Virš JAV ambasados Kuboje iškelta Amerikos vėliava

Mike'as Eastas (Maikas Istas) buvo vienas jų.

Virš JAV ambasados Kuboje pirmą kartą nuo 1961-ųjų iškelta Amerikos vėliava.<br>AP nuotr.
Virš JAV ambasados Kuboje pirmą kartą nuo 1961-ųjų iškelta Amerikos vėliava.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Aug 14, 2015, 7:30 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 1:57 PM

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) davė ženklą iškelti vėliavą, kurią naujajai sargybai perdavė trys į atsargą išėję jūrų pėstininkai, nuleidę vėliavą, kai Vašingtonas 1961 metų sausio 3 dieną nutraukė santykius su Havana.

Žvaigždėta ir dryžuota vėliava diplomatinėje atstovybėje šalia Floridos sąsiaurio buvo pakelta aidint sveikinimo šūksniams ir skambant JAV valstybės himnui.

Prieš ceremoniją J.Kerry paragino komunistinę Kubą siekti tikros demokratijos ir įspėjo, kad Vašingtonas nesiliaus spausti Havaną įgyvendinti permainas.

„Kubos žmonėms labiausiai pasitarnautų tikra demokratija, kurioje žmonės laisvi pasirinkti savo lyderius“, – sakė jis.

Tačiau amerikiečių diplomatijos vadovas pridūrė, jog ankstesnė JAV politika neatvedė prie demokratijos, ir pareiškė, jog „Kubiečiai turi keisti Kubos ateitį.“

Per vėliavos pakėlimo ceremoniją naujoje ambasadoje į svečius taip pat kreipėsi JAV aukščiausio rango diplomatas Havanoje Jeffrey DeLaurentis (Džefris DeLaurentis), kuris pareiškė, jog ši diena žymi „naują skyrių“ kelyje į diplomatinių santykių tarpo Vašingtono ir Havanos normalizavimą.

„Laukia ilgas ir sunkus kelias, bet tai yra teisingas kelias“, – pabrėžė jis.

Trys buvę jūrų pėstininkai, kurie paskutinįkart nuleido savo šalies vėliavą Amerikos ambasadoje Havanoje, kai JAV ir Kuba 1961 metais nutraukė diplomatinius santykius, sugrįžo į šią salą, kad pamatytų, kaip ji vėl iškeliama.

Mike'as Eastas (Maikas Istas) buvo vienas jų.

„Tai buvo jautrus momentas, – apie vėliavos nuleidimą sakė M.Eastas, kurio žodžiai cituojami Valstybės departamento tinklalapyje. – Paskutinįkart pamatyti „Senają Šlovę“ (JAV vėliavą) plevėsuojant Kuboje, tai buvo... Tiesiog tai neatrodė teisinga“.

Larry Morrisas (Laris Morisas) pasakojo, kad tarnavo šioje saloje tik puspenkto mėnesio, bet jam „Kuba ir jos žmonės patiko labiausiai iš visų vietų, kuriose teko būti“.

Kubos televizija nutraukė animacinius filmukus ir tiesiogiai transliavo vėliavos iškėlimo ceremoniją, taip pat rodė, kaip J.Kerry lėktuvas nusileido Jose Marti (Chosė Marčio) tarptautiniame oro uoste Havanoje bei pateikė išsamią valstybės sekretoriaus biografiją.

Buvo pažymėta, kad jis tarnavo Vietname, kandidatavo į prezidentus, o šiuo metu užima valstybės sekretoriaus postą.

Valstybinė televizija taip pat informavo savo žiūrovus, kad J.Kerry yra „katalikas, mėgsta važinėti dviračiu, plaukioti banglente, yra „The Beatles“ ir „The Rolling Stones“ gerbėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.