V. Putinas kovoja su oligarchais, bet apdovanoja gangsterius?

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo kalbose visada pasmerkė chaosą, nusikalstamumą ir laukinį gangsterių kapitalizmą, neva klestėjusį šalyje po Sovietų Sąjungos žlugimo. Vis dėlto vieną iš tų laikų didžiausių nusikaltėlių neseniai apdovanojo prabangiu prezidentiniu laikrodžiu, pasakoja „Radio Free Europe".

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 1, 2014, 12:22 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 12:56 AM

Galingos nusikalstamos grupuotės „Solntsevo“ lyderis Sergejus Michailovas apie prabangią prezidento dovaną pasigyrė savo internetinėje svetainėje. Kaip įrodymu, jis pasidalino dar ir aksesuaro nuotraukomis, kuriose aiškiai matyti išgraviruotas dvigalvis erelis ir V.Putino parašas.

S.Michailovas savo puslapyje rašė, kad V.Putinas gegužės mėnesį jį pagerbė už labdaringą veiklą padedant Antrojo pasaulinio karo veteranams ir SSRS bei Rusijos garbės ordinus turinčių vyrų našlėms.

Vyras gerai pažįstamas teisėsaugai ne tik savo šalyje, bet ir Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Europoje. Seniai žinomi jo ryšiai Rusijos su mafija.

Vis dėlto V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas tokią informaciją neigia.

„Tai melas, – sakė jis ir tikino, kad asmeniškai susisieks su S.Michailovu. – Kodėl mes turėtume taip daryti? Mes apie tai nieko viešai nepranešėme, vadinasi, nieko ir neįvyko“.

Tariama dovana sulaukė dėmesio tik visai neseniai, kai apie tai prabilo ir laikrodžio nuotraukomis pasidalijo gerai žinomas Kremliaus kritikas Adrejus Malgrinas.

Staiga S.Michailovą ir jo brangenybę užplūdęs dėmesys privertė gerai žinomą gangsterį paskelbti atvirą laišką,

„Tiesa, aš buvau sulaikytas ir Rusijoje, ir užsienyje. Tačiau galiausiai jie manęs atsiprašydavo“, – rašė S.Michailovas.

Vyras pabrėžė, kad jo labdaros organizacija geriems tikslams per paskutinius 20 metų išleido virš 100 mln. dolerių, todėl niekas neturėtų stebėtis, kad jo gerus darbus pastebėjo ir Kremlius.

„Kodėl, gerbiamieji žurnalistai, jūs sukėlėte tokias rietenas dėl to, kad mane pripažino? Nejau tai buvo nepelnyta?“ – atvirus klausimus savo laiške žarstė mafiozas.

Pavyko išsisukti nuo bausmės

S.Michailovas buvo vienas pagrindinių nusikalstamos grupuotės „Solntsevo“ vadovų paskutiniais praėjusio amžiaus dešimtmečiais.

Pavadinta pagal vieną Maskvos rajoną, „Solntsevo“ buvo viena iš daugelio tuo metu turtą prievartavusių ir reketavusių grupių. Mafiozų taikinys buvo besiformuojanti verslo klasė. Nusikaltėlių sindikatas vykdė ir kitus nusikaltimus: kontrabanda gabeno ginklus bei narkotikus.

„Pirmą kartą apie S.Michailovą išgirdau 1987 m. Jis su savo gauja plėšdavo gatvės kioskus Maskvoje“, – 1998-aisiais vykusioje byloje, iškeltoje S.Michailovui, liudijo vienas tuometinis Maskvos policininkas.

S.Michailovas buvo persikėlęs gyventi į Europą ir glaudėsi Šveicarijoje, kai jam ir jo gaujai buvo iškelta byla dėl organizuoto nusikalstamumo. S.Michailovas su savo gauja buvo suimti ir teisiami, tačiau byla buvo užversta po to, kai nė vienas liudininkas nesutiko duoti parodymų.

Šveicarijos teisininkai išteisino S.Michailovą dėl įrodymų trūkumų, o teismas tąsyk vyko laikantis neįprastai didelių saugumo priemonių – liudininkai turėjo vilkėti neperšaunamas liemenes.

Šveicarijos pareigūnai tuo metu ne kartą skundėsi, kad kolegos tyrėjai iš Rusijos su jais nebendradarbiavo, o Rusijos generalinis prokuroras teigė, kad nusikaltėlis buvo išteisintas įvyko dėl netikusio bendradarbiavimo tarp dviejų valstybių.

2002 metais Rusijos organizuotų nusikaltimų policija įsiveržė į S.Michailovo vasarnamį ir atliko reidą. Ieškota turto prievartavimo ir grobimo įrodymų, tačiau visi teisėsaugos veiksmai tuo ir baigėsi.

2012-aisiais „WikiLeaks“ paskelbta ekspertų dokumentus, kuriuose teigiama, kad S.Michailovo grupuotę ir Rusijos vidaus reikalų ministeriją bei Federalinę saugumo tarnybą sieja „artimi ryšiai“.

Puikiai įsiliejo į aukščiausius sluoksnius

S. Michailovas, rodos, puikiai integravosi į politikos elito, karininkų, verslininkų ir religijos atstovų ratus per paskutinius 15 metų. Valdžioje kaip tik – V.Putinas.

Jis ne kartą buvo fotografuotas su svarbiausiais parlamentarais ir Rusijos stačiatikių bažnyčios atstovais. S.Michailovo asmeniniame puslapyje galima rasti ir nuotrauką su buvusiu pasauliniu bokso čempionu Mike'u Tysonu.

Kovo mėnesį, Maskvai dar net neįvykdžius Krymo aneksijos, S.Michailovas savo svetainėje pasigyrė, kad buvo apdovanotas Rusijos „susivienijimo“ su pusiasaliu atminimo medaliu, kurį gavo iš Sovietų ir Rusijos karinio jūrų laivyno admirolo rankų.

„Nepaisant S.Michailovo sugebėjimo suktis tarp svarbių žmonių, būtų keista, jei prezidentas V.Putinas savo parašu pagerbtų tą, kurio vardas nuolatos siejamas su organizuotu nusikalstamumu Rusijoje ir užsienyje, – kalbėjo Niujorko universiteto profesorius Markas Galeotti, tyrinėjantis Rusijos organizuotą nusikalstamumą. - Tai neleistų ateityje Rusijai sakyti, kad šalis yra „tiesiog šokiruota“, kad čia vyksta tokie nusikaltimai“.

Tiesa, daug metų kriminalus tiriantis žurnalistas Sergejus Kanevas iš nepriklausomo Rusijos dienraščio „Novaya Gazeta“ svarstė, kad S.Michailovas laikrodį galėjo gauti iš organizacijos, kuri dalija apdovanojimus „tariamai nuo prezidento ar parlamento“.

„Aš nemanau, kad V.Putinas pats save taip pakištų“, – sakė S.Kanevas.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.