Federaliniai tyrėjai: Klivlando policija naudojo per didelę jėgą

JAV federaliniai tyrėjai

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Dec 5, 2014, 8:14 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 10:37 PM

Šios išvados buvo paskelbtos didėjant rasinei įtampai dėl virtinės incidentų, kai policijos veiksmų aukomis tapdavo afroamerikiečiai. Naujausia iš jų buvo 12-metis Tamiras Rice'as kuris praeitą mėnesį buvo nušautas vienoje žaidimų aikštelėje, kai pareigūnai gavo pranešimą apie ginkluotą berniuką. Vėliau paaiškėjo, kad T.Rice'as turėjo žaislinę pistoleto kopiją.

„Nustatėme, kad yra pagrįstų priežasčių manyti, jog Klivlando policijos skyrius šabloniškai naudoja arba praktikuoja per didelį jėgos naudojimą – pažeisdamas JAV konstitucijos 4-ąją pataisą, taip pat dėl sisteminių trūkumų, įskaitant nepakankamą atskaitingumą, netinkamą apmokymą ir įrangą, neveiksmingus metodus ir netinkamą bendravimą su bendruomene“, – sakė E.Holderis.

Federalinis tyrimas dėl Klivlando policijos praktikos buvo pradėtas prieš 18 mėnesių ir nėra konkrečiai susijęs su T.Rice'o gyvybės pareikalavusiu incidentu.

Tačiau T.Holderis nurodė, kad miestas priėmė šias išvadas ir sutiko imtis teismo sprendimais skatinamų pastangų pagerinti padėtį, įskaitant reformas prižiūrėsiančio nepriklausomo stebėtojos paskyrimą.

Tyrimo išvados buvo paskelbto po neramios nakties Niujorke, kur vyko protestai dėl didžiosios žiuri sprendimo nepateikti kaltinimų baltaodžiui policininkui, kuris mirtinai uždusino areštuojamą neginkluotą juodaodį Ericą Garnerį.

Panašus sprendimas, lapkričio 24 dieną paskelbtas Misūrio didžiosios žiuri byloje dėl incidento, per kurį baltaodis policininkas nušovė neginkluotą juodaodį 18-metį Michaelą Browną, išprovokavo riaušes Sent Luiso priemiesčiuose ir protestus kituose šalies miestuose.

Šios bylos atnaujino jau seniai vykstančius debatus dėl policijos elgesio su afroamerikiečiais ir policijos taktikos, kurią daugelis laiko pernelyg agresyvia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.