recidyvistas“ įraše aiškina prie savo krepšio pritaisęs kamerą „GoPro“, kad nufilmuotų, kaip šaudo, bet ji nesuveikė.

Vietoje to M.Nemmouche'as vėliau „nufilmavo savo ginklus ir sakė, kad įvykdė tą ataką prieš žydus Briuselyje“, - sakė Belgijos prokuroras Fredericas Van Leeuwas.

M.Nemmouche'as pirmadienį buvo tardomas, bet nuo savo sulaikymo ne ką tėra tepasakęs.

Paryžiaus prokuroro „vienišu vilku“ pavadintas M.Nemmouche'as radikaliu islamistu tapo tuo metu, kai atliko įkalinimo bausmę, o 2012 metų gruodžio 31 dieną, praėjus vos trim savaitėms po to, kai buvo paleistas į laisvę, išvyko į Siriją.

Manoma, kad ten jis prisijungė prie „Irako ir Levanto islamo valstybės“ (ISIL) - radikaliausios ekstremistų grupuotės Sirijoje, o šių metų kovą sugrįžo į Europą.

Vyriausybės vertinimais, iš viso apie 780 žmonių yra išvykę iš Prancūzijos kovoti džihadistų gretose Sirijoje.

B.Cazeneuve'as pirmadienį priminė apie Prancūzijos kalėjimuose opią problemą, kai kaliniai, atlikdami bausmę, persismelkia radikaliomis islamizmo idėjomis, pabrėžęs: „Turime į tai reaguoti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.