Egipto teismas myriop pasiuntė Musulmonų brolijos veikėjus

Egipto teismas šeštadienį

Musulmonų brolijos lyderis M.Badie.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Musulmonų brolijos lyderis M.Badie.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 11, 2015, 7:06 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 1:23 AM

Teisėjas Mohamedas Nagy Shehata skyrė mirties bausmę dar dviem iš šalies pabėgusiems islamistams, o 23 suimtiems kaltinamiesiems – laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

Nuteistieji buvo kaltinami iš savo štabo Kaire kurstę neramumus didelėje protestų stovykloje kelis mėnesius po to 2013 metų liepos, kai kariškiai nuvertė islamiškų pažiūrų prezidentą Mohamedą Mursi.

Tarp nuteistų kalėti iki gyvos galvos yra JAV ir Egipto pilietybę turintis Mohamedas Soltanas, šiuo metu paskelbęs bado streiką. Jo tėvas Salahas Soltanas yra tarp 11 nuteistų myriop.

Buvęs Musulmonų brolijos politinio sparno atstovas Gehadas Haddadas taip pat nuteistas kalėti iki gyvos galvos, tačiau Egipte ši bausmė atitinka 25 metų įkalinimą.

Nuosprendžiai dar gali būti apskųsti kasaciniam teismui, kuris jau yra panaikinęs dešimtis mirties nuosprendžių panašiose bylose.

Iki šiol Egipte mirties bausmė buvo įvykdyta tik vienam islamistui, nuteistam po M.Mursi nuvertimo. Jis buvo pripažintas kaltu dėl savo vaidmens vieno jaunuolio nužudyme per audringus protestus 2013 metų liepą.

M.N.Shehata, kuris yra paskyręs griežčiausią šalies įstatymų numatomą bausmę dešimtims islamistų kitose bylose, prieš paskelbdamas nuosprendį per šeštadienį surengtą posėdį citavo Korano ištrauką, raginančią nusikaltėliams kapoti galūnes arba juos nukryžiuoti.

Vadinamojoje „Rabato operacijų štabo“ byloje prokurorai kaltino islamistus organizavus kelis mėnesius trukusius neramumus ir protestus dėl M.Mursi nuvertimo. Buvęs prezidentas, kuris pats yra aukšto rango Musulmonų brolijos narys, dabar irgi yra teisiamas.

Rabat al Adavijos protestų stovykla Kaire buvo išardyta policijos 2013 metų rugpjūtį per 12 val. trukusią saugumo operaciją, per kurią žuvo šimtai protestuotojų ir apie 10 policininkų.

Mohamedas Soltanas, kuriam per tuos susirėmimus buvo peršauta ranka, po kelių dienų buvo suimtas, policijai medžiojant islamiškų pažiūrų aktyvistus, pabėgusius iš protestų stovyklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.