Skandalingas Nyderlandų radikalas rado progą priminti apie save

Skandalingasis Nyderlandų parlamentaras Geertas Wildersas nepraleidžia galimybės priminti apie save ir gimtinei, ir pasauliui. Šįkart jis pareiškė, jog parodys pranašo Mahometo karikatūras per televiziją.

Olandas G.Wildersas laikomas vienu garsiausių islamo kritikų pasaulyje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Olandas G.Wildersas laikomas vienu garsiausių islamo kritikų pasaulyje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Deutsche Welle“, BBC ir „Lietuvos ryto“ inf.

Jun 5, 2015, 8:07 AM, atnaujinta Nov 24, 2017, 7:48 AM

Tie musulmonų pranašo piešiniai buvo parodyti gegužę uždarame renginyje JAV Teksaso valstijoje.

Tada konferencijų centrą Garlando mieste, kuriame vyko prieštaringai vertintas Mahometo karikatūrų konkursas, apšaudė du ginkluoti užpuolikai.

Dar neseniai atrodė, jog pirmieji į Europą skandalingąsias karikatūras atveš danai. Kraštutinių dešiniųjų Danų partija teigia piešinius parodysianti birželio viduryje Bornholmo saloje vyksiančiame Liaudies susitikime.

Tačiau, regis, visus aplenks išsišokimais garsėjantis ryškus islamo kritikas G.Wildersas. Jis iš pradžių siekė surengti Mahometo karikatūrų parodą Nyderlandų parlamente, bet pastarojo vadovybė radikalo užgaidos nepatenkino.

Dabar G.Wildersas paskelbė, kad piešinius parodys per televiziją. Visoms Nyderlandų politinėms jėgoms, tarp jų ir jo vadovaujamai nacionalistinei Laisvės partijai, reguliariai skiriama eterio laiko visuomeninėje televizijoje.

„Kadangi parlamento vadovybė atmetė mano prašymą dėl parodos, jau greitai karikatūras pamatysite per nacionalinę televiziją. Teroristai turi suprasti, kad niekada nelaimės. Jie turi suvokti, kokia mums čia, Nyderlanduose, svarbi žodžio laisvė“, – tvirtino G.Wildersas.

Greičiausiai karikatūras iš tiesų pamatys milijonai olandų. Valdžia neturi teisės reguliuoti, ką partijos transliuoja joms skirto eterio metu.

Daugelis pasaulio musulmonų pranašo Mahometo karikatūras laiko įžeidžiančiomis jų tikėjimą.

G.Wildersas ir pats buvo nuvykęs į Teksasą dalyvauti skandalingoje konferencijoje, kurią surengė ultradešiniosios pakraipos organizacija „Amerikos laisvės gynimo iniciatyva“ („American Freedom Defense Initiative“).

Olandas Amerikoje tradiciškai pasakė islamą peikiančią kalbą, o netrukus po to, kai jis išvyko iš renginio, pasigirdo šūviai.

Abu užpuolikus, kurie simpatizavo džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“, nušovė policija.

2008 metais G.Wildersas sukūrė trumpametražį filmą „Fitna“, kuriame tvirtino, jog islamas yra teroristinė religija. Netrukus teroristų tinklas „Al Qaeda“ ir radikalūs islamo dvasininkai paskelbė viešą raginimą nužudyti olandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.