Briuselis tebegyvena apsiausties sąlygomis

Pareigūnai dar kartą įvertins padėtį vėliau pirmadienį.

Briuselis tebegyvena apsiausties sąlygomis.<br>AP nuotr.
Briuselis tebegyvena apsiausties sąlygomis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2015-11-23 11:15, atnaujinta 2017-10-03 07:17

Tęsiantis precedento neturinčiai saugumo operacijai Europos sostinėje, mokyklos, universitetai ir metropolitenas buvo uždaryti dėl teroro išpuolių, panašių į įvykdytus lapkričio 13 dieną Paryžiuje, grėsmės, kurią premjeras Charles'as Michelis įvardijo kaip „rimtą ir betarpišką“.

Belgijos policija sekmadienį surengė 19 reidų Briuselyje, o dar tris – pramonės mieste Šarlerua, per kuriuos suėmė iš viso 16 žmonių, nurodė prokurorai.

Vieno automobilio vairuotojas buvo sužeistas, kai policininkai dukart iššovė į mašiną, kuri važiavo jų link.

„Salahas Abdeslamas nebuvo sučiuptas per tuos reidus“, – federalinės prokuratūros atstovas Ericas van der Syptas sakė žurnalistams tuojau po vidurnakčio. Jo pateikta informacija rodo, kad labiausiai ieškomas asmuo Europoje tebėra laisvėje.

S.Abdeslamo vyresnis brolis Brahimas susisprogdino prie vieno Paryžiaus baro per 130 žmonių gyvybių nusinešusią atakų virtinę lapkričio 13-osios vakarą. Tuo tarpu 26 metų bėglys įtariamas atlikęs svarbų vaidmenį tose žudynės.

Ginkluoti policijos pareigūnai ir kariai patruliavo ištuštėjusiose Belgijos sostinės gatvėse visą savaitgalį, kai vyriausybė padidino parengtį potencialioms teroro atakoms tame mieste iki aukščiausio – 4-ojo – lygio.

Anksti pirmadienio rytą eismas Briuselio gatvėse dar nebuvo intensyvus, o daugelis žmonių pasirinko važiuoti į darbą dviračiais, nors dauguma autobusų kursavo.

Briuselyje veikiančios Europos Sąjungos ir NATO būstinės nurodė, kad sugriežtins savo apsaugą, o ne pačius būtiniausius darbuotojus paragino pirmadienį dirbti iš namų.

Ch.Michelis sakė, kad Briuselio metropolitenas liks uždarytas, taip pat nedirbs mokyklos ir universitetai, išliekant nerimui, kad džihadistai galbūt planuoja mieste surengti panašių atakų kaip Paryžiuje, kur lapkričio 13-ąją keliose vietose siautėjo ginkluoti užpuolikai ir mirtininkai sprogdintojai.

„Baiminamės panašių atakų – (kurias surengtų) keli asmenys keliose vietose“, – premjeras sakė žurnalistams.

„Grėsmė laikoma rimta ir betarpiška“, – pabrėžė jis, pridūręs, kad kitose šalies vietose, įskaitant Briuselio oro uostą, bus paliktas trečio lygmens parengtis teroro atakoms, kuri reiškia, kad atakų galimybė laikoma tikėtina, o grėsmė atrodo įtikinama.

Pareigūnai dar kartą įvertins padėtį vėliau pirmadienį.

Vidaus reikalų ministras Janas Jambonas anksčiau sakė, kad pareigūnai ieško „kelių įtariamųjų“, tarp jų S.Abdeslamo, kuris, kaip manoma, paspruko nuo Prancūzijos saugumo pajėgų po atakų Paryžiuje.

„Operacija dar nebaigta. Toliau ją tęsime, kol išpainiosim šią sumaištį“, – J.Jambonas pirmadienį sakė Belgijos radijui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?