Kas tampo V. Putino bendražygio V. Jakunino vadeles?

Vėlai sekmadienį pranešta, kad ilgametis „Rusijos geležinkelių“ vadovas Vladimiras Jakuninas, sutikęs tapti parlamento aukštųjų rūmų (Federacijos Tarybos) nariu, paliks dabartinį postą.

V.Jakuninas yra aršus V.Putino valdymo gerbėjas, ir pati prezidentą dažnai mėgsta apibūdinti kaip žmogų, kuris išgelbėjo Rusiją.<br>ViDA press nuotr.
V.Jakuninas yra aršus V.Putino valdymo gerbėjas, ir pati prezidentą dažnai mėgsta apibūdinti kaip žmogų, kuris išgelbėjo Rusiją.<br>ViDA press nuotr.
Neaišku, kodėl V.Jakuninas nusprendė taip pakeisti karjeros sritį, tačiau, kaip rašo „The New York Times“, teigiama kad tai jis nusprendė paskubomis.<br>ViDA press nuotr.
Neaišku, kodėl V.Jakuninas nusprendė taip pakeisti karjeros sritį, tačiau, kaip rašo „The New York Times“, teigiama kad tai jis nusprendė paskubomis.<br>ViDA press nuotr.
Su maždaug vienu milijonu darbuotojų, Rusijos geležinkeliai“ yra viena iš svarbiausių Rusijos kompanijų. Ji taip pat yra įsitraukusi į pasaulinio masto infrastruktūros projektus.<br>ViDA press nuotr.
Su maždaug vienu milijonu darbuotojų, Rusijos geležinkeliai“ yra viena iš svarbiausių Rusijos kompanijų. Ji taip pat yra įsitraukusi į pasaulinio masto infrastruktūros projektus.<br>ViDA press nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Aug 18, 2015, 11:06 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 5:19 PM

V.Jakuninas, kuris ne tik vadovauja Rusijos geležinkeliams, bet ir yra Pasaulinio visuomeninio forumo „Civilizacijų dialogas“ prezidentas bei apaštalo Andrejaus Pervozvanovo fondo valdybos pirmininkas, yra itin artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino bendražygis.

Teigiama, kad V.Jakunino planuose – aukštos pareigos senate. Rusijos Aukštųjų rūmų reglamento komiteto atstovas žiniasklaidai teigė, kad neabejojama, jog geležinkelių vadovas taps senatoriumi po Karaliaučiaus srities vadovo rinkimų.

Pasak Aukštųjų rūmų reglamento komiteto atstovo, atsižvelgiant į politinį V.Jakunino svorį, galima tvirtai teigti, kad jis nebus eilinis senatorius ir veikiausiai užims dabar laisvą Federacijos Tarybos pirmininko pavaduotojo postą.

„Jo atsistatydinimas reiškia, kad nutiko kažkas rimto, kažkas negero“, – rusiškajai „Forbes“ versijai teigė „Rusijos Geležinkeliams“ artimas šaltinis.

Paragino V.Putinas?

Inžinierius pagal išsilavinimą, V.Jakuninas vienais paskutiniųjų Sovietų sąjungos gyvavimo metais tarnavo kaip Jungtinių Tautų diplomatas. Prie V.Putino jis ėjo transporto ir geležinkelių viceministro pareigas. „Rusijos geležinkelių“ viceprezidentu jis tapo 2003-ais.

V.Jakuninas garsėja savo stipriu rusų ortodoksų tikėjimu ir nacionalizmu. Jis yra aršus V.Putino valdymo gerbėjas, ir pati prezidentą dažnai mėgsta apibūdinti kaip žmogų, kuris „išgelbėjo Rusiją nuo chaoso ir padėjo jai atstatyti pasitikėjimą savimi“.

Toks karjeros posūkis bus svarbus ir netikėtas V.Jakuninui, kuris „Rusijos geležinkelius“ valdė apie dešimtmetį, o Rusijos prezidentą artimai pažinojo nuo tada, kai kartu įkūrė elitinio nekilnojamo turto kooperatyvą Sankt Peterburge 1990-ais.

