Po pusės metų: pagrobtos Nigerijos moksleivės namo dar negrįžo

Čiboko miestelio, kuriame buvo įvykdytas tas pagrobimas, seniūno Enocho Marko dukra ir dukterėčia taip pat dingo per tą incidentą.

Beveik 300 Nigerijos moksleivių buvo pagrobtos šių metų balandį.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Beveik 300 Nigerijos moksleivių buvo pagrobtos šių metų balandį.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 14, 2014, 12:35 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 10:10 AM

Kampanijos „Grąžinkit mūsų mergaites“ („Bring Back Our Girls“) aktyvistai planuoja surengti demonstraciją prie prezidento Goodlucko Jonathano oficialiosios rezidencijos Abudžoje, spausdami vyriausybę dėti daugiau pastangų sugrąžinti dingusias paaugles.

Šios eitynės vainikuos virtinę protestų, surengtų per pastarąją savaitę, įskaitant budėjimą su degančiomis žvakėmis. Aktyvistai siekia, kad tų mergaičių likimas išliktų visuomenės dėmesio centre, nes žiniasklaidos dėmesys šiai problemai blėsta.

Čiboko miestelio, kuriame buvo įvykdytas tas pagrobimas, seniūno Enocho Marko dukra ir dukterėčia taip pat dingo per tą incidentą.

„Vienu metu svarstėme, kad galbūt reikėtų surengti laidotuvių apeigas toms mergaitėms, kaip reikalauja mūsų papročiai“, – E.Markas sakė naujienų agentūrai AFP.

Pastaruosius šešis mėnesius tėvai reiški įvairias emocijas: iš pradžių – viltį, kuri vėliau išblėso ir vėl atsigavo, pridūrė jis.

„Tačiau praeitą mėnesį mergaičių, kurios buvo sausį pagrobtos „Boko Haram“, suradimas vėl suteikė vilties, kad mūsų mergaitės bus rastos, – sakė E.Markas. – Jeigu tos mergaitės galėjo atgauti laisvę po devynių mėnesių nelaisvėje – dar ne visos prarastos, kad mūsų dukros kada nors išeis į laisvę.“

„Tai iš naujo pažadino mūsų viltį ir padidino kantrybę. Esame pasiruošę laukti kad ir šešerius metus, tikėdamiesi, kad mūsų dukros sugrįš pas mus“, – pabrėžė jis.

Apie 276 mergaitės buvo pagrobtos iš savo bendrabučių Valstybinėje mergaičių vidurinėje mokykloje atokiame Čiboko mieste šiaurės rytinėje Borno valstijoje balandžio 14-osios vakarą.

57 iš jų sugebėjo pabėgti, o „Boko Haram“ lyderis Abubakaras Shekau vėliau pagrasino likusias moksleives parduoti kaip verges nuotakas. Jis žadėjo jų nepaleisti, kol iš kalėjimo nebus paleisti sučiupti kovotojai.

Gegužės pabaigoje Nigerijos gynybos štabo vadas Alexas Badehas sakė, kad nustatyta vieta, kur tos įkaitės yra laikomos, tačiau pažymėjo, kad gelbėjimo operacijos neketinama surengti, nes tuomet kiltų pavojus mergaičių gyvybėms.

Vėliau apie pagrobtąsias nebuvo jokių žinių, o visi neoficialūs kontaktai su kovotojų lyderiais įstrigo.

Socialinės kampanijos tęsiasi

Pirmosiomis savaitėmis po mergaičių pagrobimo šis incidentas sulaukė didžiulio žiniasklaidos dėmesio, o socialiniame tinkle „Twitter“ išpopuliarėjo žyma #BringBackOurGirls.

Nigerijoje judėjimo „Sugrąžinkit mūsų mergaites“ aktyvistai reguliariai rengdavo eitynes Abudžoje, netgi kai pasaulio dėmesys nukrypo kitur, o užsienio misijos, dalyvaujančios tose paieškose, nusivylė dėl menkos pažangos.

„Pasaulio mastu šis judėjimas neabejotinai sulėtėjo“, – pripažino Molade Alawode iš Vašingtone įsikūrusios nepelno organizacijos „Act4Accountability“, vadovavusios protestams JAV sostinėje, per kuriuos buvo siekiama atkreipti dėmesį į tą pagrobimą.

Tačiau ji pridūrė, kad pastangos tęsiamos – be kita ko, aktyvistai renka atsargas, kurias siunčia kaip pagalbą dešimtims tūkstančių žmonių, priverstų palikti savo namus dėl konflikto Nigerijos šiaurės rytiniame pakraštyje.

Peticiją, kurią portale change.org anksčiau šiais metais paskelbė Vokietijoje besimokanti Nigerijos studentė Ify Elueze, pasirašė per 1 mln. žmonių, o pasirašiusių kasdien daugėja – daugiausiai aktyvistų iš JAV.

Los Andžele dokumentinių filmų kūrėja Ramaa Mosley savo paskyrose socialiniuose tinkluose nuolat skelbia, kiek dienų praėjo nuo tų mergaičių pagrobimo, sakydama, kad jai įkvėpimo teigia Nigerijoje tebevykstantys gatvių protestai.

„Žinoma, kai sumažėjo informacijos, kurią galima skelbti, žiniose tam skiriama mažiau dėmesio, tačiau žinau, kad žmonės, kurie pirmieji ėmėsi organizuoti renginius ir mitingus, tvirtai tebesilaiko ir toliau palaiko mūsų reikalą“, – aiškino ji.

„Mūsų sekėjai socialiniame tinkle „Facebook“ nori padėti ir toliau imasi veiksmų – tiek didelių, tiek mažų – išlaikydami tų mergaičių nelaimę savo bendruomenės mintyse ir širdyse“, – pridūrė R.Mosley.

„Man atrodo, kad skausmas dėl šios tragedijos tebėra labai didelis, taip pat yra daug kitų skaudžių naujienų iš pasaulio – tačiau yra dar daug žmonių, kurie nesiliovė kasdien darbavęsi dėl Čiboko mergaičių, – sakė ji. – Mes tęsime pastangas, kol jos saugiai grįš namo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.