Slapti pokalbiai klibina Lenkijos vyriausybę

Septynerius metus Lenkijoje valdančią Pilietinės platformos partiją (PPP) netikėtai supurtė didžiausias politinis skandalas, galintis nulemti vyriausybės atsistatydinimą ir net pirmalaikius rinkimus.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai LR, Varšuva

Jun 17, 2014, 8:47 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:14 PM

Politinės arenos drebėjimą sukėlė žurnalas „Wprost“, paviešinęs slapta įrašytus valdančiųjų elito pokalbius restorano „Sova ir draugai“ VIP salėje.

Minėti įrašai atskleidė ne tik dviejų ministrų politinės korupcijos sandėrius, bet ir premjero Donaldo Tusko melą finansinės piramidės „Amber Gold“ aferos byloje.

„Wprost“ teigimu, ministrus demaskuojančių įrašų esama ir daugiau, tereikia juos patikrinti. Tačiau opozicija nelaukė papildomų įrodymų ir ėmė reikalauti vyriausybės atsistatydinimo, parlamentinio tyrimo bei prokuratūros įsikišimo.

Prilygino Italijos mafijai

PPP palankus dienraštis „Gazeta Wyborcza“ spėja, kad D.Tuskas gali nušalinti keletą pavaldinių, tačiau visos vyriausybės neatstatydins bijodamas, kad per pirmalaikius rinkimus partija patirtų krachą.

Vis dėlto politologai spėja, kad ši afera gali nulemti opozicijos pergalę šiemečiuose savivaldybių ir kitamečiuose Seimo rinkimuose.

„Partija, kuri vadinasi pilietinė, bet elgiasi tarsi Italijos mafija, privalo pasitraukti iš vyriausybės“, – pareiškė Seimo narys, partijos „Tavo judėjimas“ narys Robertas Biedronis.

Net vienas iš Valstiečių partijos, įeinančios į vyriausybinę koaliciją, lyderių Eugeniuszas Klopotekas pareiškė, kad premjeras turi tik vienintelę garbingą išeitį – atsistatydinti.

Taip tvirtina ir didžiausia opozicinė Teisės ir teisingumo partija (TTP). Ji priminė, jog PPP prieš rinkimus žadėjo išrauti politinę korupciją ir būti morali.

Už paramą – pinigai

Vyriausybės palyginimas su mafija atsirado „Wprost“ paviešinus vidaus reikalų ministro Bartlomiejaus Sienkiewicziaus pokalbį su Lenkijos centrinio banko (CB) vadovu Mareku Belka.

Ministras prašė bankininko, kad jis padėtų nugalėti opozicinę TTP partiją ir pagerintų PPP įvaizdį prieš Seimo rinkimus išleisdamas į apyvartą papildomą kiekį pinigų.

Už tai atsidėkodamas B.Sienkiewiczius žadėjo priimti prašomas CB įstatymo pataisas ir atšaukti M.Belkos nemėgstamą finansų ministrą Jaceką Rostowskį.

Įdomiausia tai, jog netrukus po šio pokalbio J.Rostowskis buvo atšauktas, o šią savaitę Seimas turėjo balsuoti dėl CB įstatymo pataisų. Jomis numatyta CB suteikti didesnę laisvę disponuojant lėšomis.

Lenkijos ekonomikos reformų tėvu pramintas profesorius, finansų eksministras Leszekas Balcerowiczius pasmerkė šį politinį sandėrį ir priminė, kad konstitucija įpareigoja CB vadovą būti apolitišką.

Teisės žinovai teigia, jog M.Belka pažeidė įstatymą ir privalėtų atsistatydinti, bet jis ginasi, kad tai buvo neoficialus, neįpareigojantis pašnekesys apie valstybės finansinį stabilumą.

Blokavo kontrolierių tyrimą

Ne mažiau kompromituojantis yra antras įrašas, prieš metus įamžinęs tuomečio transporto ministro Slawomiro Nowako pokalbį su finansų viceministru, buvusiu generaliniu finansinės informacijos inspektoriumi Andrzejumi Parafianowicziumi.

Ministras inspektoriui skundėsi, kad mokesčių kontrolieriai ėmė tikrinti jo žmonos įkurtą stomatologijos kabinetą. S.Nowakas išsidavė, kad žmona ataskaitose tvirtina kelerius metus dirbanti nuostolingai, bet kontrolieriai ėmė įtarti nuslėpus 50 tūkst. zlotų pajamų.

Ministras teisinasi, kad tai „nedideli pinigai“, o jo pašnekovas atkerta, kad „užblokavo“ netinkamą informaciją.

Praėjus keliems mėnesiams po šio pokalbio S.Nowakas buvo atleistas iš pareigų, mat žiniasklaida demaskavo, kad mokesčių deklaracijoje nuslėpė brangių laikrodžių kolekciją.

S.Nowakas iš pradžių teisinosi, kad pažįstamas verslininkas davė jam laikrodžius panešioti, o dabar vykstančiame teisme siekia įrodyti, kad gimtadienio proga juos nupirko žmona ir uošviai.

Premjerą kaltina melu

Ažiotažą sukėlė ir pirmame įraše įamžintas M.Belkos pasakymas, kad prieš du mėnesius iki „Amber Gold“ kracho paskambino premjerui ir perspėjo apie šią aferą.

Iš žmonių pinigus už didelius procentus priiminėjusi „Amber Gold“ buvo klasikinė finansinė piramidė, pradanginusi kelis šimtus milijonų zlotų.

Bankrutavus „Amber Gold“ kilo įtarimų, kad finansų kontrolieriai jos pažeidimus ilgai toleravo todėl, kad minėtos bendrovės antrinėje įmonėje dirbo D.Tusko sūnus Michalas.

Pasisakydamas Seime premjeras teigė, kad nieko nežinojo apie „Amber Gold“ suktybes, bet įrašai liudija, kad melavo arba D.Tuskas, arba M.Belka.

Kas užsakė slaptus įrašus?

Ne mažesnes aistras kelia ir faktas, jog kažkas sugebėjo slapta įrašyti ministro B.Sienkiewicziaus, kuriam yra pavaldžios visos saugumo struktūros, pokalbius.

Kol kas neaišku, kas padarė ir užsakė įrašus, – užsienio žvalgybos, ministrui keršyti norintys iš darbo atleisti saugumiečiai ar opozicinės partijos.

„Gazeta Wyborcza“ tvirtina, kad šis skandalas pakenks visos valstybės įvaizdžiui, ir ragina neskubėti teisti įrašytų asmenų ir reikalauti ministrų bei premjero atsistatydinimo.

Dienraštis „Rzeczpospolita“ taip pat pripažįsta, kad afera pakenks šalies autoritetui, bet ragina negailestingai bausti susikompromitavusius asmenis.

Dienraštis priminė, kad prieš 8 metus panašia afera kaltinta vyriausybei vadovavusi TTP, o opozicijoje esanti PPP kaltino vyriausybę amoralumu ir ragino atsistatydinti. Slapti įrašai tada atskleidė, kad TTP aktyvistai siūlė Seimo narei Renatai Beger už pelningas pareigas paremti per balsavimus jų partiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.