Australijoje ryklys nardytoją sudraskė jo dukters akivaizdoje

„Deja, jis buvo mirtinai sužalotas“, – pridūrė D.Wissas. 

Pastarąjį kartą ryklys pražudė žmogų Australijos pakrantėje vasarį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pastarąjį kartą ryklys pražudė žmogų Australijos pakrantėje vasarį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 25, 2015, 9:59 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 3:41 AM

Nelaimė įvyko ties rytine Tasmanijos pakrante prie Marijos salos, kur puspenkto metro ilgio didysis baltasis ryklys buvo pastebėtas penktadienį, sakė reindžeris Peteris Lingardas laikraščiui „The Examiner“, kuriame dar pažymima, kad beveik 50 metų amžiaus vyriškis buvo užpultas, kai su dukra ieškojo valgomų moliuskų – šukučių. 

„Kiek žinau, dukra grįžo į valtį, o tėvas grįžo prisirinkti daugiau šukučių, – žurnalistams sakė Tasmanijos policijos inspektorius Davidas Wissas. – Jis negrįžo į paviršių.“ 

„Jo dukra susirūpino ir panėrė patikrinti, kaip sekasi tėvui. Ji pamatė, kad jos tėvą puola ryklys“, – pridūrė jis. 

Moteris skubiai grįžo į jų pripučiamą valtį ir įžiebė pirotechninį dūmų užtaisą, kad atkreiptų kitų laivų dėmesį. Atplaukę kiti žmonės padėjo iškelti vyrą į paviršių, traukdami kvėpavimo žarną, kuri buvo pritvirtinta prie jo nardymo kostiumo. 

„Deja, jis buvo mirtinai sužalotas“, – pridūrė D.Wissas. 

Tasmanijos šukučių rinkėjų asociacijos prezidentas Johnas Hammondas sakė, kad tuose vandenyse prie valstijos rytinės pakrantėse ryklių užpuolimų anksčiau nepasitaikydavo. 

„Didžiulė tragedija šeimai. Tai siaubinga“, – jis sakė nacionaliniam radijui, pridūręs, kad tuo metu vandenyje buvo kitų narų. 

„Nelaimė įvyko sekliame vandenyje. Tai tarsi perkūnas iš giedro dangaus“, – pabrėžė J.Hammondas. 

Pastarąjį kartą ryklys pražudė žmogų Australijos pakrantėje vasarį. Anuomet japonų turistui, 41-erių Tadashi Nakahara, trijų ar keturių metrų ilgio ryklys nutraukė abi kojas. Japonas banglente plaukiojo ties Balona, apie 1600 km į šiaurę nuo šio šeštadienio atakos vietos. 

Kaip nurodoma Australijos ryklių užpuolimų registre, kurį veda Sidnėjuje įsikūręs Tarongos zoologijos sodas, prie Tasmanijos krantų pastaroji mirtina ryklio ataka buvo 1993 metais, kai viena akvalangistė buvo sudraskyta netoli ruonių kolonijos prie valstijos šiaurinės pakrantės. 

Netoli naujausios tragedijos vietos esančio Glamorgan Spring Bėjaus miestelio meras Michaelas Kentas (Maiklas Kentas) sakė, kad šeštadienį įvykęs incidentas yra „itin pribloškiantis“. 

„Užjaučiu tą šeimą“, – sakė jis Tasmanijos laikraščiui „The Examiner“, pridūręs, kad apie 4,5 metro ilgio ryklys pastarąją savaitę toje vietoje buvo pastebėtas kelis kartus. 

„Ten rekreacinė zona. Šis šukučių sezonas buvo labai geras žvejams profesionalams ir mėgėjams, o dabar įvyko tokia nelaimė, – apgailestavo meras. – Visa bendruomenė smarkiai sukrėsta.“ 

Pavojingas ankstesnis susidūrimas 

Nardytojas Danny Smithas sakė nacionaliniam transliuotojui „Australian Broadcasting Corporation“, kad jis su draugu penktadienį toje vietoje taip pat buvo susidūrę su stambiu rykliu. 

Jis pasakojo, kad būdamas po vandeniu pamatė didįjį baltąjį ryklį, bet sugebėjo grįžti į valtį, kur jis ir kiti žmonės paskubomis ištraukė iš vandens draugą. 

„Man atrodo, kad ryklys iškilo į paviršių pasižiūrėti, kur aš dingau, ir metėsi prie draugo“, – aiškino nardytojas. 

„Pamatėme mosuojančius pelekus ir rankas; iš pradžių galvojome, kad ištrauksim pusę kūno, – pridūrė jis. – Ištraukėm nardytoją į valtį, o ryklys praplaukė tiesiai po valtimi ir nunėrė atgal į dugną.“ 

Rykliai yra įprasti Australijos vandenų gyventojai, tad plaukikai ir banglentininkai šiemet buvo jau ne kartą su jais susidūrę. 

Anksčiau šį mėnesį vienas vyras, yręsis ant plūdriosios lentos, kovojo dėl savo gyvybės, kai buvo užpultas ryklio prie Australijos rytinės pakrantės. Netoli tos vietos vasarį ryklys mirtinai sudraskė minėtą japonų banglentininką. 

Rykliai dažnai aplanko paplūdimius Australijoje, bet mirtinų užpuolimų būna retai. Per kelis pastaruosius dešimtmečius taip atsitikdavo rečiau negu du kartus per metus. Pasak ekspertų, tokių incidentų daugėja, nes vandens sportas tampa vis populiaresnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.