Neaišku, kodėl V.Jakuninas nusprendė taip pakeisti karjeros sritį, tačiau, kaip rašo „The New York Times“, teigiama kad tai jis nusprendė paskubomis. Glebas Pavlovskis, politikos analitikas ir buvęs Kremliaus patarėjas „Vedomosti“ teigė, kad toks staigus manevras artimiausioje V.Putino aplinkoje negalėtų įvykti be paties prezidento sutikimo.

Geležinkeliai nuostolingi

Su maždaug vienu milijonu darbuotojų, Rusijos geležinkeliai“ yra viena iš svarbiausių Rusijos kompanijų. Ji taip pat yra įsitraukusi į pasaulinio masto infrastruktūros projektus.

Valdant V.Jakuninui, „Rusijos geležinkeliai“ privatizavo kai kurias geležinkelių funkcijas, ir įvedė greitaeigius traukinius pavyzdiniuose Rusijos maršrutuose. Tačiau kompanijai nesisekė praplėsti ir gauti pelno iš krovinių maršrutų.

Šiais metais kompanija gavo maždaug 458 milijonus JAV dolerių subsidijų. Praėjusiais metais įmonė patyrė maždaug 1,5 milijardo JAV dolerių nuostolį.

Neigė korupciją

Naujienų agentūros „Reuters“ tyrimas praėjusiais metais išsiaiškino, kad valdomi V.Jakunino, „Rusijos geležinkeliai“ sumokėjo milijardus JAV dolerių privatiems sandoriams su neaiškiais verslininkais.

Pats oligarchas nuolatos atmesdavo įtarimus korupcija, ir prieštaraudavo „Transparency International“ reitingams, kuriuose Rusija būdavo įvardinama kaip viena korumpuočiausių šalių pasaulyje. Anot jo, korupcijos problema yra didesnė Vakaruose, kur „yra daugiau ką vogti“.

Po JAV praėjusiais metais jam pritaikytų sankcijų, V.Jakuninas teigė, kad jo įtraukimas į CŽV juodjį sąrašą tebuvo geros jo tarnybos Putino aplinkoje įrodymas.

Pagarsėjo paranoja

Praėjusią savaitę V.Jakunino vardas nuskambėjo dėl jo paties parašyto straipsnio. Jame Rusijos geležinkelių vadovas dėstė apie antiglobalistinę programą, ir pasakojo apie neva vykstantį „molekulinį“ karą ir planus „pažymėti mikroschemomis visą žmoniją.“

Straipnyje Rusijos geležinkelių vadovas kreipė dėmesį į tai, kad pasaulyje jau vyksta naujo tipo – „molekulinis“ karas. Jį prieš Afrikos, Azijos ir netgi Europos likučius vykdo visuomenės atstumti žmonės.

Pagrindinis priešas, pasak jo, pasaulinė finansinė oligarchija. Straipsnis buvo pasirodęs almanacho „Vystymasis ir ekonomika“ svetainėje. Monopolininko atstovas pranešė, kad jį publikavęs žurnalas pasinaudojo vienoje paskaitoje V.Jakunino išsakytomis tezėmis.

Įvertintas Lietuvos

Rusijos geležinkelių bendrovei vadovaujantis V.Jakuninas Lietuvoje vertinamas prieštaringai. Tačiau 2002 metais prezidentas Valdas Adamkus yra apdovanojęs V.Jakuniną už nuopelnus skatinant Lietuvos ir Rusijos dialogą.

Kadenciją baigęs valstybės vadovas vėliau aiškinosi, kad ordiną tuometiniam Rusijos susisiekimo viceministrui įteikė kaip atsaką už tais pačiais metais iš jo gautą Šv.Andrejaus žvaigždę, suteiktą už indėlį į tarptautinio dialogo bei taikos plėtrą.

Teigiama, kad V.Jakuninas praeityje galimai užėmė aukštas pareigas Sovietų Sąjungos specialiosiose tarnybose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.