„Islamo valstybė“ privertė derėtis JAV ir Iraną

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pirmą kartą susitiko su savo kolega - Irano užsienio reikalų ministru Mohammadu Javadu Zarifu ir aptarė su juo „Islamo valstybės“ keliamą grėsmę.

J.Kerry ieško būdų, kaip sustabdyti „Islamo valstybės“ džihadistus.<br>AP nuotr.
J.Kerry ieško būdų, kaip sustabdyti „Islamo valstybės“ džihadistus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-09-22 10:11, atnaujinta 2018-01-30 04:09

Tai pirmadienį pranešė AFP.

J.Kerry pripažino, kad Irano vaidmuo kovoje su islamistais yra svarbus. Šis pareiškimas nuskambėjo Jungtinėms Valstijoms dedant pastangas sudaryti tarptautinę koaliciją kovai su „Islamo valstybe“.

Be to, dviejų šalių diplomatijos vadovai aptarė, kaip vyksta derybos dėl branduolinės problemos. „Jie apsvarstė pasiektą pažangą ir pasikeitė nuomonėmis apie darbą, kurį dar reikės atlikti“, - informavo Valstybės departamento atstovai.

Anksčiau Irano religinis vadovas ajatola Ali Khamenei pareiškė, jog Teheranas atsisakė JAV pasiūlymo prisijungti prie tarptautinės koalicijos kovai su islamistais.

Savo ruožtu „Islamo valstybė“ (IS) pirmadienį paragino sukilėlius Egipto Sinajaus pusiasalyje toliau rengti išpuolius prieš Egipto saugumo pajėgas ir tęsti galvų kapojimą, ir šis kreipimasis tikriausiai padidins susirūpinimą dėl sąsajų tarp šių kovotojų grupuočių.

Egipto pareigūnai, tarp jų – užsienio reikalų ministras, pripažino koordinavimą tarp šių dviejų grupuočių, bet sakė, kad šalyje nėra IS kovotojų. IS kontroliuoja dideles teritorijas Irake ir Sirijoje, kur paskelbė „kalifatą“.

Egiptas su islamistų sukilimu susiduria nuo to laiko, kai armija praėjusiais metais nušalino prezidentą Mohamedą Mursi iš Musulmonų brolijos.

„Pridėliokite keliuose jiems sprogmenų. Atakuokite jų bazes. Pulkite jų namus. Kapokite jiems galvas. Neleiskit jiems jaustis saugiems“, – sakoma IS atstovo Abu Muhammado al Adnani pareiškime, kuris buvo paskelbtas internete.

Atstovas gyrė Egipto kovotojus įvykdžius „šventas operacijas prieš žydų sargybinius, (Egipto prezidento Abdel Fattaho al) Sisi, naujojo Egipto faraono, karius“.

Karius gali pasiųsti ir sausuma

Didžiosios Britanijos buvęs ministras pirmininkas ir Artimųjų Rytų taikos pasiuntinys Tony Blairas pirmadienį pareiškė, kad nereikia atmesti antžeminių pajėgų siuntimo į kovą su „Islamo valstybės“ grupuote galimybės.

T.Blairas, anksčiau nurodęs siųsti britų pajėgas į misijas Irake ir Afganistane, sakė, kad „kaip ir visi“ suvokia bet kokių tokių veiksmų sunkumus, tačiau tvirtino, kad jų galimybės nereikėtų atmesti.

„Islamo valstybės“ kovotojams į savo kontrolę perėmus didelius plotus Irako ir Sirijos teritorijų ir po to dviejų JAV žurnalistų bei britų pagalbos darbuotojo egzekucijų Sirijoje, kurios buvo užfiksuotos vaizdo įrašuose, tarptautinė bendruomenė dar garsiau ragina imtis aktyvesnių veiksmų prieš islamistus.

Jungtinės Valstijos nuo praėjusio mėnesio rengia aviacijos smūgius prieš „Islamo valstybės“ kovotojus, o nuo penktadienio prie oro atakų prisideda ir Prancūzija.

„Visiškai suprantu, jog Vakaruose nieko nevilioja antžeminė kova“, - T.Blairas rašė savo fondo „Tony Blair Faith Foundation“ interneto svetainėje.

„Bet mes neturime atmesti jos ateityje, jeigu ji bus absoliučiai būtina. Jeigu tik (tam) bus gyventojų, kuriems kyla tiesioginė grėsmė, pritarimas ir plačiausias kokį tik įmanoma sudaryti aljansas, mes turėsime progą atlikti savo vaidmenį·, - parašė jis.

T.Blairas pridūrė, kad vien oro pajėgų „nepakaks“ kovai su „Islamo valstybės“ grupuote.

„Oro pajėgos gali juos (kovotojus) apsupti, pulti ir iki tam tikro laipsnio sulaikyti. Bet jos negali jų nugalėti“, - parašė T.Blairas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?