Mirė 95-erių metų Indijos jogos guru

Ankstų trečiadienio rytą mirė

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 20, 2014, 10:44 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 4:54 AM

Jogos meistras praėjusią savaitę buvo paguldytas į ligoninę dėl inkstų problemų.

B. K. S. Iyengaras visame pasaulyje žinomas kaip „Iyengaro jogos“ technikos pradininkas ir tobulintojas. Jogos guru išvystyta tempimo pratimų technika šiuo metu praktikuojama daugiau kaip 70-yje pasaulio valstybių, o jo knygos išverstos į 13 kalbų. Pats B. K. S. Ijengaras savo jogos techniką vystė beveik 80 metų, o Indijos Punės mieste buvo įkūręs vieną geriausių jogos mokyklų ne tik šalyje, bet ir visame pasaulyje.

Darydamas tempimo pratimus, jogas naudodavo daugiau kaip 50 įvairių atramos taškų, pasitelkdamas virves ir kilimėlius.

„Kai aš mankštinuosi, darau tai tokiu būdu, kad atsivertų mano supratimo vartai, – pernai Indijos žurnalistams teigė B. K. S. Ijengaras. – Kai savo kūne randu vietų, kurių anksčiau niekada nebuvau aptikęs, sau sakau, jog tobulėju moksliškai (...) savo kūno nemankštinu kaip objekto. Joga pradedu užsiiminėti nuo savęs kūno link, o ne atvirkščiai“.

 Jogos guru B.K.S. Iyengaras, padėjęs išpopuliarinti senovinę Indijos dvasinę praktiką visame pasaulyje, mirė trečiadienį, būdamas 95 metų, pranešė jo tinklalapis. 

B.K.S. Iyengaras savo jogos mokyklą įkūrė 1973 metais vakariniame Punos mieste ir išplėtojo unikalų pratimų kompleksą, kurį, anot jo, gali perprasti bet kuris žmogus. 

Šis guru įkvėpė šimtus jogos mokytojų naudoti jo metodą, pasitelkiant pagalbines priemones, tokias kaip diržai ir virvės, kad naujokams būtų lengviau pasiekti taisyklingas pozas. 

Jis parašė daug knygų apie jogą – tradiciją, gyvuojančią Azijoje jau ilgiau negu du tūkstantmečius, o pastaraisiais dešimtmečiais itin išpopuliarėjusią visame pasaulyje. 

B.K.S. Iyengaras pritraukė daug garsių sekėjų, tarp kurių buvo smuikininkas Yehudi Menuhinas, susipažinęs su guru dar prieš išgarsėdamas, per kelionę į Mumbajų. 

„Tikriausiai niekas nenuveikė daugiau negu ponas Iyengaras, kad atneštų jogą į Vakarus“, – Y.Menuhinas sakė dienraščiui „The New York Times“ 2002 metais. 

„Gerokai anksčiau negu Christy Turlington papuošė žurnalų viršelius, dešimtmečius prieš fizinei jogai tampant verslu, kuriame sukasi milijonai dolerių, ponas Iyengaras mokė amerikiečius ir kitus apie asanų ir kvėpavimo valdymo privalumus“, – pridūrė jis. 

2001 metais JAV manekenė Ch.Turlington pozavo pagarsėjusiai žurnalo „Time“ žurnalo viršelio nuotraukai jogos pozoje sukryžiuotomis kojomis. Tame pačiame numeryje buvo paskelbtas straipsnis apie staigiai išaugusį jogos populiarumą.. 

Tačiau nepatenkintieji jogos plėtra Vakarų šalių sporto ir sveikatingumo centruose priekaištauja, kad dėmesys per daug sutelktas į fizinius pratimus, atitolstant nuo šios praktikos dvasinių šaknų. 

Tačiau B.K.S.Iyengaras sakė, kad jogos entuziastus kaltinanti būtų nesąžininga. „Viskas priklauso nuo proto būsenos, kai praktikuojantysis atlieka jogos pratimus, – jis sakė praeitais metais duodamas interviu Indijos laikraščiui „Mint“. – Dėl nukrypimų nekaltinkite jogos arba visos jogų bendruomenės.“ 

B.K.S.Iyengaras mirė trečiadienį paryčiais, išsivysčius inkstų nepakankamumui, nurodė naujienų agentūra „Press Trust of India“. 

Jo tinklalapyje buvo paskelbta besišypsančio guru nuotrauka ir kreipimasis: „Visuomet sakau žmonėms – gyvenkite laimingai ir mirkite didingai. 1918 12 14–2014 08 20.“ 

Indijos premjeras Narendra Modi, jogos entuziastas, socialiniame tinkle „Twitter“ rašė, jog buvo „labai nuliūdintas, sužinojęs apie jogačarjos (jogos mokytojo) B.K.S. Iyengaro mirtį“. 

„Ištisos kartos prisimins garbųjį B.K.S. Iyengarą kaip puikų guru, mokslininką ir atkaklų žmogų, kuris atnešė jogą į daugelio žmonių gyvenimą visame pasaulyje“, – pridūrė premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.