Už Tailando karaliaus įžeidimą gavo 15 metų kalėjimo

86 metų Tailando karalius Bhumibolas Adulyadejas toliau griežtai baudžia visus, drįstančius kritikuoti karališkąją šeimą ir jos sprendimus. Nauju monarcho rūstybės taikiniu tapo 28 metų muzikantas, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Telegraph“ ir BNS informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 2, 2014, 10:04 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:07 PM

Nuo 2010 iki 2011 metų ne kartą socialiniuose tinkluose karališkąją šeimą pašiepęs muzikantas buvo suimtas ir nuteistas 15 metų laisvės atėmimo bausme. Tailando įstatymai numato, kad kiekvienas karaliaus įžeidimas gali būti baudžiamas būtent tokio dydžio maksimalia bausme.

Teismo sprendimu kaltinamajam skirtos 3 metų bausmės už kiekvieną iš 9 įžeidžiančių įrašų, taip pat po keturis mėnesius nelaisvės už 12 naudojimosi kompiuteriu pažeidimų. Tiesa, atsižvelgdamas į kaltės pripažinimą teismas sutiko „tik“ su 15 metų kalėjime bausme.

„Kaltinamasis ne vienąkart atliko nusikalstamus veiksmus, bet teisėjas pasigailėjo ir skyrė jam minimalias bausmes“, – sakė Tailando teismo pareigūnas. Tailando įstatymai griežtai saugo dievinamo karaliaus garbę, o kartu ir atidžiai seka pažeidimus internete.

Bet kuris tailandietis, pastebėjęs karališkosios šeimos orumą pažeidžiančius įrašus ar išgirdęs įžeidimus per pokalbį, gali tuojau pat kreiptis į policiją, kuri privalo skubiai pradėti tyrimą.

Teismai taip pat negailestingai reaguoja į tokius atvejus, retai pasigailėdami prasižengusiųjų.

Kariuomenė Tailande perėmė valdžią gegužės 22 d. po to, kai premjerės Yingluck Shinawatros vyriausybę susilpnino daug mėnesių vykę protestai.

Dėl nesibaigiančių protestų ministerijos nedirbdavo ištisas savaites, o šalies ekonomika ir verslo pasitikėjimas smuko.

Po valdžios perėmimo gegužės mėnesį Tailando kariuomenė ypač griežtai prižiūri bet kokius opozicijos veiksmus.

Sustiprintas ne tiktai viešosios tvarkos saugojimas, stabdant protestus ir socialines akcijas, bet ir griežtai prižiūrimas bendravimas internete.

Prieš perversmą monarchijos garbę saugančių įstatymų griežtumas jau buvo sulaukęs aršios kritikos, nes juo remiantis buvo baudžiami įtakingi opozicijos ir akademinio elito atstovai.

Akademikai ir teisės specialistai, kritikavę karališkąją šeimą ginančius įstatymus, buvo vieni iš kelių šimtų žmonių, kuriuos perversmo metu areštavo ir laikinai išvežė į nežinomą vietą tardyti.

Tokie Tailando karinės chuntos veiksmai jau sulaukė ir užsienio valstybių pasmerkimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.