JAV musulmonų kraują kaitina garsi provokatorė

Pamela Geller dar neseniai buvo tipiška JAV namų šeimininkė. Bet moters tinklaraštis, kuriuo ji neva gina Ameriką nuo islamo, kasdien sulaukia šimtų tūkstančių skaitytojų. Kokia sėkmės priežastis?

Prisidengdama žodžio laisve tinklaraštininkė P.Geller sąmoningai skatina amerikiečių nusiteikimą prieš islamą<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Prisidengdama žodžio laisve tinklaraštininkė P.Geller sąmoningai skatina amerikiečių nusiteikimą prieš islamą<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 11, 2015, 8:02 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 7:54 AM

Kai praėjusį sekmadienį du ginkluoti užpuolikai apšaudė vieną konferencijų centrą Garlando mieste JAV Teksaso valstijoje, kur vyko prieštaringai vertinamas musulmonų pranašo Mahometo karikatūrų konkursas, iškart atkreiptas dėmesys į renginio organizatorės pavardę.

Ji – 56 metų P.Geller, viena itin konservatyvios organizacijos „Amerikos laisvės gynimo iniciatyva“ („American Freedom Defense Initiative“, AFDI) įkūrėjų.

Ši abejotinos reputacijos politikos aktyvistė tikina Amerikoje kovojanti su islamo įsigalėjimu, todėl buvo pasiūliusi 10 tūkst. dolerių (8,9 tūkst. eurų) premiją už geriausią karikatūrą konkurse, kuris buvo įvardytas kaip žodžio laisvės renginys.

Kadangi P.Geller jau senokai pasižymi skandalingomis ir neretai net sveiku protu sunkiai suvokiamomis provokacijomis, daug kas nė neabejojo, kad internete džihadistų pamokslų prisiklausę silpnesnės psichikos lengvatikiai kada nors į jas reaguos.

Taip ir atsitiko – visa laimė, kad beveik niekas nenukentėjo. Vienas apsaugininkas buvo sužeistas į koją, o abu užpuolikus nušovė atskubėjusi policija.

Priešinosi statyboms Niujorke

P.Geller žiniose šmėžavo ir prieš kelias savaites. Ji rėmė reklaminių plakatų, kuriuose teigiama, kad musulmonai siekia žudyti žydus, kampaniją didžiausiuose JAV miestuose.

Bet nacionalinio dėmesio ši amerikietė sulaukė gerokai anksčiau. 2009 metais ji ėmėsi vadovauti judėjimui, kurio tikslas buvo neleisti iškilti musulmonų kultūros centrui Niujorko Manhatano saloje – ten pat, kur 2001 metais po teroristų atakų griuvo Pasaulio prekybos centro bokštai dvyniai.

„Vienintelis nuosaikus musulmonas yra netikintis musulmonas, – prieštaringais pareiškimais dienraščiui „The New York Times“ tuomet svaidėsi P.Geller. – Musulmonai ne tik penkiskart per dieną meldžiasi.

Jie penkiskart per dieną prakeikia krikščionis ir žydus.“

Netrukus namų šeimininkės rūpesčius pamiršusi tinklaraštininkė tapo viena garsiausių rėksnių prieš, jos pačios teigimu, „sėlinančią Amerikos islamizaciją“. Ji yra ir AFDI, ir „Stop Amerikos islamizacijai“ prezidentė.

„Tai neatsitinka per naktį. Islamizacija, Amerikos apstatymas mečetėmis vyksta žingsnis po žingsnio. Islamas nori primesti savo reikalavimus pasaulietinei visuomenei“, – aiškino P.Geller.

Kritikai tiesiog baisisi

Tokia įrodymais nepagrįsta retorika lėmė tai, kad žmogaus teises ginantis Pietų skurdo teisinės apsaugos centras (SPLC) įtraukė P.Geller į neapykantą skatinančių asmenų sąrašą.

„Ji – labiausiai matoma, spalvingiausia judėjimo prieš musulmonus asmenybė. Ji skelbia neįtikėtinus prasimanymus apie islamą“, – paskelbė SPLC.

Centro direktorė Heidi Beirich pripažįsta, kad P.Geller teisę vykdyti tokią veiklą gina JAV konstitucijos pirmoji pataisa, įtvirtinusi žodžio laisvę. Bet ji „labai netiksli, nes neskiria ekstremistų nuo nuosaikių musulmonų, kurių yra dauguma“.

Apie islamą ji kalbėjo pozuodama su maudymosi kostiumėliu, musulmonu vadino ir JAV prezidentą Baracką Obamą. Esą jis yra nesantuokinis afroamerikiečių teisių gynėjo Malcolmo X vaikas.

Tiesa, atslūgus diskusijoms dėl mečetės statybų Manhatane priblėso ir pačios P.Geller žvaigždė. Reikėjo naujo skandalo, naujos tragedijos.

Konkursas – po žudynių

Tokia tapo šių metų sausio žudynės Paryžiuje, satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje, kur ekstremistai iššaudė musulmonų pranašo Mahometo karikatūras drąsiai piešusius dailininkus.

P.Geller to ir tereikėjo: „Turime parodyti, kad neleisime šiems niekšams užgniaužti spaudos laisvės.“

Garlande daug kas priešinosi tokiam renginiui. Kai kurie, įskaitant musulmonus, kalbėjo apie islamo niekinimą, kiti baiminosi – ne be reikalo – dėl saugumo. Jau po incidento P.Geller pareiškė, kad netgi tikėjosi ko nors panašaus.

„Jie smogė Paryžiuje, Kopenhagoje, o dabar – Teksase. Dabar jau reikia klausti, ar ginsime žodžio laisvę, ar pasiduosime laukiniams smurtautojams?“ – triumfavo P.Geller, aplink jau skambant naujam šūkiui „Aš esu Pamela Geller“ („Je Suis Pamela Geller“). 

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.