Valstybės didybe rusai jau nebetiki ir emigruoja

Lietuviai, dejuojantys, jog esą emigravo jau pusė šalies, vyksta protų nutekėjimas, galėtų guostis, kad nėra išskirtiniai. Juo labiau kad žmonės iš Lietuvos bėga dažniausiai dėl ekonominių, o ne dėl politinių priežasčių. Visiškai kitaip šiuo metu yra Rusijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos ryto“ korespondentas, Maskva)

2014-11-04 10:00, atnaujinta 2018-01-22 08:59

Per aštuonis 2014 metų mėnesius iš Rusijos išvyko daugiau žmonių nei per bet kuriuos visus Vladimiro Putino valdymo metus. 2014 metų sausio–rugpjūčio mėnesiais iš Rusijos emigravo 203 659 žmonės. Ir tai yra oficialūs federalinės valstybinės statistikos tarnybos „Rosstat“ duomenys.

Realūs skaičiai gali būti dar didesni. Galima palyginti: per tą patį 2013-ųjų laikotarpį iš šalies nuolat gyventi išvyko 120 756 piliečiai. Ir net per visus 2013-uosius iš Rusijos išvyko tik 186 382 žmonės. Beje, tai buvo didžiausias skaičius nuo 1999 metų, kai iš šalies išvyko 214 963 žmonės.

Iš Baltijos šalių šaipęsi rusai, esą narystė ES tik nuskurdino lietuvius, latvius bei estus ir privertė juos bėgti iš šalies, dabar, regis, susiduria su panašia, bet gerokai didesne problema.

Jaučiamas sankcijų poveikis?

Iš statistikos tarnybos suvestinės paaiškėja, kad didžiausias emigracinis srautas iš Rusijos driekiasi į JAV, Vokietiją, Kanadą ir Suomiją.

Beje, kaip pažymi Aukštosios ekonomikos mokyklos socialinės ir politinės destabilizacijos rizikų stebėsenos laboratorijos vedėjas Andrejus Korotajevas, pastaruoju metu vėl sustiprėjo protų nutekėjimas. Kai kurių ekspertų nuomone, tai susiję ir su Europos Sąjungos, ir JAV sankcijomis.

„Žmonės, kurie savo smegenis nori paversti kapitalu, stengiasi išvykti iš šalies. Todėl, kad „rezervate“ užsiimti mokslu, rengti planus, atlikti rimtus tiriamuosius projektus itin sunku, nes nėra galimybės visaverte apimtimi keistis informacija ir technologijomis.

Be to, daugeliui profesionalų ir verslininkų dabartinis išvykimas – tai ambicijų klausimas. Jei iš tyrėjo atimama galimybė dalyvauti tarptautiniuose projektuose, o iš verslininko – tiekti produkciją į užsienio rinkas, jie susimąsto apie išvykimą.

Kas ta rusų rinka? Tai viso labo 146 mln. žmonių plius sudėtinga logistika ir nedraugiška biurokratinė aplinka.

Ir jei smegenys geba sukurti produktą, kuris turi paklausą rinkoje, jos nori, kad ši rinka būtų kaip galima platesnė“, – sako projekto „CareerDriver.ru“ vadovas Romanas Ivanovas.

Ekonomika rieda žemyn

Kita „baltarankių“ išvykimo iš Rusijos priežastis – reikia mažiau žmonių dėl negatyvios ekonominės padėties.

„Ekonomika šlubčioja, ir dabar Rusijoje sunku rasti kompaniją, kuri per artimiausius porą mėnesių nesirengtų paskelbti apie personalo mažinimą mažiausiai 10 procentų.

Beje, tai optimistinė prognozė“, – sako personalo įdarbinimo kompanijų specialistai.

Pagal jų prognozes, šalies, viena vertus, laukia nedarbo augimas, kita vertus, kvalifikuotų kadrų stygius, o tai įvardijama kaip viena iš struktūrinių rusų ekonomikos problemų.

Remiantis tyrimo duomenimis, kurį Rusijoje atliko „The Boston Consulting Group“, „HeadHunter“ ir „The Network“ specialistai, dabar 41 proc. rusų sutiktų dėl darbo persikelti į kitą šalį.

Tarp miestų, į kuriuos Rusijos gyventojai su džiaugsmu persikeltų, pirmenybė teikiama Londonui, Niujorkui, Paryžiui, Berlynui ir Barselonai.

Rusija tampa svetima

Ir pagaliau trečioji emigracijos priežastis – politinė ir moralinė atmosfera šalyje, kuri labai nepatinka didelei rusų inteligentijos daliai. Tai neseniai pareiškė labai populiarus Rusijoje rašytojas Grigorijus Čchartišvilis, pasirašantis Boriso Akunino slapyvardžiu.

Viename internetiniame tinklaraštyje jis pareiškė, jog palieka Rusiją, ir išdėstė tokio poelgio priežastis.

„Su putiniškąja Rusija neturiu sąlyčio taškų, čia man viskas svetima. Ir gyventi čia visuotinio proto aptemimo laikotarpiu man tapo sunku. Todėl emigruoti aš, žinoma, neketinu, bet pagrindinę laiko dalį veikiausiai gyvensiu už jos ribų. Blaiviam su girtais būti vienuose namuose nejauku.

Nuolat lankysiu tėvynę, žiūrėsiu, ar nesibaigia chroniškas užgėrimas. Rusija yra mano dalis“, – teigė B.Akuninas.

Jo teigimu, visuotinis protų užtemimas, kurį paskatino Vakarus kasdien išsijuosusi juodinanti Kremliaus propaganda, yra siaubingas ir grėsmingas.

Bet net jei ir kitoms šalims emigracijos bangos gali turėti įvairių pasekmių, Rusijai nuo to tik blogiau. Juk būtent ši vis agresyviau tarptautinėje arenoje besielgianti šalis neslepia savo pasaulinių ambicijų vėl tapti pasaulio galybe. O kaip ja tapsi, jei vis daugiau protingų žmonių – nuo aukštųjų technologijų specialistų iki verslininkų su visais savo gabumais bei turtais keliasi svetur?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.