Honkonge per protestą prie vyriausybės suimtas būrys aktyvistų

Honkongo

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 27, 2014, 12:25 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 11:01 AM

Policininkai vieną po kito vedė studentus lauk, kai kuriuos nešte išnešė.

Dar per 100 protestuotojų atrodė neketinantys traukti iš teritorijos aplink aikštę, prie kurios yra įsikūręs vyriausybės kompleksas. Jie skandavo šūkius, ragindami policiją liautis suiminėjus aktyvistus.

Protestuotojus imtasi vaikyti po nakties, kurią ženklino susirėmimai tarp policijos ir apie 150 demonstrantų, kurie įsiveržė į vyriausybės kompleksą – kai kurie perlipę aukštą tvorą. Policija penktadienio vakarą juos vaikydama naudojo pipirinius aerozolius, bet apie 50 aktyvistų per naktį liko sienomis apjuostoje teritorijoje.

Nuo penktadienio vakaro per šiuos neramumus buvo sužeisti mažiausiai 29 žmonės, nurodė policija.

Honkongo saugumo sekretorius Lai Tung-kwokas sakė žurnalistams, kad policija elgėsi tinkamai ir perspėjo studentus, prieš pradėdama juos stumti iš aikštės.

Šie susirėmimai vainikavo savaitę trukusį studentų streiką, per kurį buvo reikalaujama, kad Kiniją valdantys komunistai 2017 metais surengtų Honkonge demokratiškus rinkimus.

Honkongo jaunimas pastaraisiais metais tapo aktyviais demokratijos šaukliais, piktindamiesi dėl didėjančios nelygybės.

Prie tūkstančiai universitetų ir koledžų studentų, savaitę boikotavusių paskaitas, penktadienį prisidėjo nedidelė vidurinių mokyklų moksleivių grupė.

Organizatoriai sakė, kad tarp suimtųjų vyriausybės būstinėje buvo 17-metis Joshua Wongas, aktyvistų grupės „Scholarism“ lyderis, kurį ištempė keturi pareigūnai. J.Wongas, neseniai baigęs vidurinę mokyklą, išgarsėjo prieš dvejus metus, kai organizavo protestus, privertusius Honkongo vyriausybę atsisakyti planų pereiti prie žemyninės Kinijos mokymo programų, kurios, kaip daugelis baiminosi, yra savotiška smegenų plovimo priemonė.

„Mūsų judėjimas taikus ir nenaudoja agresijos, – sakė Honkongo universiteto studentų sąjungos prezidentė Yvonne Leung. – Studentai, kurie nusprendė veržtis į vyriausybės konpleksą, žinojo apie savo teisinę atsakomybę.“

Studentų protestai buvo organizuojami atskirai nuo judėjimo „Occupy Central“, vienijančio demokratiją palaikančius aktyvistus, kurie planuoja blokuoti Honkongo finansų rajoną, reikalaudami tikrų demokratinių reformų.

Šeštadienį keli „Occupy Central“ nariai prisidėjo prie studentų, protestuojančių prie minėtos aikštės.

To judėjimo svarbus lyderis Benny Tai sakė žurnalistams, jog jo grupės nariai „liks su studentais iki pabaigos ir rizikuoja patys būti suimti“. B.Tai taip pat kritikavo policijos jėgos naudojimą prieš studentus.

„Occupy Central“ užsiminė, kad jų blokada prasidės trečiadienį, minint Kinijos nacionalinę dieną. Pasak B.Tai, protestai vyks kaip planuota.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.