Gedulas Maskvoje - nuo bėgių nulėkė traukinys, žuvo 22 žmonės

Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovai patvirtino, kad per avariją Maskvos metropolitene žuvo 22 žmonės, ligoninėse gydomi 129 nukentėjusieji. 

Rusijos sostinės meras Sergejus Sobianinas paskelbė trečiadienį, liepos 16-ąją, gedulo diena.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos sostinės meras Sergejus Sobianinas paskelbė trečiadienį, liepos 16-ąją, gedulo diena.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-07-15 11:21, atnaujinta 2018-02-11 23:41

Avarija įvyko antradienį 8 valandą 35 minutės Maskvos laiku (7 valandą 35 minutės Lietuvos laiku). Arbato-Pokrovo linijoje, tarp Pergalės parko ir Slavų bulvaro stočių, nuo bėgių nulėkė trys metro traukinio vagonai. 

Sužeisti keleiviai buvo gabenami ant neštuvų iš metropoliteno stoties, o sunkiausios būklės pacientai į ligoninę buvo skraidinami sraigtasparniais. Dalis keleivių, kuriems gelbėtojai padėjo išeiti į paviršių, atrodė ištikti šoko.

Nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovas sakė, kad traukinys staigiai stabdė dėl sutrikimo metropoliteno elektros sistemoje, todėl keli vagonai nulėkė nuo bėgių tarp stočių „Slavianskij bulvar“ („Slavų bulvaras“) ir „Park Pobedy“ („Pergalės parkas“).

Manoma, kad ši avarija pagal aukų skaičių yra didžiausia per aštuonis Maskvos metro istorijos dešimtmečius. Rusijos sostinės metropolitenas yra judriausias pasaulyje.

„Stabdė labai staigiai. Šviesos išsijungė, buvo daug dūmų“, – vienas vyras sukruvinta nosimi sakė televizijai „Rossija 24“.

Rusijos nacionalinė televizija pranešė apie chaosą, kilusį po žeme važiavusiame žmonių pilname traukinyje. Keleiviai pasakojo, kad jautėsi kaip griūvančios domino kaladėlės, kai traukinys pradėjo staigiai stabdyti.

AFP korespondentai matė kelis sraigtasparnius ir dešimtis greitosios pagalbos automobilių prie metro stoties „Park Pobedy“ vakariniame Maskvos rajone.

„Galvojau, kad jau atėjo galas, – vienas keleivis pasakojo valstybinei televizijai „Rossija 24“. – Buvome įstrigę ir išsigavome tik per stebuklą.“

„Daug žmonių buvo sužeisti – daugiausiai pirmame vagone, nes vagonai įsirėžė vieni į kitus, – pridūrė jis. – Sužalojimai įvairūs: galvų, kojų.“

Populiaraus radijo „Echo Moskvy“ laidų vedėjas Aleksejus Naryškinas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė nuotrauką, kuriame matomi gelbėtojai, nešantys žuvusiojo palaikus juodame maiše.

„Jie guldo sužeistuosius. Nuolat lekia apačion su neštuvais. Neša juos į lauką. Kai kurie – be sąmonės. Kiti vaitoja iš skausmo“, – rašė A.Naryškinas.

Kitas liudininkas – marškinėlius vilkinti jaunuolis – pasakojo televizijai „Life News“: „Įlipau į vagoną, ir po maždaug 20 sekundžių užgeso šviesa, o traukinys subyrėjo. Mane nusviedė į vagono vidurį. Kilo panika.“

„Išlipom iš vagonų ir pamatėme, kad kelias užtvertas. Vyrai paėmė plaktukus ir reples, išardė kliūtį – tuomet nuėjome toliau. Traukinys buvo sudaužytas; važiuoklė atitrūkusi.“

Maskvos meras Sergejus Sobianinas, atvykęs į nelaimės vietą, pažadėjo padaryti viską, kad padėtų nukentėjusiems.

