A.Lukašenka siūlo aptverti spygliuota tvora ir ukrainiečius

„Alkoholiko ir veltėdžio ekonominėmis priemonėmis nepriversi dirbti. Va, jei uždarysime juos už spygliuotos vielos – privalės atidirbti ir gaus davinį. Nedirbs – nieko negaus“, – pirmadienį Baltarusijos prezidento tarybos posėdyje, skirtame migracijos ir užimtumo problemoms, pareiškė prezidentas Aliaksandras Lukašenka.

A.Lukašenka pasišovė grąžinti sovietinių laikų įstatymus, baudžiančius už bedarbystę.<br>T.Bauro nuotr.
A.Lukašenka pasišovė grąžinti sovietinių laikų įstatymus, baudžiančius už bedarbystę.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Oct 21, 2014, 6:18 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 4:49 AM

Baltarusijos visavaldis ketina pagal sovietų ir Vokietijos nacių pavyzdį vengimą oficialiai dirbti prilyginti kriminaliniam nusikaltimui. A.Lukašenka užsipuolė ir ukrainiečius karo pabėgėlius, esą dauguma jų naudojasi baltarusių geraširdiškumu, bet dirbti Baltarusijos labui tingi.

Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka primadienį paskelbė, jog šalyje yra per 400 tūkstančių žmonių, kurie, jo teigimu, vengia dirbti ir yra „visuomenės parazitai“.

Minsko valdovas nurodė Baltarusijos vidaus reikalų ministrui Igoriui Šunevičiui Baudžiamąjį kodeksą papildyti sovietų laikais galiojusiu įstatymu, pagal kurį vengti oficialaus darbo buvo prilyginama kriminaliniam nusikaltimui.

„Jei norite grąžinti veltėdystės sąvoką – grąžinkite. Liaudis supras. Nereikia išbraukti to, kas buvo gero sovietiniais laikais. Taip pat ir sąvokų“, - griežtai kalbėjo A.Lukašenka. Baltarusiams bedarbiams, kurie bus prilyginti veltėdžių kategorijai, siūloma neskirti pašalpų, teikti tik skubią medicinos pagalbą. Iš jų taip pat reikalauti „veltėdystės mokesčio“.

Iš Baltarusijos prezidento kalbos buvo galima suprasti, jog „veltėdžiai“ gali būti priverčiami dirbti specialiai įkurtose stovyklose – A.Lukašenka užsiminė apie spygliuotos vielos tvoras ir maisto davinius už darbadienius.

Baltarusijos prezidentas, atrodo, prie veltėdžių linkęs priskirti ir pabėgėlius iš mūšių nualintos Rytų Ukrainos.

„Mes priėmėme ukrainiečius išskėstomis rankomis, užjautėme, žmonėms juk nelaimė. Bet labai daug jų nenori dirbti, veltėdžiauja, piktnaudžiauja mūsų gerumu. Ne, jei jie nori ilgesnį laiką gyvento Baltarusijoje, privalo dirbti“, - rūstybę liejo A.Lukašenka.

Demokratinė Baltarusijos opozicija tokį diktatoriškos valdžios žingsnį vadina nežmonišku ir akivaizdžiai demagogišku.

Ofocialiai Baltarusijoje yra užregistruota tik 1 proc. bedarbių, tačiau, agentūros „Gallup“ duomenimis, nedarbas Baltarusijoje siekia 24 proc.

Pagal sovietiniais laikais galiojusį baudžiamąjį kodeksą, oficialiai nedirbantis asmuo buvo vadinamas „borzu“ (pagal sunkiai išverčiamą rusišką trumpinį BORZ – lico bez opredelionnovo roda zaniatiji – asmuo be apibrėžtos veiklos rūšies). Už veltėdystę buvo baudžiama priverstiniais darbais arba laisvės atėmimu iki trijų metų. Už „valkatavimą ir veltėdystę“ sovietiniais laikais yra kalėjęs Nobelio premijos laureatas, poetas Josifas Brodskis.

Nacių laikų Vokietijoje Adolfo Hitlerio įsakymu bedarbiai taip pat buvo paskelbti veltėdžiais ir uždaromi į priverstinio darbo koncentracijos stovyklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?