Ar jau nesaugu vykti į Tailandą?

Kruvinas pirmadienio vakaras Bankoko centre gali tapti diena, kai nuo Tailando nusigręš milijonai turistų. Tyrėjai jau pripažino, kad sąmokslininkai taikėsi būtent į svečius iš užsienio.

Ekspertų teigimu, turistus daugybė gatvėse budinčių kariškių ir policininkų dažniausiai priverčia jaustis nejaukiai.<br>„Scanpix“ nuotr.
Ekspertų teigimu, turistus daugybė gatvėse budinčių kariškių ir policininkų dažniausiai priverčia jaustis nejaukiai.<br>„Scanpix“ nuotr.
Tailando policija išplatino tokį įtariamojo fotorobotą.<br>AP nuotr.
Tailando policija išplatino tokį įtariamojo fotorobotą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Aug 19, 2015, 8:53 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 12:11 AM

Kalbėdamas apie 22 žmonių gyvybę nusinešusį išpuolį pačioje Bankoko širdyje Tailando premjeras Prayuthas Chan-ocha tuo neabejojo.

„Ši ataka – žiauriausia Tailando istorijoje, – teigė šalį po perversmo jau daugiau nei metus valdančios karinės chuntos atstovas. – Anksčiau būdavo nedidelių bombų ar tiesiog triukšmo, bet šįkart taikytasi į nekaltus žmones. Norima sunaikinti mūsų ekonomiką ir turizmą.“

Sprogmenį motocikle, pastatytame vienoje judriausių didmiesčio sankryžų, palikę išpuolio sumanytojai žinojo, ką daro. Mat tame Bankoko kvartale visada pilna turistų, kurie medžioja nuolaidas aplinkiniuose prekybos centruose.

Ką pirmadienio ataka iš tiesų gali reikšti Tailando turizmo sektoriui? Ar dar saugu keliauti į šią vakariečių pamėgtą šalį?

Apsilanko daugybė turistų

Tailandą iki pernykščio perversmo vis krėsdavo Bankoką ir kitus didmiesčius paralyžiuojančios politinės demonstracijos.

Tiesa, nors demonstrantai kartais elgdavosi agresyviai, turistų srautui šie protestai nekenkė, nes nieko panašaus į teroro išpuolius tiek Bankoke, tiek populiariausiuose kurortuose nepasitaikydavo.

Dabar smogta pačiame sostinės centre. Ir nors turistams kitur Tailande kol kas yra saugu, vyriausybė negali nereaguoti į įžūlią ataką, todėl bent jau Bankoko centre bus smarkiai sustiprintas saugumas.

Atvykėliai gali tikėtis papildomų patikrinimų oro uoste, traukinių ir autobusų stotyse. Valdžia greičiausiai nusiųs daugiau policininkų ir kariškių į rajonus, kur dažniausiai apsistoja vakariečiai.

Pasak ekspertų, užsieniečius daugybė gatvėse budinčių uniformuotų pareigūnų dažniausiai priverčia jaustis nejaukiai.

Tiesa, atrodo, kad tailandiečiai bando kuo greičiau sukurti įspūdį, jog niekas pernelyg nesikeitė, – išpuolio vieta kruopščiai sutvarkyta, eismas atnaujintas.

Tailandui poilsiautojai iš užsienio itin svarbūs – 2013 metais įplaukos iš turizmo sudarė net 13 proc. šalies bendrojo vidaus produkto. Skaičiuojama, kad tik į Londoną šiemet atvyks daugiau užsieniečių nei į Bankoką.

Didžiausi pavojai – pietuose

„Nemanėme, kad kas nors panašaus gali nutikti Bankoke, – teigė vokietis Holgeris Siegle, su sutuoktine Tailandą medaus mėnesiui pasirinkęs būtent todėl, kad ši šalis jiems atrodė saugi. – Atostogas tęsime, bet tikrai būsime labai atsargūs.“

Daugelio Vakarų valstybių diplomatinės atstovybės netrukus po išpuolio išplatino įspėjimus savo šalių piliečiams dėl gresiančio pavojaus.

Nors žmonės neraginami nedelsiant palikti Tailandą, JAV, Jungtinės Karalystės, Australijos, Kanados pareigūnai patarė vengti rajonų aplink Eravano šventyklą, prie kurios buvo palikta bomba, ir nuolat rūpintis asmeniniu saugumu.

Papildomai įspėjama nevykti į pietines Tailando provincijas, kur jau daugiau nei dešimtmetį siautėja musulmonai separatistai. Nors sostinė toli, pietuose per sukilėlių ir vyriausybės pajėgų susirėmimus jau žuvo daugiau nei 5 tūkst. žmonių.

Įtaria raudonmarškinius

O neramumai tęsiasi ir Bankoke – vakar miesto centre vyras nuo tilto per upę numetė nedidelį sprogstamąjį užtaisą. Tiesa, žmonės per incidentą nenukentėjo.

Savo ruožtu pirmadienio atakos įtariamojo toliau intensyviai ieškoma. Jis buvo pastebėtas apsaugos kamerų įrašuose.

Premjeras ir chuntos vadovas P.Chan-ocha pridūrė, jog manoma, kad tas vyras priklauso antivyriausybinei grupuotei, kuri aktyviausiai veikia šalies šiaurės rytuose – vadinamojo raudonmarškinių judėjimo bastione.

Šį judėjimą sudaro chuntos nuverstos premjerės Yingluck Shinawatros ir jos brolio Thaksino – taip pat buvusio ministro pirmininko – šalininkai.

Būtent raudonmarškiniai kaltinami dėl virtinės anksčiau šiemet Bankoke surengtų nedidelių sprogdinimų.

Atsakomybės už išpuolį vis dėlto niekas dar neprisiėmė, tad tiek Tailando pareigūnams, tiek turistams ir verslininkams iš užsienio telieka apgailestauti dėl kylančios įtampos.

„Man labai gaila – Bankoke, ypač rajone, kur sprogo bomba, visada pilna žmonių iš Honkongo, Malaizijos, Taivano, Singapūro. Tailandas turistams anksčiau buvo labai saugus, o dabar nė nebežinau, ką pasakyti“, – kalbėjo verslininkas iš Malaizijos Simone’as Chia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.