P.Porošenka išgirdo rusų pažadą paleisti pilotę N. Savčenko

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ketvirtadienį pareiškė, kad Rusijoje

Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 12, 2015, 1:49 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 9:58 AM

Kalbėdamas po Minske vykusio įtempto Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderių derybų maratono, P.Porošenka sakė: „Iškėliau klausimą dėl Nadijos Savčenko paleidimo ir buvau informuotas, kad tai turėtų būti padaryta artimiausiu metu, atlikus medicinos ekspertizę ir (paskelbus) preliminarias tyrimo išvadas.“

„Paprašiau, kad tai būtų padaryta nedelsiant. Mano kreipimąsi palaikė Prancūzijos prezidentas bei Vokietijos kanclerė. Tai buvo mūsų bendra pozicija“, – sakė P.Porošenka.

N.Savčenko advokatas Rusijoje Markas Feiginas taip pat pranešė turintis nepatvirtintos informacijos, kad per derybas Minske buvo pasiektas susitarimas dėl lakūnės paleidimo.

„Ji lyg ir įtraukta į apsikeitimo (belaisviais) sąrašą“, – parašė teisininkas socialiniame tinkle „Twitter“.

Vėliau M.Feiginas naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad bendrauja su asmenimis, artimais deryboms Minske, bet kol kas oficialaus patvirtinimo apie planuojamą N.Savčenko paleidimą jis negavo.

Viename Maskvos tardymo izoliatoriuje laikoma N.Savčenko gruodžio 3 dieną paskelbė bado streiką, protestuodama prieš savo neteisėtą kalinimą Rusijoje ir reikalaudama grąžinti ją į Ukrainą.

Ši 33 metų sraigtasparnio pilotė pernai birželį buvo sučiupta prorusiškų separatistų, kaudamasi viename savanorių batalione Rytų Ukrainoje. Kijevas sako, kad separatistai išgabeno ją į Rusiją, kur lakūnė buvo suimta ir apkaltinta dėl dviejų rusų žurnalistų nužudymo.

Rusijos federalinis tyrimų komitetas, tiesiogiai pavaldus prezidentui Vladimirui Putinui, kaltina N.Savčenko teikus koordinates vienam apšaudymui iš minosvaidžių Rytų Ukrainoje, per kurį žuvo tie du Rusijos žurnalistai.

Tačiau N.Savčenko gynybos advokatai turi įrodymų, kad moters nebuvo to incidento vietoje, nes Rusijos palaikomi separatistai ją sučiupo valandą ar dvi prieš žurnalistus pražudžiusį sprogimą. Ukraina kaltina Rusiją dėl jos pagrobimo ir reikalauja, kad pilotė būtų paleista.

Praėjusio mėnesio viduryje jos advokatas M.Feiginas išreiškė susirūpinimą, kad N.Savčenko gali mirti, jeigu toliau atsisakys maisto, nes yra labai nusilpusi ir jau neteko 12 kg svorio.

N.Savčenko, kuri yra pirmoji Ukrainoje ginkluotųjų pajėgų pilote tapusi moteris, savo šalyje yra laikoma nacionaline didvyre, o spalį, jai nedalyvaujant, buvo išrinkta į parlamentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.