Kraupiausios mažus miestelius sukrėtusios žudynės

Žudikas gali siautėti ir dideliame mieste, tačiau mažame miestelyje žudynės visada palieka gilesnę žaizdą.

Atokiame Aliaskos miestelyje Makartyje L.Hastingsas nušovė šešis žmones iš 22 ten gyvenusių.<br>„Wikimedia Commons“ nuotr.
Atokiame Aliaskos miestelyje Makartyje L.Hastingsas nušovė šešis žmones iš 22 ten gyvenusių.<br>„Wikimedia Commons“ nuotr.
Gafnyje buvęs kalinys iš Šiaurės Karolinos namuose užklupo penkias savo aukas.<br>„Wikimedia Commons“ nuotr.
Gafnyje buvęs kalinys iš Šiaurės Karolinos namuose užklupo penkias savo aukas.<br>„Wikimedia Commons“ nuotr.
Manli Hot Springse M.Silka nužudė septynis žmones, tačiau tik keturių iš jų kūnai kada nors buvo rasti.<br>„Wikimedia Commons“ nuotr.
Manli Hot Springse M.Silka nužudė septynis žmones, tačiau tik keturių iš jų kūnai kada nors buvo rasti.<br>„Wikimedia Commons“ nuotr.
Hungerforde Jungtinėje Karalystėje įvykdytas vienas kraupiausių išpuolių prieš mažo miestelio žmones.<br>„Wikimedia Commons“ nuotr.
Hungerforde Jungtinėje Karalystėje įvykdytas vienas kraupiausių išpuolių prieš mažo miestelio žmones.<br>„Wikimedia Commons“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Nov 10, 2015, 12:37 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 12:53 AM

Jeigu kaimelio gyventojai gerai pažįsta vienas kitą, per vieną išpuolį jie gali netekti net kelių artimų žmonių, o žudikas gali pasirodyti esąs jau daug metų pažįstamas kaimynas.

Lapkričio pradžioje Kražių miestelį sukrėtė keturių moterų žmogžudystė. Deja, panašios tragedijos dažnai sudrebina nedidelius miestelius visame pasaulyje.

Žurnalistas Robertas Grimminckas sudarė devynių kraupiausių žudynių, kurios sukrėtė mažus miestelius visame pasaulyje, sąrašą. 

1. Makartis, JAV

Šiame kaimelyje Aliaskos valstijoje 1983 metais gyveno vos 22 žmonės. 400 kilometrų nuo didžiausio valstijos miesto Ankoridžo nutolusiame kaimelyje taip pat buvo apsistojęs ir 39 metų Louisas Hastingsas.

Bedarbis programuotojas į Makartį iš Kalifornijos buvo atsikraustęs prieš aštuonis mėnesius

1983 metų vasario 28 dienos vakarą jis praleido su savo draugu Chrisu Richardsu žaisdamas stalo žaidimą „Risk“.

Kitą rytą L.Hastingsas vėl atėjo pas bičiulį. Tačiau šįkart apsilankymas baigėsi tragiškai – L.Hastingsas paleido šūvius, kurie pataikė virš dešinės C.Richardso akies ir į kaklą. Tačiau šis nemirė. Priešingai, vyras sugebėjo užpuoliką sužeisti peiliu ir pabėgti.

Basą sniege vaikštantį C.Richardsą pastebėjo ir išgelbėjo kaimynas. O L.Hastingsas tuo metu nuvyko į aerodromą, kuriame susibūrę miestelėnai laukė paštą atgabenančio lėktuvo.

Ten amerikietis nušovė šešis žmones ir sužeidė vieną moterį, kuri sugebėjo pasislėpti.

Policija žudiką sulaikė maždaug už 30 kilometrų už miestelio. L.Hastingsas jiems pareiškė ketinęs išžudyti visus miestelio gyventojus, tada pagrobti lėktuvą ir susisprogdinti prie Aliaskos naftotiekio stoties.

Tačiau vietoj to jam kliuvo 634 metų įkalinimo bausmė už šešias žmogžudystes.

2. Gafnis, JAV.

12,5 tūkst. gyventojų turintis Gafnis Pietų Karolinoje buvo ramus valstijos miestelis, kol į jį neatsikraustė 41-erių Patrickas Tracy Burrisas.

Daugiau nei 30 kartų suimtas vyras 2009 metais buvo paleistas iš kalėjimo. Už įsilaužimą jis Šiaurės Karolinos kalėjime sėdėjo beveik aštuonerius metus.

