Aiškėja išpuolius Paryžiuje surengusių teroristų kilmė

Kol visas pasaulis siunčia užuojautą kraupiausius teroro išpuolius Vakarų Europoje išgyvenusiai Prancūzijai, džihadistai grasina tolimesniais išpuoliais ir džiūgauja dėl Paryžiuje žuvusių žmonių skaičiaus.

Žmonės Paryžiuje visą dieną rinkosi pareikšti savo užuojautos aukoms.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Žmonės Paryžiuje visą dieną rinkosi pareikšti savo užuojautos aukoms.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Džihadistų atakų sukrėstas miestas bando atsigauti po išpuolio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Džihadistų atakų sukrėstas miestas bando atsigauti po išpuolio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Džihadistų atakų sukrėstas miestas bando atsigauti po išpuolio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Džihadistų atakų sukrėstas miestas bando atsigauti po išpuolio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Paryžiuje šeštadienis išaušo tragiškai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Paryžiuje šeštadienis išaušo tragiškai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Pareigūnai vis dar kontroliuoja išpuolių vietas, iš „Bataclan“ nešami žuvusiųjų kūnai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Pareigūnai vis dar kontroliuoja išpuolių vietas, iš „Bataclan“ nešami žuvusiųjų kūnai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Visame pasaulyje Prancūzijai yra reikiama užuojauta.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Visame pasaulyje Prancūzijai yra reikiama užuojauta.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Paryžiuje sustiprinta policijos kontrolė, pareigūnai prašo parodyti dokumentus.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Paryžiuje sustiprinta policijos kontrolė, pareigūnai prašo parodyti dokumentus.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Išpuolių vietose paryžiečiai reiškia užuojautą aukoms.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Išpuolių vietose paryžiečiai reiškia užuojautą aukoms.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

lrytas.lt

Nov 14, 2015, 1:18 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 11:37 AM

Prancūzijos leidinys „Liberation“ pranešė, kad vienas iš ataką prieš koncertų salėje „Bataclan“ buvusius žmones surengusių užpuolikų buvo prancūzas. 

Jį tyrėjai atpažino iš pirštų atspaudų ir pranešė, kad šis vyras buvo žinomas Prancūzijoje veikiantis ekstremistas. 

Pranešama, kad trys iš aštuonių užpuolikų į Paryžių atvyko iš Briuselio. Čia šeštadienio vakarą vietos policija surengė reidą ir suėmė vieną žmogų. 

Pareigūnai taip pat pranešė, kad netoli Prancūzijos nacionalinio stadiono susisprogdinusio teroristo kūno buvo rasti Sirijos ir Egipto piliečių pasai.

Paso savininkas atvyko per Graikiją

Graikijos pareigūnai pranešė, kad asmuo, kurio Sirijos piliečio pasas buvo rastas įvykio vietoje, į Europą pateko per Graikiją. 

„Šio paso savininkas atvyko per Lero salą šių metų spalio 3 dieną. Čia jo tapatybė buvo nustatyta remiantis ES taisyklėmis“, – pranešė Graikijos ministro pavaduotojas Nikos Toscas. 

Sirijos piliečių pasai pagarsėjo kaip vertinga prekė norintiems patekti į Europą ir buvo aktyviai pardavinėjami. Vis dėlto, dar nėra žinoma, ar pase nurodytas asmuo ir užpuolikas yra tas pats asmuo. 

Pareigūnai kol kas nepatvirtino nė vieno iš užpuolikų tapatybės. 

„Islamo valstybė“ šeštadienį prisiėmė atsakomybę dėl daugiau nei 120 aukų nusinešusių atakų. Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as teigė, jog atakoms buvo ruošiamasi ir joms diriguojama iš užsienio.

Jungtinės Karalystės valdžios atstovai BBC teigė, kad Paryžiaus užpuolikai buvo savarankiška grupelė, anksčiau apsilankiusi Sirijoje. 

„Reuters“ skelbia, kad vienas iš šaulių, kurie buvo nukauti koncertų salėje „Bataclan“, yra kilęs iš Kurkurono priemiesčio. 

Maždaug už 70 kilometrų nuo sostinės centro įsikūrusiame rajone taip pat gyveno ir Amedy Coulibaly, kuris sausio mėnesį buvo susijęs su ataka prieš leidinio „Charlie Hebdo“ redakciją. A.Coulibaly nužudė keturis košerinio maisto parduotuvėje pasislėpusius įkaitus ir buvo nukautas antiteroristinių operacijų pajėgų pareigūnų. 

Įspėjo dėl daugiau išpuolių

Teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“ paviešino nežinomu metu nufilmuotą vaizdo įrašą, kuriame kovotojas įspėja, jog Prancūzija negyvens taikoje, kol tęsiasi bombardavimas.

Vaizdo įrašas buvo paviešintas per „Islamo valstybės“ propagandos padalinį „Al-Hayat Media Center“. Jame barzdotas kovotojas arabiškai skatina Prancūzijos musulmonus surengti išpuolius.

„Kol tęsis bombardavimas, jūs negyvensite taikoje. Jūs net bijosite eiti į turgų“, – vaizdo įraše grasina vyras.

Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas pasmerkė mažiausiai 128 žmonių gyvybę nusinešusius išpuolius, tačiau tikino, kad jie nebuvo netikėti.

„Mes ispėjome apie tai, kas vyksta Europoje, jau prieš trejus metus. Sakėme, kad atlaidžiai nežiūrėtumėte į tai, kas vyksta, kad tai lyg žemės drebėjimas išsiplės per visą pasaulį. Tačiau europiečiai nesiklausė, jie galvojo, kad mes jiems grasiname“, – šeštadienį Prancūzijos radijui „Europe 1“ sakė Sirijos prezidentas.

Nerimą dėl to, kad išpuolyje galėjo dalyvauti ir radikalizuoti kovotojai iš Europos, paskatino liudininko matytas į europietį panašus užpuolikas. 

„Įsidėmėjau vieną vaikiną, jis buvo neaukšo ūgio ir atrodė kaip europietis. Jis stovėjo priešais „Bataclan“ ir laikė ginklą ant peties“, – televizijai BFM sakė liudininkas.  

Prisiėmė atsakomybę

Grupuotė „Islamo valstybė“ šeštadienį išplatino pranešimą prancūzų ir arabų kalbomis, kuriame tvirtina, kad Paryžiaus atakos yra jų darbas.

„Aštuoni mūsų broliai su sprogmenų diržais ir ginklais nusitaikė į vietas Prancūzijos sostinės širdyje. Jos buvo pasirinktos iš anksto: nacionalinis stadionas, kuriame vyko rungtynės su Vokietija, o jose dalyvavo ir tas kvailys F.Hollande'as, „Bataclan“, kuriame šimtai stabmeldžių ištvirkavo, ir kitus objektus 10-ame, 11-ame ir 18-ame rajonuose. Prancūzija ir tie, kurie seks jos keliu, turi žinoti, kad išliks pagrindiniais „Islamo valstybės“ taikiniais“, – rašoma pranešime.

Tiesa, kaip vėliau į tai dėmesį atkreipė „The Guardian“, 18-ame Paryžiaus rajone joks išpuolis nevyko, todėl džihadistai galėjo įvelti klaidą.

„Jie drįso įžeisti mūsų pranašą, gyrėsi apie kovą su islamu Prancūzijoje ir apšaudė musulmonus Kalifate lėktuvais, kurie, deja, nepadėjo dvokiančiose Paryžiaus gatvėse. Ši ataka yra tik audros pradžia ir įspėjimas tiems, kurie ketina išmokti tam tikras pamokas“, – įspėjimus tęsė džihadistai.

Vis dėlto ekspertai į tai vis dar žvelgia skeptiškai. Tyrimų centro „Quilliam Foundation“ ekspertas Charlie Winteris atkreipė dėmesį, kad „Islamo valstybės“ pareiškime nėra jokių vardų ar naujos informacijos, todėl sunku žinoti, ar šią ataką grupuotė surengė pati ar tik įkvėpė taip pasielgti pasekėjus.

Internete džiaugiasi dėl išpuolių

„Twitter“ paskyrose, siejamose su džihadistų remėjais, nuo penktadienio vakaro skamba džiugesio šūksniai.

Jie naudoja arabiškas žymas, kurias galima išversti kaip „Paryžius dega“ ir „Kalifato valstybė smogia Prancūzijai“.

„Dievas yra didis. Dėkoju jam už šiuos išpuolius“, „O Dieve, sudegink Paryžių taip, kaip jie degino musulmonus Malyje, Afrikoje, Irake, Sirijoje ir Palestinoje“ „80 žuvusiųjų. Dievas yra didis“, – tokias žinutes skelbė „Islamo valstybės“ pasekėjų paskyros.

Tiesa, kiti „Twitter“ vartotojai atsuko džihadistų ginklą prieš juos pačius. Naudodami tą pačią žymę „Paryžius dega“, internautai dalinosi naujienomis apie išpuolį arba skelbė prieš islamą nukreiptas žinutes.

„Mes nebijome. Jūs niekada nelaimėsite. Jūsų filosofija yra baimė, o jūsų religija – neišmanymas“, – rašė vienas „Twitter“ vartotojas.

Paryžiaus musulmonai bijo susidorojimo

Paryžiaus darbininkų rajonų bendruomenės pirmininkas baiminasi, kad musulmonių ir skurdžių rajonų gyventojų po kraupių džihadistų atakų laukia „neapykantos cunamis“.

„Bendruomenės nariai yra šokiruoti ir jaučia didžiulę užuojautą, tačiau žinau, kad musulmonai ir vargšų rajonai dabar sulauks daug neapykantą kurstančių kalbų“, – „The Associated Press“ sakė Banljė Pliu bendruomenės vadovas Nadiras Kahia.

Jis taip pat prancūzų paprašė išlaikyti vienybę ir stengtis nuraminti įtampą.

Penktadienio vakarą mažiausiai 128 žmonės žuvo per šešiose Paryžiaus vietose surengtus išpuolius – savižudžių sprogdinimus, šaudynes kavinėse ir koncertų salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?