Serialą apie A. Litvinenką padės kurti įtariamas jo žudikas

Rusijos kino studija „Central Partnership“ ne tik kuria dokumentinį serialą apie buvusio KGB agento Aleksandro Litvinenkos nunuodijimą Londone, bet ir konsultantu pasamdė velionio nužudymu įtariamą Andrejų Lugovojų, skelbia AP.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Dec 12, 2014, 3:13 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:59 AM

Buvęs KGB agentas A.Litvinenka mirė Londone 2006-aisiais – jis išgėrė arbatos su mirtinai nuodingu radioaktyviu polonio izotopu Po-210. Prieš mirtį A.Litvinenka pareiškė, kad jį nunuodijo Rusijos specialiosios tarnybos.

Britų tyrėjai nustatė du Rusijos piliečius, tada susitikusius su A.Litvinenka išgerti arbatos viename Londono viešbutyje, ir vieną jų – A.Lugovojų – apkaltino žmogžudyste. Tiesa, pastarasis jau buvo pasitraukęs į tėvynę, o Rusija jį išduoti Jungtinei Karalystei atsisakė.

Pats A.Lugovojus, netrukus po to, kai britai pareiškė jam kaltinimus, buvo išrinktas į Rusijos Valstybės Dūmą ir šiuo metu ten užima Saugumo ir kovos su korupcija komiteto vicepirmininko postą.

„Central Partnership“ antradienė pranešė, kad A.Lugovojus, bendraudamas su dokumentinio serialo kūrėjais, prisimins susitikimą su A.Litvinenka ir kitaip padės serialo scenarijaus autoriui ir režisieriui. Cituojamas ir pats pagalbininkas, kuris teigia pasirinkęs padėti rusiško serialo kūrėjams, nes nepasitiki užsieniečiais.

„Priėmiau sąmoningą sprendimą atmesti visų jų pasiūlymus, nes supratau, kad užsieniečiai nesugebės papasakoti šios rusiškos istorijos teisingai. Jų kitoks mentalitetas“, – paskelbė A.Lugovojus.

Seriale taip pat bus pasakojama apie Rusijos oligarchą Borisą Berezovskį ir buvusį turtingiausią Gruzijos žmogų Badri Patarkacišvilį. Abu jie mirę.

A.Litvinenkos mirties aplinkybių tyrimas Jungtinėje Karalystėje ilgą laiką buvo pristabdytas dėl pareigūnų nenoro atskleisti slaptus žvalgybos surinktus įrodymus. Velionio artimiesiems atstovaujantys advokatai tvirtina, kad tuo metu, kai buvo nunuodytas, A.Litvinenka dirbo britų užsienio žvalgybos tarnybai MI6.

Šių metų liepą Londonas paskelbė, kad pradeda viešą tyrimą dėl buvusio KGB agento, virtusio disidentu, mirties. Tokio tyrimo visada siekė A.Litvinenkos našlė Marina.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.