Buvęs kancleris: „A. Merkel nemokėjo elgtis su peiliu ir šakute“

Vokietijoje bus išleista knyga, kurioje pateikiami necenzūruoti buvusio kanclerio Helmutho Kohlio prisiminimai. „Palikimas: Kohlio nuorašai“ pavadinta knyga jau dabar kelia šurmulį Vokietijos visuomenėje, skelbia „The Guardian“.

Buvęs kancleris išjuokė A.Merkel valgymo įgūdžius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Buvęs kancleris išjuokė A.Merkel valgymo įgūdžius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 6, 2014, 3:08 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 10:18 AM

Knygoje atvirai šaipomasi iš dabartinės kanclerės Angelos Merkel ir buvusio Sovietų Sąjungos vadovo Michailo Gorbačiovo. Be to, H.Kohlis labai kritiškai atsiliepia apie žmogaus teisių judėjimą Rytų Vokietijoje, padariusį didelę įtaką Berlyno sienos nugriovimui ir šalies suvienijimui.

„Būtų neteisinga teigti, kad ant Leipcigo miesto staiga nusileido Šventoji Dvasia ir pakeitė pasaulį“, - teigė buvęs Vokietijos kancleris, komentuodamas šimtatūkstantinius protestus Rytų Vokietijos mieste, 1989 metais išjudinusius susivienijimo procesą.

Pasak jo, Berlyno sienos griuvimas buvo byrančios sovietų ekonomikos rezultatas. „M.Gorbačiovas pervertė savo buhalterijos knygas ir turėjo pripažinti, kad komunistinis režimas tiesiog nebegali išgyventi – žaidimas baigėsi“, – pašaipiai situaciją vertino H.Kohlis.

Vokietijos kancleris nebuvo linkęs įvertinti M.Gorbačiovo nuopelnų Sovietų Sąjungos iširimo šviesoje. „Vienintelis M.Gorbačiovo nuopelnas – jis pribaigė komunizmą. Prieš savo valią, bet pribaigė. Be smurto. Be kraujo praliejimo. Išskyrus tai, aš nesugalvoju, ką jis daugiau nuveikė“, – rėžė H.Kohlis.

Dar daugiau kritikos žaibų susilaukė dabartinė Vokietijos kanclerė Angela Merkel. H.Kohlis rėmė jos veiklą iki pat 1999 metų, tačiau po biudžeto eikvojimo skandalo jų santykiai smarkiai atšalo ir dabar buvęs Vokietijos lyderis negaili griežtų žodžių savo įpėdinei.

„Ponia A.Merkel nemokėjo net laikyti peilio ar šakutės. Ji gaišdavo laiką prie stalo tol, kol liepadavau jai susiimti“, – atvirai tėškė H.Kohlis, pabrėždamas, kad Vokietijos vadovei trūko ne tik sugebėjimų prie stalo, bet ir politinės nuovokos, kurios sėmėsi iš artimiausių kolegų.

84 metų Vokietijos kanclerio atsiminimų tonas leidžia suprasti, kad jis nesitikėjo, jog kada nors pasirodys necenzūruota jų versija. 2001 ir 2002 metais interviu su žurnalistu Heribertu Schwanu įrašyti atsiminimai pateikia griežtą ir nenuglūdintą buvusio Vokietijos lyderio vaizdą.

H.Schwanu teigimu, jis buvo atleistas iš H.Kohlio biografo pareigų, kai šis vedė naująją žmoną Maike Kohl-Richter, po buvusios sutuoktinės savižudybės. Vis dėlto, žurnalistas negrąžino įrašų ir net nusprendė juos publikuoti, rizikuodamas rimtomis teisinėmis pasekmėmis.

Pranešama, kad naujoji sutuoktinė ne tik pretenduoja į visą kanclerio turtą, bet ir į jo politinį palikimą.

„Aš esu vienintelis asmuo, kuris gali spręsti dėl Helmutho nuopelnų ir jo publikavimo“, – teigė M.Kohl-Richter.

„Der Spiegel“ redaktorių kolegijos, prisidėjusios prie knygos publikavimo teigimu, necenzūruoti H.Kohlio prisiminimai parodo paveikslą žmogaus, kuris manosi sulaukęs per mažai pripažinimo. Jo pirmtakai Willy Brandtas ir Helmuthas Schmidtas mėgavosi kosmopolitiškų politikų reputacija.

H.Kohlis dėl savo keistų akinių rėmelių, stipraus bavariško akcento ir pomėgio tradicinei vokiečių virtuvei buvo pajuokiamas ne tik opozicijos, bet ir savo kolegų. Nenuostabu, kad būtent tokį jo įvaizdį susikūrė ir užsienio visuomenės.

Parengė Paulius Gritėnas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?