Neaišku, kaip jam pavyko pažeisti savo lygtinio paleidimo sąlygas ir patekti į kitą valstiją, tačiau P.T.Burrisui pavyko atvykti į Gafnį.

Šiame Pietų Karolinos miestelyje P.T.Burrisas įsilaužė į kelis namus ir nušovė juose rastus žmones.

Po dviejų savaičių policininkai gavo pranešimą apie vykdomą vagystę. Atvykę jie nukovė P.T.Burrisą. Prieš tai jam pavyko nužudyti penkis Gafnio gyventojus.

3. Aldžeris, JAV

400 gyventojų teturinčiame Vašingtono valstijos miestelyje Aldžeryje liūdnai pagarsėjo 28 metų Isaacas Zamora.

Nemažai laiko kalėjime praleidęs keistuolis buvo žinomas dėl savo neramaus elgesio, tačiau jis nebuvo linkęs į smurtą.

Tai pasikeitė 2008 metų rugsėjo pirmą dieną, kai įsilaužęs į kaimyno namus I.Zamora pavogė šautuvą, pistoletą ir kulkų.

Tada jaunuolis įsibrovė į kitos kaimynės namus ir ją nužudė. Kol policija atvyko į įvykio vietą, jis spėjo nusiaubti dar du namus ir iš viso nušauti tris žmones.

Pavogęs automobilį, I.Zamora bandė bėgti iš Aldžerio, pakeliui nušovęs vieną ir sužeidęs dar keturis žmones.

Galiausiai užpuolikas sustojo policijos nuovados stovėjimo aikštelėje ir pasidavė. Teismas nustatė, kad jį į nusikaltimą pastūmėjo psichinės ligos ir pasiuntė vyrą į psichiatrinę ligoninę.

Vis dėlto 2012 metais I.Zamora dėl kitiems ligoninės pacientams keliamo pavojaus buvo perkeltas į kalėjimą.

4. Manli Hot Springas, JAV

25 metų keliauninkas Michaelis Silka kelis kartus susidūręs su teisėsauga JAV Ilinojaus valstijoje išvyko į Aliaską. 1984 metų balandį M.Silka apsistojo trobelėje Ferbanke.

28 mėnesio dieną pas jį apsilankė Rogeris Culpas. Kaimynai name išgirdo šūvius, o vėliau R.Culpo pasigesta. Miestelyje sklandė kalbos, kad M.Silka susijęs su jo dingimu, tačiau atvykėlis Ferbanke ilgai neužsibuvo.

Kitą kartą M.Silka buvo pastebėtas 1984 metų gegužės 14 dieną Manli Hot Springe karštųjų versmių miestelyje, kuriame gyveno vos 80 žmonių. Jis vaikštinėjo netoli miestelio prieplaukos.

Gegužės 17 dienos popietę į prieplauką atėjo šeši žmonės – visi jie dingo. Tarp jų buvo Vietnamo karo veteranas, jaunas tėvas, jo ketvirtą mėnesį nėščia žmona ir sūnelis.

Dėl šių paslaptingų dingimų buvo iškviesti Aliaskos valstijos kariai. Leidęsi į paieškas sraigtasparniais, jie užtiko M.Silka laivelyje, ėmė jį persekioti ir liepė pasiduoti, tačiau žudikas to padaryti neketino.

Nusikaltėlis išsitraukė ginklą ir paleido į sraigtasparnį šūvius, kurie atėmė kario Troy Duncano gyvybę, Tuomet policija taip pat atsakė kulkomis: penkios iš jų pervėrė M.Silkos kūną ir jis mirė nuo žaizdų.

Iš viso M.Silka Manli Hot Springe nužudė septynis žmones – šešis prieplaukoje ir vogto laivo savininką. Atėmęs savo aukų gybę, jų kūnus jis sumetė į dumbliną Tananos upę.

Galiausiai buvo rasti tik keturių aukų kūnai.

5. San Cheronimas de Churaezas, Meksika

2006 metų liepos 31 dieną mažas Meksikos pakrantės miestelis San Cheronimas de Churaezas, kuriame gyveno apie 7,5 tūkst. žmonių, buvo sukrėstas kraupių žmogžudysčių serijos.

Viskas prasidėjo nuo to, kad 24 metų Oscaras Flores peiliu nudūrė savo mažametį ir ėmė kumščiais talžyti kitą name buvusį berniuką.

Kai atvyko policija, įsisiautėjęs nusikaltėlis savo dėmesį nukreipė į juos. Dviems pareigūnams jis smogė akmeniu ir sugebėjo atimti vieno iš jų šaunamąjį ginklą. Tuomet trečiasis pareigūnas paspruko, o O.Flores ėjo per miestą ir šaudė į bet kuriuos pasitaikiusius praeivius.

Jis spėjo atimti 11 žmonių gyvybę, tarp kurių buvo ir trejų metų berniukas. Tada miestelio žmonės jį sustabdė.

Gyventojai nuvijo nusikaltėlį į San Cheronimo de Churaezo aikštę, o bėgdamas jis numetė šautuvą ir išsirengė. Su miestelio žmonėmis akis į akį jis susidūrė nuogas ir rankose gniauždamas mačetę. Galiausiai, policija jį nukovė.

Manoma, kad vyras buvo veikiamas kokaino ir liedamas miestelio gyventojų kraują.

6. Velika Ivanča, Serbija

Maždaug už 50 kilometrų nuo Belgrado nutolusiame Velikos Ivančos kaimelyje 2013 metų balandžio 9 dienos paryčiais Ljubiša Bogdanovičius išsiruošė į žudynes.

Neaišku, kodėl 60 metų Kroatijos nepriklausomybės karo veteranas pirmiausia nušovė savo motiną, savo 42 metų sūnų ir nukreipė ginklą į žmoną.

Nužudęs savo šeimos narius jis ėjo iš namo į namą ir šaudė savo miegančius kaimynus. Iš viso keturiuose namuose jis nušovė penkis vyrus, penkias moteris ir dvimetį berniuką, o vėliau ginklą nukreipė į save.

Po pusvalandžio į šaudynes sureagavo policija. Atvykę pareigūnai rado L.Bogdanovičių su šautinėmis žaizdomis, tačiau vėliau jis ligoninėje mirė.

Jo žmona vienintelė išgyveno žudynes, kurios nusinešė 13 žmonių gyvybę. Pareigūnams nepavyko nustatyti, kodėl L.Bogdanovičius surengė tokį kraupų nusikaltimą.

7. Kambrijos kaimai, Jungtinė Karalystė

Ankstyvą 2010 metų liepos 2 dienos rytą 56 metų taksi vairuotojas Derrickas Birdas atvyko į savo brolio dvynio namus nedideliame Lamplucho kaimelyje, kuriame tykiai gyveno 763 žmonės.

Du vyrai jau ne kartą buvo susipykę dėl palikimo. Bet šį kartą D.Birdas nusprendė galutinai viską išsiaiškinti ir paleido broliui 11 kulkų į galvą.

Tada jis nuvažiavo į šeimos advokato namus Frizingtone, nes galvojo, kad šis susimokęs su broliu ketino įkišti jį už grotų. D.Birdas advokatą pribaigė dviem kulkom.

Tada jis patraukė į Vaitheiveną, kuriame gyveno 25 tūkst. žmonių. Ten jo taikiniu tapo keturi taksistai. Vienas iš jų žuvo, o trys buvo sužeisti.

Žudiką ėmė vaikytis policija, tačiau D.Birdas pareigūnas buvo pasiryžęs atsikratyti pareigūnų ir pašovė prieš jį važiavusį vairuotoją. Vienas iš pareigūnų turėjo sustoti, kad padėtų nelaimėliui.

Nuo antro policijos automobilio žudikas paspruko tuomet, kai apsisuko kelyje ir nusitaikė į pareigūnus šautuvu. Jie buvo neginkluoti, tad buvo priversti nusileisti.

Sėkmingai pabėgęs nuo policijos pareigūnų D.Birdas pravažiavo pro tris kitus miestelius ir šaudė bet kuriuos į jo akiratį pakliuvusius žmones. Šio šiurpaus pasivažinėjimo metu jis atėmė dar devynias gyvybes, o septynis asmenis sužeidė.

Galiausiai žmogžudžiui baigėsi kuras, šoviniai ir nuleido priekinę padangą, Jis nukulniavo į miškuotą vietovę ir maždaug po valandos buvo rastas nusižudęs.

10 valandų trukęs D.Birdo žudymo protrūkis pasiglemžė 10 žmonių gyvybę, o dar 11 buvo sužeisti.

8. Luksiolas, Prancūzija

Maždaug 130 Luksiolo gyventojų nujautė, kad Christianas Dornieris gali būti pavojingas. Ankščiau vyras neturėjo problemų su teisėsauga, tačiau jis buvo laikomas keistuoliu.

