Sidnėjaus užpuolikas buvo psichiškai nestabilus ekstremistas

Irane gimęs užpuolikas,

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 16, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:44 AM

„Jis seniai buvo susijęs su smurtiniais nusikaltimais, mėgavosi ekstremizmu ir buvo psichiškai nestabilus“, – aiškino T.Abbottas.

„Vystantis apsiausčiai ... jis siekė pridengti savo veiksmus ISIL mirties kulto simbolizmo skraiste“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

Tas 50-metis, žiniasklaidos įvardytas kaip Manas Haronas Monisas, pirmadienį paėmė įkaitais 17 žmonių kavinėje „Lindt“ Sidnėjaus centre.

Jis buvo nukautas per specialiųjų policijos pajėgų šturmą anksti antradienį. Per tą incidentą taip pat žuvo du įkaitai.

T.Abbottas sakė, kad užpuolikas buvo gerai žinomas Australijos specialiosioms tarnyboms.

„Žinome, kad jis siuntinėjo įžeidžiamus laiškus Afganistane žuvusių Australijos karių šeimoms ir buvo pripažintas kaltu dėl su tuo susijusių nusikaltimų, – pažymėjo premjeras. – Taip pat žinome, kad jis skelbė internete vaizdžią ekstremistinę medžiagą. Tragiška, (tačiau) mūsų bendruomenėje esama žmonių, pasiruošusių imtis politiškai motyvuoto smurto.“

T.Abbottas gyrė policiją dėl pasirinktos taktikos, sakydamas, kad australai „turėtų būti iš naujo padrąsinti dėl to, kaip mūsų teisėsauga ir saugumo agentūros reagavo į šį susidūrimą su terorizmu“.

„Trumpai tariant, esama pamokų, kurias reikia išmokti, ir mes nuodugniai išnagrinėsime šį incidentą, kad nuspręstume, ko iš to galima pasimokyti“, – aiškino premjeras, pridūręs, kad „reikės laiko tiksliai išsiaiškinti, kas nutiko Martin Pleiso (bulvare) ir kodėl“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.