B. Obama: „Sausumos daliniai Sirijoje būtų klaida“

[[ge:lrytas:lrytas:2832231]]

B.Obama kalbėjo spaudos konferencijoje po Didžiojo dvidešimtuko (G-20) lyderių susitikimo.<br>AP nuotr.
B.Obama kalbėjo spaudos konferencijoje po Didžiojo dvidešimtuko (G-20) lyderių susitikimo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf

Nov 16, 2015, 5:57 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 4:45 AM

Pasak B. Obamos, kova su IS pavyks tik tada, jei ją rems vietos gyventojai.

Užsienio sausumos dalinių karinėms pergalėms po pajėgų pasitraukimo esą vėl iškiltų grėsmė.

„Tai būtų pakartojimas to, ką mes jau matėme“, – kalbėjo prezidentas. Jis paskelbė aktyvinsiantis kovą su IS, tačiau nekeisdamas dabartinės strategijos.

Iš dalies emocingoje savo kalboje B. Obama gynė Vašingtono kursą prieš IS.

„Mes neturėtume pirmiausiai šauti, o tada taikytis“, – teigė jis. Prezidentas sakė, kad reguliariai lankosi „Walter Reed“ ligoninėje netoli Vašingtono, kurioje gydomi sužeisti amerikiečių kareiviai.

„Aš ten matau 25 metų vyrus, kurie yra paralyžiuoti ar be kojų, – kalbėjo B. Obama. – Jei nusiųsime karius į Siriją, jie bus sužeisti arba žus. Aš neprisidėsiu prie politinių žaidimėlių, kuriuos kai kas žaidžia“.

Pastarasis sakinys buvo skirtas respublikonų kandidatams į prezidentus, pavyzdžiui, Jebui Bushui, kuris sekmadienį pateikė atitinkamus reikalavimus.

Išpuolius Paryžiuje B. Obama pavadino siaubinga nesėkme kovoje su IS. Tačiau esą yra ir pažangos. Kai kuriuose regionuose džihadistus pavyko išstumti. Jų lyderiai niekur neturės saugios atsitraukimo vietos, pabrėžė jis. 

Apie išpuolį duomenų neturėjo JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos neturėjo „konkrečių“ žvalgybinių duomenų prieš kruvinus išpuolius Paryžiuje, atsakomybę už kuriuos prisiėmė „Islamo valstybės“ grupuotė.

„Šis išpuolis konkrečiai nebuvo minimas“, – sakė B.Obama spaudos konferencijoje po Didžiojo dvidešimtuko (G-20) lyderių susitikimo Turkijos Viduržemio jūros kurorte Antalijoje.

Jis taip pat pranešė, kad JAV ir Prancūzija sudarė naują susitarimą dėl greitesnio ir dažnesnio žvalgybinės informacijos perdavimo Prancūzijai, siekiant išvengti panašių išpuolių ateityje.

„Šiandien pranešame apie naują susitarimą. Mes racionalizuojame žvalgybinės ir operatyvinės karinės informacijos dalinimosi su Prancūzija procesą“, – sakė jis.

JAV vadovas taip pat pagyrė pasiektą „kuklią pažangą“ Vienos derybose, pasaulio galioms ieškant Sirijos konflikto sprendimo susitikime, kuriame dalyvauja ir Rusija.

„Mes pradėjome diplomatiniame fronte matyti kuklią pažangą, kuri yra labai svarbi, – sakė B.Obama žurnalistams. – Derybos Vienoje – įvykis, kai visos svarbiausios šalys susirinko kartu ... ir pasiekė bendrą sutarimą“.

B.Obama taip pat įspėjo, kad Jungtinės Valstijos neturi užtrenkti durų pabėgėliams, baimindamosios teroro išpuolių.

„Iš Sirijos bėgantys žmonės patys labiausiai kenčia nuo terorizmo, jie yra pažeidžiamiausi“, – pasakė JAV prezidentas per spaudos konferenciją po viršūnių susitikimo Turkijoje.

„Labai svarbu, kad mes neužvertume savo širdžių tokio smurto aukoms ir neimtume vienodai vertinti ir pabėgėlių, ir terorizmo klausimus“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.