Sutapimas ar ne? Rusijoje į tarnybą skubiai šaukiami rezervistai

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pasirašė įsakymą dėl karinę tarnybą atlikusių piliečių šaukimo į dviejų mėnesių karinius mokymus. Nesutariama, ar toks sprendimas susijęs su įtempta padėtimi Ukrainoje, kur, kaip teigiama, tiesiogiai kariauja rusų kariai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-05 16:54, atnaujinta 2018-01-14 00:55

Rusijos tinklalapis gazeta.ru, remdamasis oficialiu Rusijos prezidentūros išplatintu dokumentu, paskelbė, kad nuo vasario 5-osios į dviejų mėnesių trukmės mokymus šaukiami karinę tarnybą atlikę Rusijos piliečiai. Rezervistai šaukiami į Gynybos, Vidaus reikalų ministerijoms pavaldžius dalinius, taip pat į Federalinės saugumo tarnybos dalinius.

Šaukiamų rezervistų skaičius nėra nurodomas. Rusija formaliai turi apie 2 milijonus rezervistų. Tačiau įdomu tai, kad pernai rezervistai buvo šaukiami nuo rugpjūčio iki spalio mėnesio, kai Ukrainoje iš esmės pasikeitė karinė situacija. Rusija kaltinama rugpjūčio pabaigoje įvedusi tūkstančius karių į Ukrainą ir perdavusi šimtus vienetų karinės technikos separatistams.

Naujasis rezervistų šaukimas ne tik sutampa su padidėjusia įtampa Rytų Ukrainoje, kur atsinaujino kovos veiksmai, bet ir sutaps su pernai spalį paskelbtais ambicingais planais sukurti aktyviojo rezervo korpusą, kurį sudarytų 1 mln. karių. Juos būtų galima pašaukti per itin trumpą laiką. V.Putinas pasirašė įstatymą, kuriuo iki 2020-ųjų toks aktyviojo rezervo karių skaičius būtų palaikomas nuolat ir būtų rengiamos netikėtos karinės pratybos.

„Rezervistų šaukimas – planinis, tačiau tuo pat metu skubių karinių mokymų rengimas esant tokiai įtemptai tarptautinei padėčiai, ypač Ukrainoje, gali būti ne atsitiktinis“, – teigė karo mokslų daktaras Konstantinas Sivkovas. Rusijos generalinio štabo viršininko pavaduotojas generolas Jevgenijus Burdinskis tikino, kad tokie rezervistų šaukimai vykdomi 1–3 kartus per metus ir esą visiškai įprasti.

Beje, neseniai skubius rezervo karių mokymus surengė ir Baltarusija. Ji nė nemėgino slėpti, kad į tarnybą šaukiami tūkstančiai tarnavusių baltarusių, o šis šaukimas susijęs su karu Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.