BBC paskubėjo laidoti karalienę Elizabeth II

BBC vadovai buvo priversti raudonuoti, kai per klaidą socialiniame tinkle „Twitter“ buvo išplatinta neteisinga žinutė apie karalienės Elizabeth II mirtį.

Bakingemo rūmų atstovas vėliau patvirtino, kad Elizabeth II yra gyva ir sveika.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Bakingemo rūmų atstovas vėliau patvirtino, kad Elizabeth II yra gyva ir sveika.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 4, 2015, 12:45 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 12:10 PM

Žurnalistė Ahmen Khawaja dalyvavo mokymuose, kuriuose darbuotojams rodė, kaip nušviesti karališkosios šeimos mirtis. Iš jos oficialios paskyros netyčia buvo paviešintos žinutės apie valstybės vadovės mirtį.

„Karalienė Elizabeth II yra gydoma Edvardo VII-ojo ligoninėje Londone. Laukite pranešimo, – buvo rašoma šioje žinutėje, o vėliau pridėta – Karalienė Elizabeth mirė.“

Šią informaciją greitai pasigavo naujienų portalai visame pasaulyje ir toliau skleidė gandus apie karalienės mirtį.

Juos dar labiau sustiprino tai, kad 89 metų monarche tą pačią dieną atsigulė į Londono ligoninę kasmetiniam medicininiam patikrinimui.

Žinutės apie Jungtinės Karalystės valdovės mirtį greitai buvo ištrintos, o A.Khawaja pranešė, kad jos buvo melagingos. BBC vadovybė išplatino viešą atsiprašymą.

Bakingemo rūmų atstovas taip pat patvirtino, kad Elizabeth II yra gyva ir sveika.

„Galiu užtikrinti, kad šįryt karalienė dalyvavo savo kasmetiniame sveikatos patikrinime karaliaus Edvardo VII ligoninėje. Tai buvo iš anksto suplanuotas vizitas ir karalienė jau išėjo iš ligoninės“, – sakoma išplatintame pranešime.

Tai toli gražu ne pirmas kartas, kai žiniasklaida paskuba išplatinti žymių žmonių nekrologus jiems dar būnant gyvais.

Tačiau ypač dažnai tai parašoma socialiniuose tinkluose, tokiuose kaip „Twitter“, kur žinios gali sklisti labai greitai, o jas gandus gali pradėti beveik bet kas.

Kai kada programišiai įsilaužia į naujienų portalų oficialias paskyras ir iš ten praneša apie valstybių vadovų mirtį.

Viena labiausiai pasklidusių tokių atakų įvyko, kai „Fox News“ politikos skyriaus „Twitter“ paskyroje programišiai parašė apie JAV prezidento Baracko Obamos mirtį.

Be to, kad B.Obama žuvo per susišaudymą Aidaho valstijoje, nulaužtoje paskyroje dar spėta palinkėti sėkmės ir viceprezidentui Joe Bidenui, kol „Fow News“ atgavo valdymą į savo rankas.

2009 metais apie tuomet dar gyvos Jungtinės Karalystės premjerės Margaret Thatcher mirtį gandas pasklido Kanados konservatorių partijos iškilmingos vakarienės metu.

Kai ši žinia pasiekė premjerą Stepheną Harperį, jis su savo padėjėjais pradėjo kurti užuojautos laišką, tačiau susisiekus su Bakingemo rūmais paaiškėjo, kad M.Thatcher viskas gerai.

Juokingiausia šioje istorijoje yra pats gando šaltinis. Jį paskatino kito Thatcher mirtis – labai transporto ministro Johno Bairdo mylimo katino – apie kurio išėjimą politikas gana neaiškia žinute pranešė savo draugui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.