Už IS kovotojo sirė prievarta ištekinta mainais už tėvo gyvybę

Sirė, prisistatanti Hanan vardu, CNN papasakojo, kaip buvo priversta ištekėti už „Islamo valstybės“ (IS) kovotojo mainais už savo tėvo laisvę. Nors dabar ji gyvena Turkijoje, 26 metų moteris vis dar jaučiasi tokia traumuota ir išsigandusi, kad jau tris savaites nuo atvykimo nedrįsta palikti savo artimųjų namų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 12, 2015, 7:53 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 8:51 AM

Hanan pasakoja, kad kai IS kovotojai užpuolė jos gimtąjį miestą rytinėje Sirijoje, jie be išimties sulaikė visus, įtartus priešiškumu.

Merginos brolis buvo nužudytas ankstesnių susidūrimų metu. Tėvas išsaugojo sūnaus AK-47 automatą jos atminimui.

„Kai IS atvyko, kažkas jiems pasakė, kad mano tėvas slepia ginklą, todėl jį suėmė. Likome vienos su mano dviem seserimis ir motina, neturėjome nieko, kas mus apgintų. Todėl nuvykome į Šariato policijos būstinę, kur jie laikė suimtuosius“, – pasakojo Hanan prisistačiusi moteris.

Šariato policija negailestingai patruliavo miesto gatvėmis bausdami ir suimdami tuos, kurie nesilaikė jų nustatytos Islamo teisės interpretacijos. Pagal ją moterys negali rodytis viešumoje be vyriškosios lyties giminaičio.

„Kai ten nuvykome su mama, policininkai sustabdė ir pradėjo klausinėti, kur mus lydintis vyras. Atsakėme, kad turime tik vieną lydintįjį ir dėl to einame į policijos būstinę maldauti jo paleidimo“, – prisimena sirė.

Po kurio laiko jos motina grįžo iš susitikimo su policininkais ir pranešė, kad jie paleis tėvą, jeigu Hanan ištekės už Šariato policijos vado Abu Mohammedo al Iraqi. Tai – netikras jo vardas, bet tikrojo Hanan niekada taip ir nesužinojo.

Miegojo su pistoletu

IS kovotoją ji apibūdino kaip aukštą, liekną tamsiaodį plaukuotais pečiais ir ilga barzda.

Vyrą buvo užvaldžiusi begalinė paranoja. Hanan pasakoja, kad IS kovotojas užrakindavo ją namuose ir leisdavo naudotis tik savo telefonu, tik prie jo ji galėdavo paskambinti tėvams.

Jis pirkdavo visą maistą. Pora beveik nesišnekėdavo, tik pasisveikindavo. Žmona tapo kaline, kambarine ir verge, kuria jis naudojosi kaip tik norėjo.

„Jis niekada nesijautė saugus ir niekuo nepasitikėjo. Net miegodavo su pistoletu šalia savo pagalvės. Jeigu kas pabelsdavo į duris, jis atsakydavo tik su ginklu rankoje ir uždengtu veidu.

A.M.al Iraqi turėjo užtikrinti, kad būtų laikomasi Šariato teisės, pagal kurią rūkymas yra draudžiamas, bet pats namie laikė cigarečių atsargas.

Kartais jis dingdavo dienų dienoms, ir palikdavo Hanan užrakintą. O praėjus mėnesiui nuo to, kai jie susituokė, jis buvo nužudytas. Mergina buvo išsiųsta atgal pas savo tėvus.

„Jaučiausi kaip vaikas, kuris sugrįžo į mamos glėbį. Tačiau kažkas manyje buvo prarasta, ko aš nebegaliu atgauti. Mano tėvai visą laiką verkė, nes aš dėl jų pasiaukojau“, – su ašaromis akyse pasakoja mergina.

Naujos santuokos grėsmė

Tačiau Hanan ir tada nesijautė saugi. Ji sužinojo, kad vietinis IS lyderis išreiškė norą su ja susitikti.

„Man atsisakius vykti, jie atsiuntė moteris, kurios mane įkalbinėjo vesti kitą IS kovotoją. Jos man aiškino, kad aš negaliu likti netekėjusi“, – teigė Hanan.

Po to merginos šeima pabėgo į Sirijos režimo kontroliuojamą teritoriją. Dėl saugumo Hanan negali atskleisti, kaip jai pavyko persikelti pas gimines Turkijoje.

Rakos miestų aktyvistų grupė yra surinkusi įrodymus apie šimtus atvejų, kai moterys yra priverčiamos tekėti už IS kovotojų. Maždaug trečdalis jų yra nepilnametės.

Hanan pasakoja, kad vos mergaitėms sueina 13 metų, jos yra paslepiamos namuose baiminantis, kad IS kovotojai ją pavers verge – kovotojams skirtu prizu, besislepiančiu po santuokos kauke.

Parengė Justė Adakauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.