Moteris, kurios tyrimas atgaivino susidomėjimą radijo laidomis

Tradicinis radijas šiais laikais daug kam vis labiau primena atgyveną. Tačiau viena žurnalistė amerikietė jam suteikė antrąjį kvėpavimą. Siūlas po siūlo narpliodama kraupų nusikaltimą ji užbūrė ir į istoriją įtraukė milijonus radijo klausytojų.

Žurnalistė S.Koenig paprastą radijo laidą pavertė milijonus klausytojų pasaulyje sutraukusiu hitu.
Žurnalistė S.Koenig paprastą radijo laidą pavertė milijonus klausytojų pasaulyje sutraukusiu hitu.
Daugiau nuotraukų (1)

Jorūnė Kazlauskaitė

2015-05-06 09:21, atnaujinta 2018-01-04 20:30

Kai Sarah Koenig pradėjo radijo laidų ciklą „Serialas“, nesitikėjo, kad sulauks tokio susidomėjimo ir daugybei žmonių savo laidomis netgi sukels priklausomybę. Žurnalas „Time“ ją paskelbė viena įtakingiausių pasaulio žmonių. Ir ne veltui – S.Koenig galima vadinti šiuolaikinės žurnalistikos fenomenu.

S.Koenig serija po serijos pasakojo apie tikrą kriminalinę istoriją, kuria pati atidžiai domėjosi. O jos klausytojai jautėsi taip, lyg patys būtų matę nusikaltimą.

„Serialas“ buvo toks įtraukiantis, kad kiekvieną ketvirtadienį milijonams žmonių tai būdavo laukiamiausia pramoga – skaičiuojama, kad laidas žmonės parsisiuntė pasiklausyti daugiau nei 80 mln. kartų.

„Niekada neketinau sukurti kokios nors karštinės, – kuklinosi S.Koenig. – Man sunku atsakyti, kodėl laida tapo tokia populiari. Juk net nežinojau, ar ji pavyks. Žmonėms tiesiog patinka geros kriminalinės istorijos – jie nori sužinoti, kas įvykdė nusikaltimą.“

Atsirado iš susidomėjimo

„Serialo“ idėja S.Koenig kilo perskaičius vieną klausytojos atsiųstą kriminalinę istoriją, kuri galėjo baigtis kitaip.

Moteris ją perskaitė ruošdamasi kitai radijo laidai „This American Life“. Pradėjusi narplioti nusikaltimą ji nutarė, kad jis vertas atskiros radijo laidos.

1999 metų sausio 13 dieną Baltimorės apygardoje pradingo abiturientė, vardu Hae Min Lee.

Po mėnesio jos kūnas buvo rastas užkastas miesto parke. Mergina buvo pasmaugta.

Už šį nusikaltimą buvo suimtas 17-metis jos buvęs vaikinas Adnanas Syedas, nors nebuvo įrodymų, kad merginą pasmaugė būtent jis. Po metų vaikinas buvo pripažintas kaltu, nuteistas ir iki gyvos galvos sėdo į kalėjimą.

Byla buvo paremta vieno liudytojo, Adnano draugo Jay, pasakojimu. Vaikinas tikino padėjęs draugui užkasti nužudytos merginos kūną.

Vis dėlto pats Adnanas visada neigė, kad yra susijęs su savo buvusios merginos nužudymu, teigė nežinantis, kas tai padarė, tačiau visiškai neprisiminė, ką veikė tuo metu, kai ji buvo pasmaugta. Kai kurie žmonės iki šiol įsitikinę, kad vaikinas sako tiesą, kiti Adnanu netiki.

Įžvelgė teismo klaidą

Išgirdusi apie šią bylą S.Koenig nusprendė paskaityti apie visa tai plačiau.

Ji kelis mėnesius naršė teismo ir tyrėjų dokumentų dėžes, klausėsi liudininkų parodymų ir policijos tardymų. Tuomet surado žmones, kurie galėjo papasakoti, ką žino apie Adnaną ir nužudytąją Hae Min Lee.

Žurnalistė greitai suprato, kad byla slepia daug painesnę ir sudėtingesnę istoriją, kurios neišgirdo nei teismo prisiekusieji, nei visuomenė.

Mokykla, keičiami parodymai policijai, prietarai, alibi kontūrai, nepakankami teismo medicinos ekspertų įrodymai – visa tai privertė žurnalistę suabejoti, ar bylos sprendimas buvo teisingas.

