Gyvas po laivo tragedijos likęs migrantas papasakojo, ką matė

Šimtai žmonių nuskendo Viduržemio jūros gelmėje, o jų kapu tapo į išsigelbėjimą nugabenti turėjęs laivas. Kontrabandininkai buvo juos suvarę ir užrakinę laivo skyriuose po deniu. Išgyvenusieji ir jų gelbėtojai teigia, kad niekada nepamirš to, ką matė nelaimės vietoje.

Po tragedijos liko gyvi tik 28 migrantai.<br>„Reuters“ nuotr.
Po tragedijos liko gyvi tik 28 migrantai.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 21, 2015, 10:13 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 6:02 AM

Vienas iš vos kelių dešimčių gyvas po tragedijos likusių migrantų, 32 m. iš Bangladešo kilęs vyras tyrėjams pasakojo, kad šimtus žmonių kontrabandininkai buvo užrakinę laivo viduje ir suvarę po deniu. Šie žmonės negalėjo išeiti ir kartu su laivu nugrimzdo į jūros dugną.

Du kiti išsigelbėję asmenys, Tuniso gyventojas laivo kapitonas ir siras įgulos narys, buvo sulaikyti dėl įtarimų vykdant žmonių kontrabandą. Tokia informacija dalijosi tyrėjai iš Sicilijos miesto Katanijos, kur buvo nugabenti visi 28 katastrofą išgyvenę asmenys.

Nelaimę patyręs migrantas tyrėjams pasakojo, kad laive buvo trys lygiai: šimtai migrantų buvo užrakinti dviejuose žemiausiuose, o daugybė kitų keliavo viršutiniame.

„Daugybė migrantų nuskendo kartu su laivu“, – pasakojo iš Bangladešo kilęs vyras.

Migrantų pilnas laivas keliavo iš Egipto ir sustojo Libijoje, kad paimtų dar daugiau žmonių. Netrukus po to, kai laivas išvyko iš Libijos, įvyko nelaimė.

Teigia, kad žuvo daugiau

Nelaimę patyręs vyras aiškino, kad laive buvo apie 950, o ne 700, kaip teigia gelbėtojai. Tačiau tyrėjai kol kas šio skaičiaus patvirtinti negali.

„Mūsų buvo apie 950. Plaukė 40–50 vaikų, apie 200 moterų, o visi kiti buvo vyrai, – pasakojo migrantas tyrėjams. – Aš ir kiti sugebėjome likti gyvi, nes buvome išorėje, tačiau daugybė kitų tapo laivo įkaitais.“ 

Vyras iš Bangladešo buvo pirmas per katastrofą gyvas likęs vyras, atgabentas į Siciliją. Jo krūtinė buvo sužeista, tačiau jis sugebėjo bendrauti su tyrėjais. Vyras teiravosi, ar gelbėtojai nematė jo draugo ir tėvynainio. Jam palengvėjo, kai sužinojo, kad jo bičiulis taip pat išgelbėtas.

Tarp aukų – mažyliai

Žvejys Vincenzo Bonomo iš Lampedūzos padėjo gelbėtojams vykdyti paieškos operaciją Viduržemio jūroje. Jis pasakojo matęs mažo berniuko kūną, plūduriuojantį naftos dėmėje, ir ilgai ieškojęs jūroje gyvųjų, tačiau viskas buvo veltui.

„Aš mačiau vaikų batų, švarkų. Mačiau užrašų knygutę, kuprinę, gelbėjimosi liemenes. Mačiau žemyn veidu naftos dėmėje plūduriuojantį berniuką, – pasakojo V.Bonomo. – Jūra tapo kapu daugeliui šių vargšų žmonių. Aš negalėjau rasti nė vieno gyvo. Nė vieno.“

Nebeturi kapaviečių

Lampedūzos merė Giusi Nicolini, kovojusi už geresnę paieškų ir gelbėjimo sistemą nuo tada, kai buvo uždaryta Italijos tarnyba „Mare Nostrum“, teigė, kad jai palengvėjo, jog aukų kūnai nebus plukdomi į jos mažytę salą.

Anot moters, Lampedūzos kapinėse „nebeliko nė vienos laisvos vietos“ laidojimui.

24 ištraukti kūnai dabar nugabenti į Maltą, vėliau iš ten bus gabenami į Kataniją Sicilijoje. Kitų aukų kūnai liko Viduržemio jūros gelmėje ir gelbėtojai teigia, kad vargu ar iš ten bus ištraukti. Gylis, kuriame paskendo laivas, per didelis, kad ten leistųsi narai.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.