Nobelio taikos premija skirta Tuniso organizacijai

Penktadienį paaiškėjo, kam šiais metais skiriama Nobelio taikos premija. Naujoji Norvegijos Nobelio komiteto pirmininkė Kaci Kullmann Five, Nobelio institute Osle paskelbė, kad šiais metais prestižinis apdovanojimas skiriamas Tuniso nacionalinio dialogo ketvertui – keturių pilietinės visuomenės organizacijų koalicijai.

Iš kairės: W.Bouchamaoui, H.Abbassi, A.ben Moussa ir M.F.Mahmoudas.<br>AFP nuotr.
Iš kairės: W.Bouchamaoui, H.Abbassi, A.ben Moussa ir M.F.Mahmoudas.<br>AFP nuotr.
Gruodį visiems Nobelio premijų laimėtojams bus įteiktas štai toks auksinis medalis.<br>AFP nuotr.
Gruodį visiems Nobelio premijų laimėtojams bus įteiktas štai toks auksinis medalis.<br>AFP nuotr.
Penktadienį Nobelio komiteto pirmininkė Kaci Kullmann Five paskelbė Nobelio taikos premijos laureatą.<br>AFP nuotr.
Penktadienį Nobelio komiteto pirmininkė Kaci Kullmann Five paskelbė Nobelio taikos premijos laureatą.<br>AFP nuotr.
Penktadienį Nobelio komiteto pirmininkė Kaci Kullmann Five paskelbė Nobelio taikos premijos laureatą.<br>AFP nuotr.
Penktadienį Nobelio komiteto pirmininkė Kaci Kullmann Five paskelbė Nobelio taikos premijos laureatą.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Oct 9, 2015, 12:02 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 4:08 AM

„2015-ųjų Nobelio taikos premija bus apdovanotas Tuniso nacionalinio dialogo ketvertas už savo lemiamą indėlį Tunise kuriant pliuralistinę demokratiją po Jazminų revoliucijos 2011 metais, – penktadienį kalbėjo K.K.Five.- Kvartetas buvo suformuotas 2013-ųjų vasarą, kai demokratizacijos procesui grėsė žlugimas dėl politinių pasikėsinimų ir socialinių neramumų. Ketvertas sukūrė alternatyvų taikų politinį procesą tuo metu, kai šalis buvo ant pilietinio karo ribos“.

Skelbdama apdovanojimo laureatą Nobelio komiteto pirmininkė teigė, kad organizacija buvo pagerbta už pastangas užtikrinant, kad „Tuniso kelias po Arabų pavasario būtų taikus ir demokratiškas“.

Tuniso nacionalinio dialogo ketvertą sudarė keturios pagrindinės organizacijos:  Tuniso visuotinė profesinė sąjunga (UGTT), Tuniso pramonės, komercijos ir amatų sąjunga (UTICA), Tuniso žmogaus teisių lyga (LTDH) ir Tuniso advokatų sąjunga. 

Tuo metu ketvertui vadovavo: Tuniso visuotinės profesinės sąjungos prezidentė Wided Bouchamaoui, Tuniso pramonės, komercijos ir amatų sąjungos generalinis sekretorius Houcine'as Abbassi, Tuniso žmogaus teisių lygos prezidentas Abdessattaras ben Moussa ir Nacionalinės advokatų sąjungos prezidentas Mohamedas Fadhel Mahmoudas.

Svarbu pabrėžti, kad premija skirta pačiai organizacijai, kaip vienetui, o ne atskiroms jos dalims.

Tuniso generalinės darbo sąjungos generalinis sekretorius Houcine'as Abbassi, sužinojęs apie organizacijai skirtą apdovanojimą džiaugėsi ir tvirtino, kad ketverto nariai jo nesitikėjo: „Tai prizas, karūnuojantis daugiau nei dvejus metus trukusias ketverto pastangas, kai šaliai visuose frontuose grėsė pavojus. Esu laimingas“.

Kaip teigė Nobelio komiteto pirmininkė K.K.Five, šia premija Nobelio komitetas siekė paskatinti demokratijos keliu einantį Tunisą.

„Labiausiai už viską, ši premija yra paskatinimas Tuniso žmonėms, kurie, nepaisant didžiulių iššūkių, sudėjo pamatus nacionalinei brolybei. Komitetas tikisi, kad tai bus sektinas pavyzdys kitoms šalims“, – pabrėžė K.K.Five.

Apdovanojimas už indėlį siekiant taikos pasaulyje yra paskutinė iš šiais metais paskirtų originalių Nobelio premijų. Nobelio ekonomikos premija nebuvo sugalvota paties Alfredo Nobelio. Vadinamosios Nobelio ekonomikos premijos, teikiamos nuo 1968 metų, laureatai bus paskelbti pirmadienį. 

