Žinia apie mįslingą ginklų krovinį – propagandos dalis

Graikų žiniasklaidoje neva pasirodžiusi skandalinga informacija, esą Graikijos policija sulaikė stambų ginklų krovinį, kuris, kaip manoma, galėjo būti skirtas pabėgėliams, iš tiesų yra jau ne pirmas rusų propagandistų bandymas įnešti sumaišties į Europą krečiančią pabėgėlių krizę.

Graikijos pareigūnai sulaikė ginklų, gabentų iš Turkijos į Libiją, siuntą.<br>Nuotr. youtube.com
Graikijos pareigūnai sulaikė ginklų, gabentų iš Turkijos į Libiją, siuntą.<br>Nuotr. youtube.com
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 15, 2015, 9:12 AM, atnaujinta Oct 15, 2017, 7:31 PM

Žinią, esą konteineriai su ginklais buvo siunčiami kaip humanitarinės pagalbos siunta, paskleidė prieštaringai vertinamas portalas eastorwest.info. Šiame tinklalapyje kone kas antra žinutė skelbia apie artėjantį Vakarų žlugimą ir pasaulį neva gelbėjančią Rusiją.

Nenuostabu, kad tekste teigiama, jog klausimas „Kodėl Europą užplūdo tiek daug pabėgėlių?“ turėtų būti keičiamas kitu klausimu: „Kas ir kam siuntė tiek daug ginklų?“

Šaltinių teigimu, Graikijoje buvo sulaikytas laivas, kuris neva gabeno 14 konteinerių plastikinių baldų, bet juos atidarius paaiškėjo, kad dviejuose konteineriuose ginklai ir šaudmenys.

Mįslingą informaciją nesunku demaskuoti kaip klaidingą. Laivas iš tiesų buvo sulaikytas, bet ne dabar, o dar rugsėjo pradžioje, o ginklai buvo gabenti iš Turkijos į Libiją. Europos šalių laivo maršrute ir neturėjo būti.

1976 metais pastatytas laivas „Haddad 1“ buvo perimtas prie Graikijos Kretos salos. „Reuters“ teigimu, pareigūnai iš įgulos greitai išsiaiškino, kad laivas iš Turkijos miesto Iskenderuno plaukė į Libijos uostą Misratą.

Nors dar iki šiol tiksliai nežinoma, kam buvo skirtas ginklų ir amunicijos krovinys, Misratą kontroliuoja islamistų grupuotė „Libijos aušra“, kuri pernai perėmė ir sostinės Tripolio kontrolę. Tiesa, neatmetama, kad krovinys turėjo pasiekti Libijoje veikiančius ir su „Libijos aušra“ konkuruojančius „Islamo valstybės“ kovotojus.

Savo ruožtu Turkijos vyriausybė tvirtina, kad ginklai buvo skirti Sudano policijos pajėgoms ir kad krovinys buvo gabenamas teisėtai, pasirūpinus visais reikiamais dokumentais. Ankata tikina gerbianti ginklų embargą, kurį Libijai yra paskelbusi tarptautinė bendruomenė.

Tai jau ne pirmas ir greičiausiai ne paskutinis kartas, kai paaštrinti pabėgėlių krizę ES bandoma melagingais pranešimais, kuriais siekiama įbauginti europiečius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.