Paskelbta bausmė draugę nužudžiusiam Oscarui Pistoriui

„Sprendimas yra mano ir ir tik mano“, – prieš pradėdama skelbti nuosprendį pabrėžė teisėja Thokozile Masipa, kuri pridūrė, kad jos verdiktas nėra „tikslus“. Taip buvo leista suprasti, kad nepatenkintų atsiras dėl bet kokio sprendimo.

O.Pistorius išgirdo, kaip teismas nusprendė jį nubausti už draugės R.Steenkamp nužudymą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
O.Pistorius išgirdo, kaip teismas nusprendė jį nubausti už draugės R.Steenkamp nužudymą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 21, 2014, 10:53 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 6:30 AM

„Sprendimas yra mano ir ir tik mano“, – prieš pradėdama skelbti nuosprendį pabrėžė teisėja Thokozile Masipa, kuri pridūrė, kad jos verdiktas nėra „tikslus“. Taip buvo leista suprasti, kad nepatenkintų atsiras dėl bet kokio sprendimo.

O.Pistoriaus gynyba teismo sprendimo neskundė. Advokatai atskleidė, kad kaltinamasis iškart iš teismo salės keliaus į kalėjimą.  Taip ir atsitiko: O.Pistorius buvo atvežtas į Kgosi Mampuru kalėjimą Pretorijoje.

Tiesa, už grotų praleidęs 10 mėnesių O.Pistorius galės prašyti, kad kalėjimo bausmė jam būtų pakeista namų areštu.

Kiek vėliau teisėja pareiškė, kad būtų blogai, jei atrodytų, jog vieni įstatymai PAR galioja turtingiesiems, o kiti – skurstantiesiems.

Teisėjai O.Pistoriaus bylą pradėjus lyginti su vadinamąją Vorsterio byla, kai Warrenas Vorsteris nušovė jo namuose dirbusio patarnautojo sūnų, sportininko gynybai nušvito viltis.

Tąkart W.Vorsteris buvo nuteistas lygtine 3 metų kalėjimo bausme, be to, jam buvo skirta 300 valandų visuomenei naudingo darbo.

Tačiau Th.Masipa iškart patikslino, kad O.Pistoriaus atveju toks nuosprendis būtų per švelnus.

„Manau, kad nuosprendis, pagal kurį O.Pistorius nebūtų įkalinamas, pasiųstų netinkamą žinią visuomenei“, – teigė Th.Masipa.

Proceso stebėtojai ėmė svarstyti, kad O.Pistorius gali būti pasiųstas už grotų, kai Th.Masipa prabilo apie vyriausybės ginti saugumo PAR kalėjimuose atsiųstą Zachą Modise.

Esą jis teismą užtikrino, kad, priešingai nei tvirtino O.Pistoriaus gynyba, kalinimo įstaigų pareigūnai gali užtikrinti kalinių saugumą, taip pat – patogias gyvenimo už grotų sąlygas neįgaliesiems. Kaltinamojo advokatai anksčiau bandė tikinti, kad kalėjime O.Pistorius gali būti išprievartautas.

Teismo posėdį stebintys žurnalistai iškart pastebėjo, kad teiginiams, jog O.Pistoriui kalėjime būtų užtikrinama visokeriopa fizinė ir psichologinė pagalba, teisėja skyrė nemažai laiko. Tai galėjo reikšti, kad Th.Masipa apsisprendė nusiųsti neįgalų sportininką į kalėjimą.

„Nužudytoji Reeva Steenkamp buvo jauna, energinga, kupina ateities vilčių. Jos gyvybės nebegalima grąžinti“, – taip pat pastebėjo Th.Masipa.

Nužudytosios R.Steenkam šeima sveikina teismo sprendimą

Nužudytos manekenės R.Steenkamp šeima antradienį sveikino laisvės atėmimo iki penkerių metų bausmę jos žudikui O.Pistoriui.

Sergantis R.Steenkamp tėvas Barry sakė, jog yra „labai patenkintas“, kad septynis mėnesius trukęs teismo procesas baigėsi. Šeimos advokatas sakė, kad skirta bausmė yra „sveikinama“. 

Pasak Steenkampų advokato Dupo de Bruyno, O.Pistorius gavo „teisingą bausmę“ ir „teisingumas buvo įvykdytas“. 

D.de Bruynas taip pat sakė, kad teisėjos Th.Masipos skirta bausmė dvejus metus tikriausiai bus atliekama kalėjime, o likusius trejus – namų arešto sąlygomis. 

„Tiesą sakant, jis gauna trejus metus korekcinės priežiūros (namų arešto) ir dvejus metus tiesioginio kalinimo“, – pasibaigus teismo posėdžiui dėl bausmės paskyrimo sakė D.de Bruynas. 

