Rusai prie pagrobto kontržvalgybininko diplomatų neprileidžia

Rusijos valdžia iki šiol nesuteikė galimybės Estijos konsului Maskvoje susitikti su vieno šalies saugumo policijos (KaPo) departamentų pareigūnu Estonu Kohveru, kuris buvo neteisėtai sulaikytas ir dabar yra laikomas suimtas Maskvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-09-06 12:08, atnaujinta 2018-02-09 17:46

„Užsienio reikalų ministerija ir Estijos pasiuntinybė Maskvoje ne kartą kreipėsi į Rusijos URM, iškvietė Rusijos ambasadorių Taline, kad išsiaiškintų aplinkybes, dėl kurių buvo neteisėtai sulaikytas saugumo policijos darbuotojas Estonas Kohveras ir prievarta — grasinant ginklu — išgabentas į Rusiją, taip pat dėl to, kad pareikalautų jo grąžinimo į Estiją“, - sekmadienį sakė Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Paetas.

„Rusijos pusei pateiktas mūsų pageidavimas, kad Estijos konsulas Maskvoje gautų galimybę susitikti su Estonu Kohveru. Iki šiol šis prašymas nebuvo patenkintas, ir mes toliau dirbame, kad jis būtų įvykdytas“, - sakė jis.

„Tai elementaru, kad žmogui būtų suteikta galimybė susitikti su konsulu“, - pažymėjo diplomatijos vadovas.

Estijos vidaus saugumo policija pranešė, kad iš Rusijos atvykę nenustatyti asmenys penktadienį apie 9 val. ryto Estijos teritorijoje ties Luhamos pasienio punktu pagrobė jos pareigūną. Ši pareigūnas, ėjęs savo tarnybines pareigas, susijusias su nusikaltimų per sieną prevencija, buvo suimtas grasinant ginklu.

Prieš šį pagrobimą buvo nustatytas operatyvinio radijo ryšio trukdymas bei mesta dūminė granata iš Rusijos teritorijos pusės, pranešė Talinas.

Savo ruožtu Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST) laikosi kitokios versijos. Anot FST, pasienio zonoje Pskovo srities teritorijoje saugumiečiai sutrukdė Estijos VRM saugumo policijos departamento agentūrinę operaciją.

„Rusijos teritorijoje sulaikytas Estijos pilietis, Saugumo policijos departamento Tartu skyriaus bendradarbis Estonas Kohveras“, – sakė naujienų agentūrai „Interfax“ FST viešųjų ryšių tarnyboje.

„Iš pažeidėjo atimta: pistoletas „Taurus“ su šoviniais, pinigai 5000 eurų, speciali technika slaptam garso įrašymui, taip pat žvalgybinio pobūdžio medžiagos“, – nurodė Rusijos FST ir pridūrė, kad E.Kohveras sulaikytas ir atliekami būtini tyrimo veiksmai .

Estijoje penktadienį buvo iškviestas Rusijos ambasadorius Jurijus Merzliakovas dėl „tarnybines pareigas einančio saugumo tarnybos pareigūno pagrobimo“.

„Tai labai didelį nerimą keliantis atvejis. Tikimės, kad Rusija suteiks visą būtiną pagalbą ir bendradarbiaus sprendžiant šį atvejį ir grąžinant Estijos pilietį į Estiją“, – pareiškė užsienio reikalų ministras Urmas Paetas.

Šaltiniai: estas norėjo slaptos informacijos apie FST

Portalo lenta.ru šaltiniai tikina, kad sulaikytas Estijos šnipas esą siekė gauti slaptus duomenis apie FST veiklą. E.Kochverą esą sekę rusų kontržvalgybininkai užfiksavo slaptą jo susitikimą su kitu agentu.

Beje, tai jau trečia Rusijos pateikta versija per dvi dienas. Iš pradžių skelbta, kad Estijos pilietis Pskove sulaikytas garaže, o ten aptikta narkotikų. Vėliau versija pasikeitė - esą sulaikytas Estijos šnipas, kuris neva nelegaliai kirto sieną, turėjo ginklą, slaptą pasiklausymo įrangą ir grynųjų pinigų.

Tuo tarpu KaPo tvirtina, kad E.Kochveras rinko operatyvinę informaciją netoli pasienio, tačiau į Rusiją savo noru išvykęs nebuvo - jį neva pagrobė dar Estijos teritorijoje.

Kremliui estas buvo žinomas jau anksčiau

Beje, įdomu tai, kad dar 2011 metais FST E.Kohverą įvardijo kaip vieną estų agentų kuratorių, veikiančių Pskovo srityje, skelbia "Pskovskaja lenta novostei". Pskovo srities FST padalinio vadovas Georgijus Dračiovas pripažino, kad jau prieš kelerius metus rusų saugumiečiai sekė estų agentus: Rudolfą Saarą, Tiną Ernits, minėtąjį E.Kochverą ir ypač Janeką Jarvį.

FST karininko teigimu, į agresyviai agentus ir informatorius verbavusių estų žvalgybininkų tinklus esą galėjo lengvai patekti nemažai Pskovo srities gyventojų. Estus neva ypač domino verslininkai, vidutinio rango valdininkai, Rusijos piliečiai, turintys giminių Estijoje, taip pat kontrabanda užsiimantys asmenys ir visi tie, kuriuos Estijos teisėsauga gali laikyti potencialiai kenkiančiais Estijos interesams.

Tiesa, Rusijos versija Estijoje sukėlė abejonių vien jau todėl, kad KaPo pareigūnai negali šnipinėti užsienio šalies teritorijoje, jų darbas - kontržvalgyba šalies viduje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.