Didelė pergalė mažam Tunisui

Šis apdovanojimas yra didžiulė pergalė mažam Tunisui, kurio jauna ir vis dar trapi demokratija šiemet išgyveno dvi skaudžias ekstremistų atakas, nusinešusias 60 žmonių gyvybių ir smarkiai sutrikdžiusias gyvybiškai svarbų turizmo sektorių.

Protestai Tunise įžiebė sukilimus arabų pasaulyje 2011 metais, nuvertusius kai kuriuos diktatorius ir iš esmės pakeitusius nusistovėjusią padėtį tame regione. Vis dėlto Tunisas yra vienintelė to regiono šalis, atkakliai kurianti demokratiją ir į šį procesą įtraukusi įvairius politinius bei visuomenės veikėjus į dialogą, padėjusį parašyti šalies konstituciją, įstatymus ir įkurti demokratines institucijas. 

Nors pokyčiai Tunise buvo mažiau audringi, lyginant su kaimynine Libija arba Sirija, šalies žengimą į demokratiją temdė retkarčiais prasiverždavęs smurtas, ypač susijęs su islamo ekstremistais. 

Birželį per išpuolį Susos pajūrio kurorte žuvo 38 žmonės, daugiausiai turistai iš Didžiosios Britanijos. Per kitą ataką nacionaliniame Bardo muziejuje sostinėje Tunise kovą buvo nužudyti 22 žmonės, taip pat daugiausiai turistai. 

Nobelio taikos premija buvo paskirta kitą dieną po to, kai nežinomi užpuolikai pašovė vieną įstatymų leidėją ir iškilų sporto magnatą Susoje, o tas išpuolis pabrėžia netikrumo pojūtį mieste, smarkiai priklausomame nuo turizmo. 

„Labiau negu kas nors kita ši premija skiriama kaip paskata Tuniso žmonėms, kurie, kad ir kokie dideli būtų iššūkiai, paklojo pamatus nacionalinei brolybei, kuri, kaip tikisi komitetas, taps pavyzdžiu, kuriuo bus vadovaujamasi kitose šalyse“, – sakė K.K.Five, naujoji Norvegijos Nobelio komiteto pirmininkė, paskelbusi šių metų laureatus Nobelio institute Osle. 

K.Kullmann Five nurodė, kad premija skiriama bendrai visam ketvertui, o ne keturioms atskiroms organizacijoms. 

Šis sprendimas daugeliui buvo staigmena, nes buvo prognozuojama, kad komitetas sutelks dėmesį į Europos migrantų krizę arba liepą pasirašytą galingųjų valstybių sutartį dėl Irano branduolinės programos. 

„Tai labai gera premija, kurią stengiamasi nukreipti į konflikto musulmonų pasaulyje širdį, – sakė Nobelio premijų istorikas Oeyvindas Stenersenas. – Tačiau ji buvo šiek tiek gluminanti. Tai buvo labai netikėta.“ 

Lažybininkų spėjimai nepasitvirtino

Taikos premija, vienintelė iš šešių Nobelio apdovanojimų, kurios laureatas paskelbiamas ne Stokholme, bet Osle, tradiciškai sulaukia daugiausiai dėmesio ir pakursto daugiausiai spėlionių. Tačiau, kaip rodo ir šių metų pavyzdys, spėlionės dažnai nepasitvirtina.

Nuo migrantų krizės iki branduolinės energetikos priešininkų – toks spektras temų buvo aptariamas spėliojant, kam penktadienį atiteks šių metų Nobelio taikos premija. Tarp galimų pretendentų buvo minimos ir tokios įtakingos politinės figūros kaip Angela Merkel bei Johnas Kerry.

Portalas Nobeliana.com, vadovaujamas iškilių norvegų Nobelio premijos istorikų, tarp galimų A.Merkel konkurentų minėjo Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biurą (UNHCR), kuris jau dukart – 1954 ir 1981 metais – laimėjo šį apdovanojimą, bei Eritrėjos katalikų kunigą Mussie Zerai, padedantį gelbėti migrantus, Viduržemio jūra mėginančius pasiekti Europą.

Tačiau likus mažiau nei parai iki laureato paskelbimo Nobeliana.com savo favoritais įvardijo du senyvo amžiaus japonus, išgyvenusius 1945-ųjų Hirošimos ir Nagasakio atominį bombardavimą, taip pat ICAN – pasaulinę organizaciją „Tarptautinė kampanija už branduolinių ginklų panaikinimą“ (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons).

Šių metų Nobelio taikos premijos pretendentų sąraše buvo net 273 pavardės. Tai – penkiomis nominacijomis mažiau nei praėjusių metų sąraše, kuris buvo rekordinio ilgio.

Praėjusiais metais Nobelio taikos premija buvo įteikta indui K.Satyarthi ir pakistanietei M.Yousafzai už jų kovą su vaikų ir jaunuolių priespauda bei už visų vaikų teisę į švietimą.

Kam per paskutinius penkerius metus buvo įteiktos Nobelio taikos premijos, galite paskaityti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą