Peilių teroras Izraelyje. Kaip viskas prasidėjo ir kuo gresia?

Izraelyje – vėl neramu. Peiliais ir kapoklėmis ginkluoti jauni užpuolikai per dvi savaites surengė daugiau nei 20 atakų. Šalies premjeras tai jau praminė „peilių teroru“. Kas vyksta Izraelyje ir kas pakurstė šį kraujo praliejimą?

Antradienį per palestiniečių surengtą išpuolį autobuse žuvo du izraeliečiai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Antradienį per palestiniečių surengtą išpuolį autobuse žuvo du izraeliečiai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Palestiniečiai neša vaikiną, sužeistą per susirėmimus su Izraelio policija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Palestiniečiai neša vaikiną, sužeistą per susirėmimus su Izraelio policija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Antradienį kruvinas išpuolis surengtas viename Jeruzalės autobuse.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Antradienį kruvinas išpuolis surengtas viename Jeruzalės autobuse.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jorūnė Kazlauskaitė

Oct 14, 2015, 5:17 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 1:28 AM

Antradienį du šaunamuoju ginklu ir peiliu ginkluoti palestiniečiai įlipo į vieną Jeruzalės autobusą ir surengė ataką nužudydami du izraeliečius ir dar tris sužeisdami. Tą pačią dieną ataka surengta vienoje autobuso stotelėje, į kurią užpuolikas pirmiausiai įvažiavo automobiliu, o tuomet, iš jo išlipęs, mėsininko kirviu kapojo ten stovėjusius žmones, kol buvo nukautas.

Tai – tik pastarųjų dienų pavyzdžiai iš visos virtinės kruvinų atakų, kurioms nutraukti Izraelio premjeras ketina panaudoti „visas priemones“. Izraelyje tvyro įtampa ir baimė – gali laukti dar didesnis kraujo praliejimas.

Smurtas greitai išplito

Smurtas prasidėjo prieš mėnesį, per žydų Naujuosius metus, kai pasklido gandas, kad Izraelis ketina perimti Jeruzalės Al-Aksos mečetę ar leisti žydams į ją įžengti.

Izraelis tokius kaltinimus neigė ir apkaltino Palestinos valdžią skleidžiant melą ir kurstant smurtą. Palestiniečiai kelis kartus buvo užsibarikadavę Al-Aksos mečetėje, mėtė akmenis ir bombas į policiją.

Smurtas prasidėjo rytų Jeruzalėje ir Vakarų Krante, tačiau vėliau išplito į kitus Izraelio miestus. Neramumai išplito ir Gazos ruože.

Per visą virtinę atakų – išpuolių peiliu, šaudymų ir užmėtymų akmenimis – žuvo 8 izraeliečiai ir 29 palestiniečiai. 12 palestiniečių buvo išpuolius surengę asmenys, kiti žuvo per susirėmimus su policija daugiausiai Gazos ruože.

„Situacija labai sudėtinga, paini ir sunki. Niekas šiuo metu nėra apsaugotas, – apie paskutinių dviejų savaičių kruvinus išpuolius Jeruzalėje portalui lrytas.lt kalbėjo Izraelio pajėgų atsargos seržantas ir informacinių technologijų ekspertas Danielius Lupshitzas. – Nukentėjo nekalti žmonės: dvejų metų vaikas, moteris, tėvai buvo nužudyti savo vaikų akivaizdoje“.

Pašnekovas pabrėžė, kad dabartiniai išpuolių vykdytojai negali tapatinami su visais palestiniečiais. Tai teroristai, dėl kurių veiksmų kenčia ne tik izraeliečiai, bet ir patys palestiniečiai.

„Tai nėra atakos prieš žydus, izraeliečius, tuos, kurie gyvena Vakarų Krante. Tai yra atakos prieš visą Izraelį ir jo gyventojus. Visus nekaltus žmones“, – teigė D.Lupshitzas.

Siautėja ne pavieniai asmenys

Kruvini išpuoliai jau dvi savaites vyksta beveik kiekvieną dieną. Kaip teigia D.Lupshitzas, dabartines atakas vykdo daugiausiai 13-15 metų paaugliai.

Vis dėlto, klaidinga būtų manyti, jog šios atakos vykdomos pavienių asmenų ir jaunuoliai veikia savarankiškai. Anot jo, dabar regimas smurtas Izraelyje – organizuotas.

„Noriu pabrėžti, kad tai nėra vadinamieji vieniši vilkai. Viskas organizuota: nėra taip, kad tai pavieniai asmenys, kurie nieko niekam nesakę griebia peilį, – tvirtino D.Lupshitzas. – Taip nebūna, kad per dieną keturi teroro aktai įvyksta tiesiog šiaip sau. Nieko nebūna šiaip sau“.

Paskutiniųjų savaičių išpuoliai Izraelio premjero Benjamino Netanyahu buvo praminti „peilių teroru“. Sprogmenis pakeitė peiliai, kirviai. Antradienį išpuolis buvo surengtas automobiliui įvažiavus į stotelėje stovėjusius žmones.

„Peiliai, kirviai – lengviausiai pasiekiami dalykai. Tai tiesiog logistinis organizuotas sprendimas. Taip įvykdyti išpuolį dabar lengviausia,- aiškino D.Lupshitzas. – Šie žmonės siekia visus terorizuoti“.

Reikalingi ryžtingi sprendimai

Manoma, kad Izraeliui dabar reikalingos staigios ir drastiškos priemonės, kad šie teroro aktai būtų nutraukti. Be to, reikia galvoti ir apie problemos sprendimą ilguoju laikotarpiu, kad tokių, vis pasikartojančių smurto proveržių būtų išvengta.

„Galiausiai, mes, Izraelis, turime daugiau investuoti į švietimą. Turime paaiškinti, kad mes nesame priešai, mums nereikia karo. Mes nesame militaristinė valstybė. Ir, kaip parašyta Toroje, mes „persekiojame taiką“ – galime viską dėl jos padaryti“, – kalbėjo D.Lupshitzas.

Ketvirtadienį Izraelio kariuomenė šalies miestuose dislokavo savo karius, kad šie padėtų policijos pajėgoms sustabdyti kraujo praliejimą, šalyje pasėjusį baimę. Šalies premjeras B.Netanyahu taip pat įsakė policijai izoliuoti atskirus Jeruzalės arabiškus rajonus arba įvesti juose komendanto valandą.

Po to, kai ataka buvo surengta Jeruzalės autobusuose, Izraelio valdžia skirs dar daugiau apsauginių, kad būtų užtikrinta didesnė visuomeninio transporto apsauga.

Kaip pasakojo D.Lupshitzas, ginkluoti sargybiniai Jeruzalėje budi ir prie parduotuvių, muziejų, barų ir restoranų, švietimo įstaigų ir kitų susibūrimo vietų.

Izraelis taip pat pradėjo steigti patikros postus palestiniečių rajonuose Rytų Jeruzalėje. Patikros postai steigiami prie išvažiavimų iš palestiniečių gyvenviečių ir rajonų Rytų Jeruzalėje, iš kur yra kilę dauguma išpuolius vykdžiusių asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.