CŽV vadovas gynė agentūros vykdytą veiklą

CŽV vadovas Johnas Brennanas apgynė agentūros vykdytus tardymo metodus, tačiau

J.Brennanas tvirtino, kad CŽV daug dalykų darė teisingai tuo metu, kai nebuvo „lengvų atsakymų“.<br>AP nuotr.
J.Brennanas tvirtino, kad CŽV daug dalykų darė teisingai tuo metu, kai nebuvo „lengvų atsakymų“.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 12, 2014, 9:22 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 8:59 AM

Kalbėdamas CŽV būstinėje, jis teigė, kad kai kurie pareigūnai veikė pažeisdami savo įgaliojimus, tačiau dauguma atliko savo pareigą.

Antradienį Senato komitete paskelbtoje ataskaitos suvestinėje rašoma, kad CŽV vykdė „žiaurų“ ir „neveiksmingą“ „Al Qaeda“ įtariamųjų tardymą po rugsėjo 11-osios atakų JAV bei slėpė tai nuo kitų pareigūnų.

Komentuodamas pareiškimus, J.Brennanas tvirtino, kad CŽV daug dalykų darė teisingai tuo metu, kai nebuvo „lengvų atsakymų“.

„Mūsų atliktos apžvalgos rodo, kad sulaikymo ir tardymo programa suteikė naudingos žvalgybinės informacijos, padėjusios JAV užkirsti kelią teroro atakų planams, sulaikyti teroristus ir išsaugoti žmonių gyvybes“, - retai rengiamoje CŽV spaudos konferencijoje Virdžinijoje sakė J.Brennanas.

Tačiau mes nenusprendėme, kad tai buvo sustiprintų tardymo metodų naudojimas pagal programą, leidusią mums gauti naudingos informacijos iš sulaikytųjų, pridūrė vadovas.

„Motyvo ir rezultato santykis tarp sustiprintų metodų naudojimo ir naudingos informacijos išgavimo iš sulaikytųjų, mano nuomone, yra nesuvokiamas“, - teigė J.Brennanas.

George'as W Bushas, tuometinis JAV prezidentas, nekomentavo Senato ataskaitos, tačiau jo viceprezidentas Dickas Cheney griežtai atmetė CŽV metodams skirtą kritiką.

„Mes buvome sulaikė Khaledą Sheikhą Mohammedą, kuris buvo rugsėjo 11-osios išpuolių organizatorius. Ir ką mes turėjome daryti? Pabučiuoti į abu skruostus ir paprašyti pasidalyti informacija? Žinoma, kad ne“, - piktinosi viceprezidentas.

J.Brennanas savo kalboje bandė atskleisti žmogiškąją CŽV pusę. Jis tikino, kad po rugsėjo 11 dienos išpuolio agentūros darbuotojai, kaip ir kiti amerikiečiai, sielvartavo ir meldėsi. Kai kurių CŽV agentų vykdytus veiksmus jis apibūdino „žiauriais“ ir „baisiais“. Anot vadovo, pareigūnai vadovavosi teisėtais patarimais iš Teisingumo departamento, kuris sankcionavo keletą brutalių metodų.

Jungtinės Tautos ir žmogaus teisių grupės paragino nubausti JAV pareigūnus, susijusius su 2001-2007 metų programa, per kurią buvo naudojami tokie žiaurūs tardymo metodai kaip imituojamas skandinimas, pažeminimas, draudimas miegoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.