„Islamo valstybės“ priešų sąraše – jau ir Lietuva

„Islamo valstybės“ džihadistų žvilgsniai jau krypsta ir į Baltijos valstybes. Džihadistai paskelbė naują grasinamo pobūdžio vaizdo įrašą, kuriame parodė vėliavas maždaug 60 šalių, kurias laiko savo priešėmis. Tarp „Islamo valstybės“ priešų pateko ir Lietuva.

„Islamo valstybės“ smogikai siekia įbauginti pasaulio bendruomenę.<br>ViDA Press nuotr.
„Islamo valstybės“ smogikai siekia įbauginti pasaulio bendruomenę.<br>ViDA Press nuotr.
„Islamo valstybė“ prabilo apie savo priešus.<br>AP nuotr.
„Islamo valstybė“ prabilo apie savo priešus.<br>AP nuotr.
Šias valstybes „Islamo valstybė“ skelbia savo priešėmis.
Šias valstybes „Islamo valstybė“ skelbia savo priešėmis.
L. Linkevičius: Jei reikės, pakelsime ir parengties lygį.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
L. Linkevičius: Jei reikės, pakelsime ir parengties lygį.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt, BNS

Nov 26, 2015, 9:55 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 5:56 PM

Viename naujausių grupuotės vaizdo įrašų grasinama susidoroti su „velnių koalicija“.

Vaizdo įraše rodomos daugybės šalių, kurias islamistai esą laiko priešėmis, vėliavos, o tarp jų ir Lietuvos, Estijos, Suomijos ir Lenkijos.

„Rinkite savo sąjungininkus. Kurkite planus prieš mus. Mūsų sąjungininkas – didžiausias. Jis yra Alachas ir visa šlovė tenka jam“, – vaizdo įraše grasina islamistai.

Vaizdo įraše, kuris pavadintas „Jokio atokvėpio“, „Islamo valstybė“ smerkia „tarptautinę koaliciją“, kurią sudaro 60 šalių. Vėliau įraše parodomos visų šių šalių vėliavos ir paskelbiama, kad šios šalys yra „Islamo valstybės“ priešės.

Į sąrašą įtrauktos ir didžiosios valstybės, tokios kaip Kinija, JAV, Jungtinė Karalystė, Rusija, Australija, Jungtiniai Arabų Emyratai.

 Vaizdo įraše džihadistai giriasi, esą kalifato teritorija daug didesnė nei Jungtinės Karalystės ir užima aštuonis kartus daugiau nei visa Belgija.

Keturių minučių trukmės vaizdo įraše džihadistai taip pat teigia, kad JAV kariai po operacijų Afganistane ir Irake liko „demoralizuoti“. Ir tyčiojasi, kad JAV nusilpusi.

„Amerika, tu tikini, kad turi geriausią kariuomenę istorijoje. Galbūt turi ginklų, bet tavo kariams trūksta valios, jie vis dar išsigandę po pralaimėjimų Afganistane ir Irake. Jie grįžta mirę arba linkę į savižudybę – kasmet nusižudo 6,5 tūkst. Amerikos karių“, – skelbia džihadistai savo vaizdo klipe.

„Islamo valstybė“ taip pat ragina „velnių koaliciją“ plėsti – esą kuo ji didesnė, tuo stipresnis jų tikėjimas.

„Mes skaičiuojame jūsų vėliavas, kurių greitai jau bus 80. O tuomet karo liepsnos pagaliau jus sudegins ant mirties kalnų. Pirmyn, ieškokite sąjungininkų“, – raginama propagandiniame vaizdo įraše.

VSD: išpuolių tikimybė nekeliama

Valstybės saugumo departamentas (VSD) teigia, kad internete paviešintas klipas su grasinimais Lietuvai yra islamistų siekis pagąsdinti, bet teroristinių išpuolių grėsmės lygio dėl to kelti neketinama.

„Natūralu, kad Lietuva, būdama NATO ir Europos Sąjungos nare, yra minima tarp tų valstybių, bet kokių nors papildomų grėsmių indikatorių šiuo metu nėra ir dėl to kelti terorizmo išpuolio grėsmės lygio kol kas nenumatome“, – BNS sakė VSD atstovas Vytautas Makauskas.

Anot jo, šis vaizdo klipas yra „islamistų kurtas produktas“, tačiau jis nedetalizuoja, kaip VSD tai išsiaiškino. Paklaustas, ar VSD preziumuoja, kad klipo autoriai – „Islamo valstybės“ grupuotė, jis atsakė teigiamai.

„Saugumo departamentui šita informacija yra žinoma gerokai anksčiau, su ja yra dirbama, ir kol kas galima konstatuoti, kad yra daromas paprasčiausiai psichologinis spaudimas tokiais pranešimais ir tokiais video siužetais, kurie yra platinami. Dėl to šito nereikėtų priimti kaip šimtaprocentinio grasinimo, tai yra tiesiog gąsdinimas, ko ir siekia teroristai“, – aiškino jis.

„Ką darome? Stengimės nustatyti ir nustatinėjame konkrečius adresus, iš kur buvo siuntinėta ir kas siuntinėjo tokią informaciją“, – paprašytas sukonkretinti, kokių veiksmų dėl šio įrašo imasi VSD, sakė V.Makauskas.

Jis primena gyventojams, kad sulaukę islamistų grasinimų apie tai turėtų informuoti VSD.

„Šiuo atveju galima priimti gyventojams, kad jeigu gaunate panašios informacijos, panašių grasinimų ar elektroniniu paštu, ar socialiniuose tinkluose, visuomet persiųskite ją į saugumo departamentą“, – sakė V.Makauskas.

Maždaug keturių minučių trukmės klipe anglų kalba žadama nuožmiai susidoroti su koalicijos prieš „Islamo valstybę“ narėmis, vaizduojant 60 valstybių vėliavas, tarp kurių yra ir Lietuvos vėliava.

L. Linkevičius: jei bus poreikis, pakelsime ir parengties lygį

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius savo ruožtu sako, kad klipe nepasakyta nieko naujo ir realių saugumo situacijos pokyčių nematyti.

„Mes stebime situaciją Lietuvoje, iš tikrųjų koordinuoja tą stebėseną Valstybės saugumo departamentas, kol kas kažkokių pokyčių nematyti, kadangi visa tai vertiname, atidžiai stebime, jeigu bus poreikis, bus įspėjimai ir galbūt lygis parengties pakeltas. Tie pareiškimai kartojasi dar kartą primindami, kad niekas negali jaustis saugus nuo šito amaro, kuris neturi sienų ir siaučia visame pasaulyje“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė ministras.

V.Linkevičiaus aiškinu, Lietuva kovoje prieš „Islamo valstybę“ specializuojasi komunikacijos, kontrpropagandos srityje. „Lietuva nėra smaigaly, yra viena tarp 60-ies, jeigu aš neklystu, koalicijos dalyvių (...). Tai nėra labai dideli pajėgumai, bet formaliai taip pat esame koalicijos nariai“, – sakė ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.