S.Koenig kankino klausimas – kas nužudė Hae Min Lee?

Taip Sarah sukūrė radijo laidą, kurioje kas savaitę, kiekvieną ketvirtadienį, pasakodavo apie vis naujus savo atradimus, pokalbius su paauglius pažįstančiais asmenimis, pačiu įkalintu Adnanu ir taip atskleisdavo vis daugiau nusikaltimo detalių.

„Pastaraisiais metais darbo dienas leidau mėgindama išsiaiškinti, kur vienas mokinys buvo vieną valandą po pamokų 1999siais, – kalbėjo S.Koenig. – Ir nesu detektyvė arba privati tyrėja, net ne kriminalų skilties korespondentė.“

Milžiniškas susidomėjimas

S.Koenig pasakojimo klausėsi milijonai. Neaišku, kas labiau – įtraukianti, paini kriminalinė istorija ar S.Koenig sugebėjimas pasakoti – taip užbūrė klausytojus.

„Sarah Koenig su manimi kalbėjosi vonioje, virtuvėje ir metro. Ir nors žinojo, kad jos klausosi daugybė kitų žmonių, sugebėjo mane priversti pasijusti taip, lyg būtų pasakojusi tik man.

Netikėtai tiriamoji žurnalistika tapo mūsų visų hobiu, mūsų aistra. Žmonės apie tai kalbėjo visur, kur ėjau. Tai buvo tikras kultūros fenomenas, o radijo aparatas netikėtai tapo mūsų gyvenimo centru“, – pasakojo didžiulis „Serialo“ gerbėjas aktorius Ewanas McGregoras.

Nežinojo, kuo baigsis

Pradėdama kurti „Serialą“ nei S.Koenig, nei jos komanda nežinojo, kas laukia sezono pabaigoje.

Tačiau kiekvienoje serijoje žurnalistė išsiaiškindavo ką nors, ką buvo pražiūrėję tyrėjai, ko neišgirdo prisiekusieji.

Sarah rado moterį, vardu Asia McLean. Jos pasakojimai sukėlė abejonių dėl Adnano kaltės. Žurnalistė bendravo ir su vyru, kuris rado merginos kūną.

Jis sukėlė daug įtarimų: kalbėjo paslaptingai, turėjo ryšių tiek su nužudyta mergina, tiek su įkalintu vyru ir vienu metu pasirodė, kad tąsyk jis puikiai žinojo, kad tarp medžių guli jos kūnas, o ne rado jį netyčia.

Ji kalbėjosi ir su pagrindiniu bylos liudytoju, Adnano draugu Jay, kuris tvirtino padėjęs užkasti merginos kūną. Sarah išsiaiškino, kad vaikinas tuo metu pardavinėjo narkotikus ir dirbo pornografinių vaizdo įrašų parduotuvėje.

Jis ne kartą pasakojo prieštaringus faktus, keitė parodymus, tačiau prisiekusieji išgirdo tik vieną Adnanui labai nepalankią istoriją.

Apnuogino teismų sistemą

Išklausę paskutinę, dvyliktąją, seriją, radijo klausytojai žinojo apie šią bylą daug intriguojamų detalių. Tačiau niekas iki šiol neturi atsakymo – Adnanas kaltas ar ne.

S.Koenig pavyko surinkti daug liudijimų, verčiančių tuo abejoti, tačiau tai savaime neturi jokių teisinių pasekmių.

Vis dėlto Adnano bylą ketinama dar kartą svarstyti apeliaciniame teisme.

„Kaip prisiekusioji aš balsuoju už Adnano Syedo išteisinimą, – kalbėjo pati Sarah, tačiau pridūrė, kad kaip žmogus ji dar dvejoja. – Man norisi visus papurtyti už pečių ir paliepti: „Tiesiog sakykite faktus!“ Jų nebuvome surinkę prieš 15 metų, neturime ir dabar.“

Vis dėlto S.Koenig „Serialas“ atskleidė JAV teismo sistemos trūkumus.

Sprendimą priima prisiekusieji ir jis dažnai paremtas emocijomis. Žmonės pripažįstami kaltais, nes prisiekusieji jaučia, kad jie kalti, nors faktų tam įrodyti dažnai nepakanka.

S.Koenig pasiryžusi savo darbą tęsti – klausytojams ji pažadėjo grįžti su antruoju radijo laidos sezonu ir pasakoti naują istoriją, kuri bus tokia pat įtraukianti ir stipri.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.