Latvijoje kaista derybos dėl naujos vyriausybės

Latvijos valdančiosios koalicijos

Po rinkimų Latvijoje - darbymetis išrinktoms partijoms.<br>AP nuotr. iš archyvo
Po rinkimų Latvijoje - darbymetis išrinktoms partijoms.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 15, 2014, 2:59 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 5:27 AM

Tai ji pareiškė žurnalistams po trišalio susitikimo su kitomis dviem koalicijos partnerėmis - centro dešiniųjų Žaliųjų ir valstiečių sąjunga (ZZS) ir konservatyviu nacionalistų Nacionaliniu aljansu.

„Kandidatė į premjerus Laimduota Straujuma pristatė koalicijos partneriams savo pasiūlymus dėl pasidalijimo atsakomybės sritimis, tačiau šiuo klausimu susitarimo pasiekti nepavyko“, - sakė S.Abuoltinia.

Remiantis L.Straujumos pasiūlymais, „Vienybei“ turėtų atitekti premjero, finansų ministro, transporto ministro, vidaus reikalų ministro, užsienio reikalų ministro bei švietimo ir mokslo ministro postai, ZZS būtų atsakinga už gerovės, žemės ūkio, ekonomikos ir gynybos ministerijas, taip pat gautų parlamento pirmininko postą, o Nacionalinio aljanso atstovai vadovautų aplinkos apsaugos ir regionų vystymo, teisingumo, kultūros bei sveikatos apsaugos ministerijoms.

„Mums nepavyko pasiekti susitarimo dėl šių pasiūlymų, todėl diskusijos apie atsakomybės sritis bei kandidatus bus pratęstos penktadienį“, - sakė S.Abuoltinia.

Politikai vengė aiškiai atsakyti, kodėl koalicijos partnerėms nepavyko susitarti. S.Abuoltinia tvirtino, kad nesutarimų kilo ne dėl to, kad Sveikatos apsaugos ministerija buvo priskirta Nacionalinio aljanso atsakomybės sričiai.

Vienas Nacionalinio aljanso pirmininkų Raivis Dzintaras išreiškė įsitikinimą, kad partijoms pavyks greitai susitarti dėl to, kaip turėtų būti paskirstyti ministrų portfeliai.

„Esama daugiau dalykų, dėl kurių mūsų nuomonės sutampa, nei tų, dėl kurių nesutariame. Deriname pozicijas likusiais klausimais ir manau, kad greitai tai baigsime“, - sakė jis.

Pasak R.Dzintaro, partijos sutaria dėl naujos vyriausybės programos prioritetų, tarp kurių yra išlaidų gynybai didinimas ir gyventojų pajamų atotrūkio mažinimas.

ZZS frakcijos parlamente vadovas Augustas Brigmanis gyrė L.Straujumos pateiktus pasiūlymus kaip gerai apgalvotus ir sakė, kad jo partija savo nuomonę paskelbs per tolesnes diskusijas.

Trys dabartinės valdančiosios koalicijos partijos - „Vienybė“, ZZS ir Nacionalinis aljansas - spalio 13 dieną sutarė išsaugoti trišalę koaliciją, nors Nacionalinis aljansas anksčiau siūlė įtraukti į ją Latvijos regionų susivienijimą (LRA) - kelias regionines partijas vienijantį bloką, kuris pirmą kartą pateko į Saemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.