Irano kariškiai Persijos įlankoje teigia užgrobę JAV laivą

Irano laivynas skelbia užgrobęs JAV prekybinį laivą po to, kai šis esą nelegaliai įplaukė į Irano teritorinius vandenis. JAV priklausantis prekybinis laivas su 34 žmonių įgula tempiamas į Irano pusę, skelbia BBC. Tiesa, Vašingtonas tokius pranešimus neigia.

Irano laivyno atstovai skelbia užgrobę JAV prekybinį laivą<br>AFP asociatyvinė nuotr.
Irano laivyno atstovai skelbia užgrobę JAV prekybinį laivą<br>AFP asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 28, 2015, 7:02 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 2:01 PM

Irano pusiau oficiali naujienų agentūra „Fars“, remdamasi Irano laivyno pranešimu paskelbė, kad Persijos įlankoje netoli Hormūzo sąsiaurio Irano karo laivas paleido šūvius į prekybinio laivo pusę ir jį sustabdė.

Iranas praneša, kad sulaikytas laivas plaukioja su JAV vėliava. Tiesa, JAV pareigūnai paneigė šią informaciją ir pareiškė, kad užgrobtas laivas plaukioja su Maršalo salų vėliava, o laive esą nebuvo amerikiečių. Maršalo salos formaliai yra nepriklausomos, tačiau pasikliauja JAV ekonomikos ir gynybos srityse, o nemažai salų gyventojų turi ir JAV pilietybę.

Persijos įlankoje dar nuo praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio dislokuotas JAV 5-asis laivynas. Šiuo metu Persijos įlankoje yra JAV lėktuvnešio „USS Theodore Roosevelt“ kovinė grupė – pats lėktuvnešis su maždaug 80 kovinių lėktuvų ir jį lydintys paramos laivai, galintys smogti iraniečiams bei išlaisvinti amerikiečių laivą.

Beje, vengdami būtent minėto JAV lėktuvnešio Irano karo laivai praėjusią savaitę atsitraukė nuo Jemeno, kur Irano remiami sukilėliai mėgina užgrobti amerikiečių remiamą valdžią.

Paskutinį sykį kai iraniečiai kėsinosi į JAV prekybinius laivus 1988 metais JAV surengė operaciją „Praying Mantis“, kurios metu JAV sunaikino pusę Irano karinio laivyno pajėgumų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.