Taksistai pakėlė paslaugų įkainius

Portalas gazeta.ru, remdamasis šaltinių duomenimis, praneša, kad  Maskvos taksistai nelaimės vietoje 5 kartus pakėlė paslaugų kainas ir už 4 kilometrų važiavimą nuo „Slavianskij bulvar“ iki Kijevo stoties plešia po  tūkstantį rublių ( 73 litus).

Tai jau ne pirmas kartas, kai Maskvos taksistai naudojasi nelaimėmis. Kelis sykius po teroro aktų Maskvoje arba po lėktuvo katastrofos oro uoste taksistai buvo susilaukę daugelio maskviečių pasmerkimo dėl to, kad tuojau pat pakėlė paslaugų įkainius. Žmonės netgi kėlė skelbimus internete siūlydamiesi pavėžėti suįžūlėjusių taksistų paslaugomis nenorinčius naudotis keleivius.

Maskvos policijos pareigūnų teigimu, metro vagonai neapsivertė, tačiau dalis jų stipriai suniokoti. Pranešama, kad iš aplinkinių stočių skubiai evakuojami keleiviai, traukinių eismas sustabdytas, nelaimės vietoje atjungtas elektros energijos tiekimas. Netoli „Pergalės parko“ stoties atvyko per 40 greitosios pagalbos automobilių, Rusijos televizijos duomenimis, mažiausiai dviejų nukentėjusiųjų būklė yra sunki, iš nelaimės vietos jie išgabenti sraigtasparniu.

Šiemet tai jau 14-asis incidentas Maskvos metro sistemoje ir kol kas vienintelis pareikalavęs žmonių aukų. Vienoje seniausių ir didžiausių pasaulio metropoliteno sistemų nelaimės dažniausiai atsitinka dėl metalinių konstrukcijų ir elektros laidų nusidėvėjimo, riedmenų lūžių, potvynių ir gaisrų.

Paskelbta oficiali nelaimės priežastis 

Maskvos meras Sergejus Sobianinas oficialiai paskelbė, kad 23 žmones pražudžiusią metro avariją sukėlė sulūžęs geležinkelio iešmas. 

„Visos kitos galimos priežastys bus kruopščiai patikrintos“, - spaudos konferencijoje pridūrė meras. 

Su ITAR-TASS korespondentais bendravęs metro traukinio mašinistas teigė, kad iešmas buvo pritvirtintas ne pagal techninius reikalavimus. 

„Panašu, kad iešmas nebuvo prijungtas prie centralizuotos sistemos, o pagal eismo tvarkaraštį mašinistas tuo metu važiavo 65-70 kilometrų per valandą greičiu“, - teigė pašnekovas, pridūręs, kad avarijos metu pirmasis vagonas atsimušė į šalutinius bėgius, nulėkė nuo kelio ir rėžėsi į du tunelius skiriančią pertvarą. 

Rusijos tyrimų komiteto atstovas spaudai Vladimiras Markinas pranešė, kad sulaikyti du įtariamieji - Maskvos metro bėgių priežiūros specialistas Valerijus Baškatovas ir jo padėjėjas Juris Gordovas. Anot pareigūno, paruošiamieji darbai tarp „Pergalės parko“ ir „Slavų bulvaro“ stočių buvo pradėti kovo pabaigoje, tuomet ir buvo sumontuotas iešmas, prie bėgių pritvirtintas paprasčiausia 3 mm storio plienine viela. 

„Į darbus buvo įsitraukę daugybė rangovų ir subrangovų. V. Baškatovas ir J. Gordovas tiesiogiai kontroliavo šiuos darbus. Darbas buvo atliktas netinkamai: iešmas pritvirtintas paprasta 3 mm storio viela, kuri nutrūko. Tai sukėlė traukinio avariją, kurios metu žuvo 23 žmonės, o sužeidimus patyrė dar 150“, - kalbėjo V. Markinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.