31 metų vyriškis gyveno vienoje iš kaimelio fermų. Kaimo taryba vyro šeimai patarė, kad jam reikėtų suteikti psichologinę pagalbą.

1989 metų spalio 12 dieną, maždaug 14 val. 30 min. C.Dornieris tiesiog paėmė į rankas ginklą ir nušovė savo 26 metų seserį, kuri buvo vos prieš keturias dienas ištekėjusi. Merginos gyvybė užgeso iškart.

Tuomet šautuvo vamzdį vyras atsuko į savo tėvą, kuris išpuolį išgyveno, ir motiną.

Tragiško išpuolio metu vyras paliko gyvus savo mažąjį broliuką ir įbrolį. Po to įsėdo į automobilį.

Dvi valandas pamišėlis važinėjo po miestelį ir šaudė visus iš eilės. Jo paleistos kulkos pasiglemžė ir penkiametės bei dešimtmetės gyvybę.

Kai vyriškis važiavo link Vernė kaimelio jį vijosi kelios dešimtys policijos pareigūnų. Atvažiavęs jis ėmė šaudyti į policininkus ir šie atsakė tuo pačiu. C.Dornieriui buvo peršautas skrandis, tačiau jis išgyveno.

Šio protrūkio metu žuvo 14 žmonių ir 10 buvo sužeisti. Galiausiai, C.Dornieris buvo pripažintas nepakaltinamu dėl psichinės ligos.

9. Hungerfordas, Anglija

Hungerfordas yra nedidelis miestelis įsikūręs už maždaug 100 kilometrų nuo Londono, kuriame gyvena penki tūkstančiai žmonių. 1984 metų rugpjūčio 10 dieną šį miestelį sukrėtė kraupios žudynės.

27 metų ginklų mėgėjas Michaelas Robertas Ryanas nuvažiavo į mišką už 15 kilometrų nuo miesto. Ten jis stebėjo kaip 33 metų Susan Godfrey iškylauja kartu su savo sūnumi ir dukra.

Vos po vidurdienio šeima ėmė pakuoti daiktus, o tada juodai apsirengęs vyriškis priėjo prie S.Gofrrey nutaikęs į ją pistoletą. Jis liepė moteriai įsodinti vaikus į automobilį ir pasivedė atokiau. Ten jis moters kūną suvarė 13 kulkų.

Tuomet vyras patraukė atgal į miestą. Pakeliui M.R,Ryanas sustojo degalinėje ir kelis kartus šovė į darbuotoją, tačiau ginklas abu kartus užsikirto ir jis paliko moterį gyvą.

Maždaug 12 val. 45 min. M.R.Ryanas atvyko į savo motinos namus. Kaimynai matė, kaip jis įėjo į vidų, o šiek tiek vėliau išgirdo šūvius: vyras nužudė šunį.

Tuomet žudikas įsidėjo į automobilį kelis ginklus, tarp jų šautuvus „AK-47“ ir „M1“. Kai vyras atėjo į išvažiavimą, mašina neužsivedė. Tad jis išsitraukė degalų talpyklą, apšlakstė jais namą ir padegė.

Eidamas tolyn M.R.Ryanas susidūrė su dviem kaimynais, juos abu šaltakraujiškai nužudė ir šovė į kitą kaimynystėje gyvenusį žmogų.

Tuomet jis ėmė klajoti aplink rajoną ir šaudyti visus, kurie pasimaišė jo kelyje. Daugeliui vaikų jis liepė trauktis šalin, tačiau suvarė keturias kulkas į keturiolikmetės kūną.

Tuomet namo grįžo M.R.Ryano motina. Ji išlipo iš automobilio ir išvydo savo sūnų žudantį aplinkui gyvenančius žmones.

„Sustok, Michaelai, kodėl tu tai darai?“ – sušuko ji. Tačiau šis jos šauksmui neišgirdo. M.R.Ryanas atsakė jai keturiomis kulkomis. Tuomet vyras nuėjo į populiarią miestelio turgavietę ir negailestingai šaudė į visus pakeliui.

Po kelių valandų vyras nuėjo į savo buvusią mokyklą, tačiau joje nevyko pamokos, nes mokiniai vasarą atostogavo. Policija apsupo pastatą ir vyras galiausiai nusižudė.

Per dvi valandas M.R.Ryanas nužudė 16 žmonių ir dar 15 sužeidė. Tai buvo vienas kruviniausių išpuolių modernioje Anglijoje, dėl kurio buvo sugriežtinti ginklų įstatymai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.