Kremlius susinervino – į Ukrainą atvyko 300 JAV desantininkų

„Mes mokysime karybai reikalingų funkcijų, taip pat sieksime išlaikyti ir padidinti karinio personalo profesionalumą ir pažangumą“, – pranešime sakė brigados vadovas majoras Jose Mendezas.

Į Ukrainą atvyko 173-osios oro desanto brigados kariai.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Į Ukrainą atvyko 173-osios oro desanto brigados kariai.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Apr 17, 2015, 12:21 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 2:15 PM

173-iosios oro desanto brigados kariai antradienį ir trečiadienį atvyko į Javorivą, esantį Vakarų Ukrainoje, kur praleis pusę metų mokydami tris ukrainiečių batalionus, sakoma ketvirtadienį JAV armijos pranešime.

Kremlius penktadienį pareiškė, kad JAV desantininkų atvykimas į Ukrainą mokyti Ukrainos nacionalinės gvardijos karių gali destabilizuoti padėtį šios šalies rytuose, kur vyriausybės pajėgos kovoja su prorusiškais separatistais.

„(Karinių) instruktorių, specialistų iš trečiųjų šalių buvimas Ukrainos teritorijoje, kur tebėra neišspręstas vidaus konfliktas, kur tebėra problemų dėl Minsko susitarimų punktų įgyvendinimo, anaiptol neprisideda prie konflikto sureguliavimo. Priešingai, gali destabilizuoti situaciją“, – sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalistams.

JAV kariai apmokys nacionalinę gvardiją. Šias rezervo pajėgas 2014 metais suformavo vyriausybė, siekdama suvienyti ir kontroliuoti savanorių pajėgas. 

„Mes mokysime karybai reikalingų funkcijų, taip pat sieksime išlaikyti ir padidinti karinio personalo profesionalumą ir pažangumą“, – pranešime sakė brigados vadovas majoras Jose Mendezas.

Tikėtina, kad šį žingsnį neigiamai priims Rusija, kuri jau ne kartą JAV apkaltino organizavus protestus Kijeve ir nuvertus prezidentą Viktorą Janukovyčių.

Kanada neseniai taip pat paskelbė į regioną siųsianti 200 karių. Jie bus dislokuoti daugiau kaip 1300 kilometrų už fronto linijos ir į karo veiksmus neįsitrauks. 

Kovo viduryje Didžioji Britanija pranešė į Ukrainą išsiuntusi 35 karo instruktorius dviejų mėnesių mokymams. 

Vakarai Rusiją kaltina ginkluojant separatistus, kurie kontroliuoja nemažas teritorijas Rytų Ukrainoje. Maskva šiuos kaltinimus neigia.

Kovos tarp prorusiškų separatistų ir ukrainiečių pajėgų tęsiasi ir toliau, nors vasario mėnesį buvo pasirašytas ir paliaubų susitarimas.

Konfliktas jau nusinešė daugiau nei 6 tūkst. žmonių gyvybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.