Pasak jo, R.Steenkamp tėvai yra patenkinti teismo sprendimu. „Jie mano, kad tai teisinga“, – sakė advokatas. 

R.Steenkamp motina June, kuriai aiškiai palengvėjo, prieš išeidama iš teismo salės atsisuko padėkoti šeimos draugei Ginai Myers už jos nuolatinę paramą viso teismo proceso metu. 

Gynyba siekė namų arešto

Priimdama sprendimą Th.Masipa turėjo atsižvelgti į grėsmę, kurią parolimpinis čempionas kelia visuomenei, ir į jo pasitaisymo bei grįžimo į viešą gyvenimą tikimybę.

O.Pistorius buvo išteisintas dėl tyčinės žmogžudystės, bet pripažintas kaltu dėl netyčinės žmogžudystės, už kurią PAR galima skirti labai įvairias bausmes – nuo baudos iki 15 metų už grotų. 

Praėjusią savaitę O.Pistoriaus advokatai įrodinėjo, kad 27 metų sprinteriui reiktų skirti trejų metų korekcinę priežiūrą, kitaip tariant – namų areštą.

Be to, jis 16 valandų per mėnesį būtų dirbęs visuomenei naudingą darbą, siūlė gynyba.

Iškalbingai dėstydamas baigiamuosius argumentus, gynybos advokatas Barry Rouxas sakė, kad O.Pistorius yra idealus kandidatas ne laisvės atėmimo bausmei, nes gailisi, nusikalto pirmą kartą ir dėl savo neįgalumo būtų „pažeidžiamas“ brutalumu garsėjančiuose PAR kalėjimuose.

O.Pistorius, kurio abi kojos žemiau kelių yra amputuotos, pateko į istoriją kaip pirmasis parolimpinio sporto atstovas, varžęsis su neįgalumo neturinčiais sportininkais per 2012 metų Londono olimpiadą.

B.Rouxas sakė, kad O.Pistorius yra „palūžęs žmogus“, kuris „nuoširdžiai gailisi“ keturis kartus šovęs į R.Steenkamp pro užrakintas tualeto duris praėjusių metų Šv.Valentino dienos paryčiais.

Advokatui dėstant, kaip O.Pistorius neteko draugų ir turto, sprinteris kaltinamųjų suole verkė ir šluostė ašaras nosine.

Kaltintojas Gerrie Nelas sukritikavo gynybos tvirtinimus, kad O.Pistorius atgailauja, ir teigė, kad jis siūlė pinigų R.Steenkamp tėvams siekdamas sumažinti kalėjimo tikimybę.

Kaltintojas perspėjo, kad šalyje, kurioje šio sportininko teismo procesui yra skirtas 24 val. per parą transliuojantis naujienų kanalas ir bestseleriu tapusi knyga, teisėjos T.Masipos sprendimas dėl bausmės bus lakmuso popierėlis dėl teisingumo sistemos tvirtumo.

Akcentuodamas O.Pistoriaus didžiulį nerūpestingumą, G.Nelas sakė, kad vienintelė tinkama bausmė yra laisvės atėmimas. Esą „minimumas, dėl kurio visuomenė bus patenkinta, yra 10 metų kalėjimo“.

„Tai rimtas reikalas. Aplaidumas ribojasi su ketinimu. 10 metų yra minimumas“, – sakė kaltintojas.

Pasak G.Nelo, namų areštas būtų „šokiruojamai nederamas“, dėl tokio sprendimo PAR gyventojai prarastų pasitikėjimą savo teisine sistema ir griebtųsi bandymų patys įgyvendinti teisingumą.

„Jei teismo skirta bausmė bus pernelyg švelni ir visuomenė praras pasitikėjimą teismu, ji perims įstatymą į savo rankas, – sakė G.Nelas. – Būtent to teismas turi saugotis“.

Teisės ekspertai nesutarė, kuriuo keliu nueis teisėja T.Masipa.

„Tai gan sunkus sprendimas bet kokiam teisėjui“, – sakė baudžiamosios teisės advokatas iš Keiptauno Williamas Boothas.

„Tikrai reikia pasakyti tvirtą argumentą už tiesioginio įkalinimo periodą, – sakė W.Boothas. – Reikia pasiųsti žinią visuomenei“.

Bet kokiu atveju O.Pistorius jau neteko savo puikios tarptautinės sportininko karjeros, pelningų kontraktų ir, visų svarbiausia, visiems laikams prarado didvyrio statusą. Antradienį teismo salėje, liudininkų teigimu, neįgalus sportininkas atrodė visiškai palūžęs.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.