Ramzanas Kadyrovas apie Bostono sprogdintoją: „Tai – sąmokslas“

JAV nuteisus Bostono maratono sprogdintoją Džocharą Carnajevą mirties bausme, prabilo ir Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas. Jis pareiškė, kad myriop nuteistą čečėną pakišo JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB). Esą tiek Dž. Carnajevas, tiek jo brolis Tamerlanas, kurį per gaudynes Masačusetse nušovė policija, buvo nekalti, skelbia „The Interpreter“.

R.Kadyrovas pakeitė nuomonę ir dabar teigia, kad brolius Carnajevus pakišo FTB.<br>„Ria-Novosti“/ „Scanpix“ nuotr.
R.Kadyrovas pakeitė nuomonę ir dabar teigia, kad brolius Carnajevus pakišo FTB.<br>„Ria-Novosti“/ „Scanpix“ nuotr.
Dž.Carnajevą JAV prisiekusiųjų teismas nuteisė myriop.<br>„Ria-Novosti“/ „Scanpix“ nuotr.
Dž.Carnajevą JAV prisiekusiųjų teismas nuteisė myriop.<br>„Ria-Novosti“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-05-18 13:21, atnaujinta 2017-11-28 05:04

R.Kadyrovo pozicija pasikeitė iš esmės. Jei netrukus po to, kai Dž.Carnajevas buvo suimtas, Čečėnijos lyderis teroristinį aktą ir jo vykdytojus pasmerkė ir pareiškė, kad broliai – „ne čečėnai“, tai dabar jis skelbia, kad Carnajevų medžioklė tebuvo FTB priedangos operacija.

Jau tradiciškai savuosius pasvarstymus R.Kadyrovas paskelbė savo paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“.

„Džocharas Carnajevą nuteisė mirti. Tokia naujiena nieko nestebina. Amerikos specialiosioms tarnyboms, kurias kaltina prisidėjus prie tragedijos Bostone, reikia aukos. Carnajevas amerikiečiams buvo skirtas kaip auka.

Taip, aš pasisakau už kietą kovą su terorizmu. Bet kurį asmenį, kuris planuoja blogį, reikėtų neutralizuoti. Bet man nepatinka, kai prisidengiant kova su terorizmu vaidinamas spektaklis“, – samprotavo R.Kadyrovas.

Tarsi pasisėmęs išminties iš pastaraisiais metais internete siautėjančių Kremliaus apmokamų „trolių“, Čečėnijos lyderis tęsė: „Broliai į JAV atvyko jaunystėje. Jie gerai mokėsi, sportavo, kūrė muziką, vyresnėlis vedė ir susilaukė vaiko. Puikios biografijos. Kas pavertė juos teroristais?

Kas išmokė juos pasigaminti tokias išmanias bombas ir suplanuoti teroristinį išpuolį? Kas taip užsispyrėliškai nenorėjo pastebėti, kad jie ruošiasi įvykdyti ataką?“

Įdomu, kad netrukus po 2013-ųjų balandžio išpuolio R.Kadyrovas kalbėjo visiškai kitaip. Kai „The Wall Street Journal“ korespondentas Maskvoje Alanas Cullisonas jam pranešė, kad JAV policija dėl atakos kaltina čečėnus, Čečėnijos lyderis reagavo kone isteriškai. Tai atsimena pats A.Cullisonas.

„Nusprendžiau paskambinti Ramzanui ir paklausti jo komentaro. Kitame ragelio gale stojo tyla, ir aš laukiau atsakymo. Staiga jis pradėjo juoktis. Jis juokėsi garsiai ir ilgai, manau, iki tokio lygio, kad negalėjo kvėpuoti. Nervingai juokiausi ir aš. Galiausiai susikaupęs jis manęs paklausė: „Ir jūs manote, kad aš surengiau sprogdinimą Bostone, nes negavau JAV vizos?“

Tada jis pareiškė, kad ataką surengė ne čečėnai, nes žmonės iš Čečėnijos, kurie gyvena Amerikoje, jau nebėra čečėnai“, – pasakojo A.Cullisonas.

Netrukus R.Kadyrovas „RIA-Novosti“ viešai pasmerkė brolius Carnajevus: „Jie padarė nusikaltimą ir gavo, ko nusipelnė. Išanalizavau informaciją apie juos ir esu įsitikinęs, kad jie priklausė teroristinėms grupuotėms. Aš juos vadinu šaitanais (musulmonų mitologijoje šaitanai yra piktosios dvasios, velniai – Red.)“.

Naujausiame „Instagram“ įraše R.Kadyrovas seka Rusijos prezidento Vladimiro Putino pėdomis. Pastarasis savo kalbose nuolat kartoja kliedesius, kad Vašingtonas leidžia vešėti terorizmui remdamas Sirijos sukilėlius.

Be to, tiek R.Kadyrovas, tiek V.Putinas dažnai tvirtina, jog JAV remia ekstremistus Čečėnijoje – kad pakenktų Rusijai. Tradiciškai jokių įrodymų nepateikiama.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.