Bent du atakose dalyvavę teroristai registravosi pabėgėliais

[[ge:lrytas:lrytas:2803970]]

Įtariama, kad jie anksčiau registravosi Graikijoje, per kurią į Europą patenka daugiausiai pabėgėlių iš Sirijos.<br>„Scanpix“ nuotr.
Įtariama, kad jie anksčiau registravosi Graikijoje, per kurią į Europą patenka daugiausiai pabėgėlių iš Sirijos.<br>„Scanpix“ nuotr.
Penktadienį per koordinuotus teroro išpuolius Paryžiuje žuvo 129 žmonės, 352 sužeisti, o 99 iš jų yra kritiškos būklės.<br>„Scanpix“ nuotr.
Penktadienį per koordinuotus teroro išpuolius Paryžiuje žuvo 129 žmonės, 352 sužeisti, o 99 iš jų yra kritiškos būklės.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 14, 2015, 9:13 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 10:04 AM

Prancūzijos institucijos paprašė graikų teisėsaugos patikrinti vieno vyro pasą ir pirštų atspaudus, taip pat kito vyro pirštų atspaudus, įtariant, kad jie anksčiau registravosi Graikijoje, per kurią į Europą patenka daugiausiai pabėgėlių iš Sirijos.

Bent vienas Sirijos pasas buvo rastas prie vieno iš septynių užpuolikų, žuvusių per smurto bangą penktadienio vakarą, palaikų.

Graikijos piliečių apsaugos ministras Nikas Toskas savo pranešime nurodė, kad vienas tų vyrų spalį buvo užregistruotas Lero saloje. 

„Patvirtiname, kad (Sirijos) paso savininkas atvyko per Graikijos salą Lerą spalio 3 dieną, kur buvo užregistruotas pagal ES taisykles“, – nurodė jis. 

Prancūzijos policija informavo, kad tas pasas buvo rastas „netoli vieno iš užpuolikų kūno“, atliekant tyrimą po penktadienio vakarą įvykdytos virtinės išpuolių – prie koncertų rūmų „Bataclan“, kur buvo nužudyti 82 žmonės. 

To paso autentiškumas tikrinamas, bet jo suradimo faktas tikriausiai patvirtina ryšį su Sirija, kuris buvo viena iš prielaidų, pareigūnams tiriant atakas šešiose Paryžiaus vietose. 

Vienas graikų policijos šaltinis sakė, kad antrasis vyras taip pat buvo užregistruotas Graikijoje, o televizija „Mega“ pridūrė, kad tai irgi įvyko Lero saloje rugpjūtį. 

Europos Sąjungos saugumo tarnybų pareigūnai jau seniai nuogąstavo, kad džihadistai gali pasinaudoti masiniu migrantų antplūdžiu – daugiausiai iš karo krečiamos Sirijos, kuris Bendrijoje labai paaštrėjo nuo šių metų pradžios. 

„Dabar aišku, kad kartu su islamofašizmo Artimuosiuose Rytuose aukomis, kurios atvyksta kaip pabėgėliai, į Europą patenka ekstremistinių elementų“, – Graikijos gynybos ministras Panas Kamenas sakė po susitikimo su premjeru Alexis Tsipru. 

Graikijos policija neatmeta galimybės, kad minėtas Sirijos pasas buvo perduotas kitam žmogui dar prieš atakas. 

Tačiau vienas Europos saugumo ekspertas šeštadienį argumentavo: „Logiškiausia prielaida – kad tai tas pats asmuo, pasiųstas į Europą su misija.“ 

Penktadienį per  koordinuotus teroro išpuolius Paryžiuje žuvo 129 žmonės, 352 sužeisti, o 99 iš jų yra kritiškos būklės. 

Prancūzijos leidinys „Liberation“ pranešė, kad vienas iš ataką prieš koncertų salėje „Bataclan“ buvusius žmones surengusių užpuolikų buvo prancūzas. Jį tyrėjai atpažino iš pirštų atspaudų ir pranešė, kad šis vyras buvo žinomas Prancūzijoje veikiantis ekstremistas. 

Pranešama, kad trys iš aštuonių užpuolikų į Paryžių atvyko iš Briuselio. Čia šeštadienio vakarą vietos policija surengė reidą ir suėmė vieną žmogų. Pareigūnai taip pat pranešė, kad netoli Prancūzijos nacionalinio stadiono susisprogdinusio teroristo kūno buvo rasti Sirijos ir Egipto piliečių pasai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.