V. Putino užuomina: „Rusai ir ukrainiečiai yra viena tauta“

Maskva švenčia tarptautinės bendruomenės nepripažįstamą Krymo „susigrąžinimą“. Renginiai iškilmingi, kruopščiai surežisuoti – visai kaip pernykštė pusiasalio aneksija. Trečiadienį po pietų prie Kremliaus sienų surengtame koncerte „Mes – kartu“ sulaukta ir kurį laiką viešai nesirodžiusio Rusijos prezidento Vladimiro Putino, skelbia Newsru.com.

V.Putinas scenoje rėžė kalbą.<br>AP nuotr.
V.Putinas scenoje rėžė kalbą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 18, 2015, 4:43 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 2:19 PM

Kalbėjo apie Ukrainą

Pasirodęs scenoje V.Putinas rėžė emocingą kalbą, kurioje pareiškė, kad rusai ir ukrainiečiai yra viena tauta.

„Rusijoje visada buvo manoma, kad rusai ir ukrainiečiai – tai viena tauta. Aš taip manau ir dabar“, – pabrėžė prezidentas.

„Žinoma, kraštutinis nacionalizmas visada žalingas ir pavojingas. Esu įsitikinęs, kad Ukrainos liaudis dar deramai ir objektyviai įvertins veiklą tų, kurie įstūmė šalį tokią būklę, kokioje ji yra dabar“, – teigė Rusijos lyderis.

Pasak jo, Maskva savo ruožtu darys viską, kad atkurtų normalius santykius su Ukraina.

V. Putinas taip pat tikino, kad užsienio jėgų mėginimai apsunkinti Rusijos gyvenimą yra beprasmiškas užsiėmimas.

Rusijos prezidentą lydėjo Krymo ir Sevastopolio vadovai. Koncerte prie Kremliaus dalyvavo rusų estrados žvaigždės, tarp jų – Rusijos prezidento mėgstami atlikėjai: Nikolajus Rastorgujevas su grupe „Liube“ ir Grigorijus Lepsas.

Mitingas – šalia žmogžudystės vietos

Rusijos žiniasklaida skelbė, kad po pietų Maskvos centre jau buvo susirinkę 90 tūkstančių žmonių. Koncertas rengiamas keli šimtai metrų nuo tos vietos, kur vasario pabaigoje buvo nužudytas vienas opozicijos lyderių Borisas Nemcovas.

Žmogžudystės vieta, kur žmonės vis dar neša gėlių ir žvakelių, saugoma – V.Putino šalininkai gali ją nuniokoti.

Nors koncertas dar nebuvo prasidėjęs, nuo scenos jau nuo pietų liejosi muzika, poezija ir dvasingi pareiškimai.

„Vienas Vladimiras mūsų Rusiją apkrikštijo, o kitas Vladimiras grąžino mums krikšto lopšį!“ – kone rėkė aktorius Dmitrijus Charatianas.

Į koncertą, kuris iš esmės yra masinis V.Putino režimo šlovinimo seansas, susirinko daugelio valdančiųjų ir vadinamajai sisteminei opozicijai priklausančių partijų atstovai. Minioje buvo matyti ir Antimaidano judėjimo lyderių.

Žmonės rankose laikė plakatus su užrašais „Didžiuojamės Rusija“, „Putinas – Krymo gelbėtojas“, „Krymas mūsų, Obama, nepavydėk“. Ant vieno plakato netgi buvo užrašyta „Je Suis Crime“, nors paskutinis žodis tiek prancūzų, tiek anglų kalba reiškia ne Krymą, o nusikaltimą.

V.Putinas trečiadienį Maskvoje planavo susitikti su Krymo lyderiais, su kuriais aptarė regiono plėtros klausimus. Vėliau jis pasirodė savo šalininkams koncerto scenoje.

Tiesa, toli gražu ne visi atėjusieji į koncertą tai padarė savanoriškai. Pranešama, kad į mitingą moksleiviai buvo suvežti autobusais, o internete galima rasti skelbimų apie atlygį už dalyvavimą renginyje.

Savo ruožtu jau koncerto vietoje plakatus su užrašais apie V.Putino šlovę ir niekingus Vakarus buvo galima išsirinkti – organizatoriai buvo juos paruošę ir tiesiog sudėję į krūvą.

Daugelis centrinių Maskvos gatvių užblokuotos, čia draudžiamas eismas.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.